-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2018 05 22

Prezidentė dailininkui Samueliui Bakui įteikė valstybės apdovanojimą

Prezidentė Dalia Grybauskaitė antradienį dailininkui, Vilniaus geto atminties puoselėtojui Samueliui Bakui įteikė ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Riterio kryžių. Valstybės apdovanojimas jam skirtas Lietuvos valstybės atkūrimo dienos proga, pranešė prezidentūra.
Prezidentė dailininkui Samueliui Bakui įteikė valstybės apdovanojimą
Prezidentė dailininkui Samueliui Bakui įteikė valstybės apdovanojimą / LR Prezidento kanceliarijos/R.Dačkaus nuotr.

„Pasak prezidentės, nepaprastai svarbu, kad S.Bako talentas, liudijantis Holokausto tragediją – didelės Vilniaus žydų bendruomenės žūtį, savo įtaiga paliečia kiekvieno žmogaus širdį ir perduoda šią atmintį naujoms kartoms kaip praeities pamoką apie civilizacijos kovą už gėrį, aktualią ir šiandien“, – rašoma pranešime.

Anot D.Grybauskaitės, S.Baką ir kitus Vilniaus geto kalinius gelbėję žmonės, paskelbti Pasaulio teisuoliais, gelbėjo ir amžinąsias žmogiškumo vertybes.

„Tai jų drąsa ir pasiaukojimas leidžia mums didžiuotis pažintimi su išskirtiniu menininku ir jo kūryba, kviečiančia į akistatą su skaudžiais istorijos puslapiais“, – teigiama pranešime.

S.Bakas yra garsus litvakų dailininkas, šiuo metu gyvenantis ir kuriantis Jungtinėse Amerikos Valstijose. Pernai Vilniuje atidarytas jo vardo muziejus, jam menininkas padovanojo dalį savo kūrybos.

Anot Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus pranešimo, netolimoje ateityje planuojama atidaryti antrą S.Bako muziejaus ekspozicinę erdvę ir edukacinį centrą.

S.Bakas 1933 metais gimė Vilniuje, pirmąją piešinių parodą Vilniaus gete surengė būdamas vos devynerių. Išgyvenęs Holokaustą, jis išvyko į Izraelį, gyveno Vakarų Europoje, studijavo dailę Jeruzalėje, Paryžiuje.

Jo kūriniuose alegorinio realizmo stiliumi keliami pasaulio trapumo, žmogaus tapatybės paieškų klausimai, atsitiesimo po katastrofos temos. Apie S.Baką parašyta nemažai knygų, sukurti dokumentiniai filmai, lietuvių kalba išleisti jo prisiminimai „Nutapyta žodžiais“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius