-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2012 12 06

Kandidatas į kultūros ministrus Kęstutis Daukšys po susitikimo su prezidente buvo nekalbus: „Laba diena. Viso gero“

Prezidentė Dalia Grybauskaitė ketvirtadienį susitiko su Darbo partijos pateiktu kandidatu į kultūros ministrus Kęstučiu Daukšiu.
Kęstutis Daukšys
Kęstutis Daukšys / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Po beveik pusvalandį trukusio susitikimo K.Daukšys atėjo į spaudos konferencijų salę, ištarė „Laba diena. Viso gero“ ir išėjo.

Koridoriuje sustabdytas kandidatas į ministrus taip pat buvo lakoniškas.

„Pašnekėjome apie viską. Ir daugiau nieko nekomentuosiu“, – teigė kandidatas į kultūros ministrus.

Klausiamas, ar jis yra minimas Darbo partijos juodosios buhalterijos byloje, K.Daukšys teigė nežinantis „kas ten minima, o kas neminima“.

„Aš tos bylos nežinau“, – pareiškė jis.

K.Daukšys – paskutinis kandidatas į ministrus, su kuriuo D.Grybauskaitė dar nebuvo susitikusi. Ji jau priėmė trylika kandidatų. Paskirtojo premjero Algirdo Butkevičiaus teigimu, dvi kandidatūros – Loretos Graužinienės į socialinės apsaugos ir darbo ministres bei Virginijos Baltraitienės į švietimo ir mokslo ministres – valstybės vadovei pasirodė netinkamos.

Pirmadienį baigiasi 15 dienų terminas, per kurį turėtų būti suformuotas 16-asis Ministrų kabinetas.

Reikalavimai kandidatams į ministrus

Kandidatams į ministrų postus keliami kvalifikaciniai reikalavimai paskirtajam premjerui Algirdui Butkevičiui buvo pateikti Vyriausybės formavimo pradžioje, teigia prezidentės patarėja Daiva Ulbinaitė. Tarp reikalavimų kandidatams, be kita ko, minimas ir skaidrumo kriterijus.

Tarp reikalavimų kandidatams, be kita ko, minimas ir skaidrumo kriterijus.

„Prezidentė tikisi, kad visi premjero teikiami kandidatai į ministrus atitiks svarbiausius kvalifikacinius reikalavimus, kurie būtini tiesioginiam pareigų vykdymui ir pirmininkavimui ES Tarybai. Šie reikalavimai paskirtajam premjerui buvo pateikti Vyriausybės formavimo pradžioje“, – BNS ketvirtadienį pateiktame komentare teigia D.Ulbinaitė.

Paskirtasis premjeras socialdemokratų vadovas A.Butkevičius ketvirtadienį žurnalistams sakė, jog penktadienį pateiksiantis prezidentei Daliai Grybauskaitei siūlomo ministrų kabineto sąrašą su 14 pavardžių. A.Butkevičius patvirtino, jog jame bus ir prezidentės kritiškai įvertintos kandidatės į socialinės apsaugos ir darbo ministres „darbietė“ Loreta Graužinienė bei kandidatė į švietimo ministres „darbietė“ Virginija Baltraitienė.

„O tai kas jums sakė, kad jis ne keturiolikos bus teikiamas? Tai jūsų pačių išgalvojimas. Kada pateiksiu keturiolika kandidatų, bus pokalbis su prezidente, ir tada priimsim sprendimus“, – atsakė A.Butkevičius į žurnalistų klausimą Seime, ar šalies vadovei teiks 12 kandidatų, kai dvi kandidatūros šalies vadovei neįtinka, o Darbo partija jų nekeičia.

Prezidentės patarėja kartojo trečiadienį prezidentės išsakytus reikalavimus kandidatams, tarp kurių, be kita ko, paminėtas ir skaidrumo kriterijus.

O tai kas jums sakė, kad jis ne keturiolikos bus teikiamas? Tai jūsų pačių išgalvojimas.

„Visiems ministrams, nepriklausomai nuo partiškumo, keliami vienodi reikalavimai: numatomos kuruoti srities išmanymas, skaidrumas, gebėjimas deramai atstovauti valstybei tarptautinėje erdvėje, europinės darbotvarkės supratimas, gebėjimas bendrauti viena iš darbinių ES kalbų“, – ketvirtadienį BNS teigė D.Ulbinaitė.

Paskirtasis premjeras socialdemokratas Algirdas Butkevičius trečiadienį žurnalistams patvirtino, kad prezidentei netinka „darbiečių“ L.Graužinienės ir V.Baltraitienės kandidatūros į socialinės apsaugos ir darbo bei švietimo ir mokslo ministrus. Jis svarstė, kad Vyriausybė gali būti patvirtinta be šių dviejų ministrų.

„Išeitis gali būti tokia. Mano tikslas – kad Vyriausybė būtų patvirtinta ir gali atsitikti taip, kad Vyriausybė bus patvirtinta be dviejų ministrų“, – žurnalistams trečiadienį sakė jis.

Tuo metu Darbo partijos prezidiumas antradienį patvirtino nekeičiantis savo kandidatų į ministrus.

Valdančiajai centro-kairės koalicijai taip pat priklausanti Lietuvos socialdemokratų partija į susisiekimo ministrus pateikė Rimanto Sinkevičiaus, į ūkio – Birutės Vėsaitės, į krašto apsaugos – Juozo Oleko, į sveikatos apsaugos – Vytenio Andriukaičio, į finansų – Rimanto Šadžiaus, į užsienio reikalų – Lino Linkevičiaus, į teisingumo – Juozo Bernatonio kandidatūras. Partija „Tvarka ir teisingumas“ vadovauti Aplinkos ministerijai pateikė Valentino Mazuronio, Vidaus reikalų ministerijai – Dailio Alfonso Barakausko kandidatūras, Lietuvos lenkų rinkimų akcija į energetikos ministrus siūlo Jaroslavą Neverovičių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius