-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 10 18

Prezidentė D.Grybauskaitė: „pasiūlytas biudžetas – tik trumpalaikis skylių kaišymas“

Prezidentė Dalia Grybauskaitė ragina politikus ieškoti būdų labiau taupyti kitąmet – anot jos, šiuo metu pasiūlytas biudžeto projektas tėra „trumpalaikis skylių kaišymas“.
Vilniuje susirinkę Lietuvos diplomatai sprendžia, kaip susiveržti diržus mažėjant Užsienio reikalų ministerijos finansavimui.
Prezidentė D.Grybauskaitė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Artėjame prie dviženklio skaičiaus – prie 10 proc. deficito. Tai reiškia, kad šaliai kitąmet greičiausiai truks apie 8–9 mlrd. litų. Tai yra skola, kurią mokės mūsų vaikai, mokėsime mes. Reiškia, valstybė dar neišmoko gyventi pagal tai, kiek uždirba. Tai ryškiausias, ko gero, pavyzdys ir bruožas naujojo biudžeto. Rekomenduoju labai visiems politikams, ypač Seime, dar kartą peržiūrėti ir rasti galimybes toliau nurėžti išlaidas“, – sekmadienį žurnalistams sakė šalies vadovė.

Anot prezidentės, politikai turėtų „labai atsakingai“ svarstyti biudžetą.

„Vien tik valstybės biudžetas skoloje bus apie 6 mlrd. litų, šalia to turime didžiules problemas, aišku, ir mūsų socialinėje srityje. Taigi atsakomybės metas visiems, tai yra rimtas skambutis, perspėjantis skambutis – politikai turi labai atsakingai svarstyti būtinąjį 2010 metų biudžetą“, – sakė D.Grybauskaitė.

Šalies vadovės teigimu, taupyti galima būtų ir peržiūrėjus biurokratinį aparatą, apie kurio mažinimą skelbia Vyriausybė. Šalies vadovė sakė nepastebėjusi, kad jis būtų sumažėjęs,
„Ypač rezervų daug matau taip pat ir biurokratiniame aparate, įvairių funkcijų dubliavimesi. Saulėlydžio komisijos veiklos rezultatų nematau – praėjo metai, praktiškai niekas neįvyko, biurokratinis aparatas yra toks pat, koks buvo“, – tvirtino prezidentė.

Anot jos, taupymo variantų yra daug. D.Grybauskaitė pabrėžė, jog reikėtų imtis struktūrinių reformų.

„Taupymo paletę turime didžiulę, arba–arba nėra. Yra arba–arba ir dar kartą arba. Norėčiau pasakyti, kad tokia aritmetinė skaičiuoklė tikrai neturi veikti – turime kalbėti apie struktūrines reformas, struktūrinius pokyčius. Kitąmet jau bus vėlu, todėl kad dabar yra galimybė pasinaudoti sunkmečiu ir daryti struktūrines ilgalaikes pertvarkas. Šiuo metu pasiūlytas biudžetas yra tik trumpalaikis skylių kaišymas“, – tvirtino D.Grybauskaitė.

Vyriausybė Seimui pateikė kitų metų biudžeto projektą, kuriame bendras valstybės ir „Sodros“ biudžetų deficitas numatomas 9,5 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP).
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius