-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 02 20 /13:55

Prezidentė Dalia Grybauskaitė apkaltino atleistus FNTT vadovus politikavimu

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pirmadienį apkaltino atleistus Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) vadovus politikavimu.
Dalia Grybauskaitė
Dalia Grybauskaitė / Tomo Lukšio/BFL nuotr.

Pasak šalies vadovės, iš pareigų tarnybos direktorius Vitalijus Gailius ir jo pavaduotojas Vytautas Giržadas atleisti, kai „nelabai gerai“ pasirodė prokuratūros prašymu Valstybės saugumo departamentui (VSD) atlikus tyrimą dėl informacijos apie „Snoro“ banką nutekinimo.

Kalbėdama su žurnalistais Grigiškėse, prezidentė sakė, kad tyrimo metu buvo aiškinamasi, ar „pareigūnai apsimelavo“ ir „ar jie gali toliau dirbti su slapta informacija“, tačiau pridūrė, jog tai „nieko bendro neturi su baudžiamąja atsakomybe“.

„Aš nevertinu tai kaip kovos tarp statutinių pareigūnų, vertinu kaip tęsinį tyrimo, kuris buvo pradėtas prokuratūros prašymu ir jį vykdė VSD dėl „Snoro“ informacijos nutekinimo. Du FNTT pareigūnai po tyrimo, deja, pasirodė nelabai gerai. Dabartinis statutinių karininkų politikavimas atrodė dar blogiau. Taip aš ir vertinu susiklosčiusią situaciją“, – pirmadienį žurnalistams sakė D.Grybauskaitė.

Pasak šalies vadovės, buvo „tiriami šeši pareigūnai, kurie buvo tikėtinai galėję prisidėti prie nutekinimo ir tik du FNTT pareigūnai tyrimo metu pasirodė nekaip“.

Reaguodama į viešojoje erdvėje esančias spekuliacijas, kad FNTT vadovai galėjo sulaukti vidaus reikalų ministro liberalcentristo Raimundo Palaičio nemalonės dėl tyrimų jo partijos rėmėjų atžvilgiu, D.Grybauskaitė žurnalistams pasiūlė pasidomėti, ar FNTT tyrė konservatorių rėmėjų įmones.

„Aš reiškiu kritiką statutiniams karininkams, kurie mėgina politikuoti, o jūs, žurnalistai, galėtumėte paklausti, ar FNTT paskutinius metus tyrė konservatorių rėmėjų įmones, ar ne“, – kalbėjo prezidentė.

Papildyta: Seimo Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos seniūnas Jurgis Razma 15min.lt teigė nesuprantantis, ką omenyje turėjo prezidentė D.Grybauskaitė.

„Man nieko nėra žinoma apie jokias konservatorių įmones. Rėmėjų? Tai – plati sąvoka. Jeigu yra viešų priekaištų, tuo labiau prasmingas parlamentinis tyrimas, kuris į tokius klausimus atsakytų. To bus galima teirautis Antikorupcijos komisijos, ar tokie žodžiai turi kokį nors pagrindą. Man nieko nėra žinoma, ką tie žodžiai galėtų reikšti“, – sakė konservatorius. 

„R.Palaitis – nei prie ko“

„Ikiteisminis galės būti ir bus pradėtas tuomet, kai bus vertinama baudžiamojo atsakomybė. O tyrimas buvo vykdomas, ar šie pareigūnai apsimelavo ar ne, ir ar jie gali toliau dirbti su slapta informacija. Tai nieko bendro neturi su baudžiamąja atsakomybe, baudžiamoji atsakomybė bus ikiteismino tyrimo nustatoma papildomai. Esu įsitikinusi, kad taip turėtų būti“, – sakė D.Grybauskaitė.

D.Grybauskaitė sakė neįžvelgianti įsakymus dėl FNTT vadovybės atleidimo pasirašiusio vidaus reikalų ministro Raimundo Palaičio netinkamo elgesio: „Ministras Palaitis čia ne prie ko“.

Lapkričio mėnesį prieš pat „Snoro„“ nacionalizavimą dienraštis „Lietuvos ryta““, cituodamas anoniminius šaltinius, pranešė, kad „Generalinė prokuratūra jau pasirašė leidimus atlikti kratas viename bankų ir jo vadovų namuose“. Konkretaus banko dienraštis nenurodė, tačiau teigia, jog taikinys yra „lietuviškas bankas“.

Daugiau nei trečdalį „Lietuvos ryto“ akcijų valdė „Snoro“ bankas.

Generalinė prokuratūra dar praėjusių metų pabaigoje bandė aiškintis, kas neteisėtai atskleidė informaciją apie valstybės institucijų planuojamus veiksmus banko „Snoras“ atžvilgiu, bet ikiteisminio tyrimo nepradėjo.

Sausio pabaigoje atsakyme Seimo nariui Sauliui Stomai Generalinė prokuratūra nurodė, kad laikraščio straipsnio „kai kurie teiginiai gali būti vertinami kaip dalinai atitinkantys 2011 lapkričio 9-14 dienomis Generalinėje prokuratūroje vykusias iš Lietuvos banko gautos medžiagos vertinimo ir organizacines procedūras, kuriose dalyvavo kelių institucijų pareigūnai, buvo atlikti tam tikri patikrinimo veiksmai“.

Tuomet Generalinė prokuratūra teigė, kad „duomenų apie tai, kad minėtame straipsnyje esančią informaciją dienraščiui pateikė valstybės tarnautojai, negauta“.

Buvę FNTT vadovai kategoriškai neigė, kad jie galėjo nutekinti informaciją apie planuojamus veiksmus. Premjeras Andrius Kubilius dėl informacijos nutekinimo paragino teisėsaugą atlikti ikiteisminį tyrimą.

Praeitą savaitę R.Palaitis V.Gailiaus ir V.Giržado leidimus dirbti su slapta informacija ir juos atleido. Tai jis padarė gavęs VSD teikimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius