Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2013 12 17

Prezidentė Dalia Grybauskaitė užminė mįslę: ką jai gali patarti paslapčių negalinti žinoti Daiva Ulbinaitė?

Visi premjero Algirdo Butkevičiaus ir pagrindiniai Seimo pirmininkės Loretos Graužinienės patarėjai turi teisę dirbti su slapta informacija. Tuo tarpu prezidentės Dalios Grybauskaitės vyriausioji patarėja Daiva Ulbinaitė ir keli kiti patarėjai tokios teisės neseniai neteko, nes, valstybės vadovės teigimu, jiems jos nereikia. 15min.lt bandė išsiaiškinti, ką gali patarti svarbiausi patarėjai, jei jie neturi teisės žinoti paslapčių.
Dalia Grybauskaitė ir Daiva Ulbinaitė
Dalia Grybauskaitė daro viską, kad išsaugotų savo patarėją Daivą Ulbinaitę (kairėje). / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Prezidentė praėjusią savaitę daliai savo komandos panaikino reikalavimą turėti leidimą dirbti su slapta informacija, nors tokių leidimų D.Grybauskaitės pagalbininkams reikėjo visą laiką nuo jos prezidentavimo pradžios.

Prezidentės staigmena


Reikalavimas turėti leidimą susipažinti su slapta informacija buvo panaikintas Spaudos tarnybos  bei Švietimo, mokslo ir kultūros ir nevyriausybinių organizacijų grupės patarėjams.

Reikalavimas turėti leidimą susipažinti su slapta informacija buvo panaikintas Spaudos tarnybos  bei Švietimo, mokslo ir kultūros ir nevyriausybinių organizacijų grupės patarėjams.

„Mes peržiūrėjome visas pareigybes prezidentūroje ir manome, kad buvo pertekliniai reikalavimai, kad net sekretorėms buvo reikalingas toks leidimas, kada per 4,5 metų mano darbo nė karto nė vienos pažymos nėra iš viso mačiusios“, – praėjusią savaitę sprendimo motyvus žurnalistams dėstė D.Grybauskaitė.

Politikos apžvalgininkai ir politikai mano, kad tokiu žingsniu D.Grybauskaitė bando apsaugoti skandalo dėl nutekintos Valstybės saugumo departamento (VSD) centre atsidūrusią savo vyriausiąją patarėją, Spaudos tarnybos vadovę D.Ulbinaitę.

Žiniasklaidoje jau kuris laikas teigiama, kad prokurorai reikalauja atimti iš D.Ulbinaitės teisę dirbti su grifu „Slaptai“ pažymėta informacija. Tyrimui dėl VSD pažymos nutekinimo vadovaujanti Generalinė prokuratūra apie bylos eigą informacijos neteikia ir nerodo požymių, kad ji kada nors bus baigta.

Netekusi leidimo dirbti su slapta informacija dėl prezidentės inicijuotų pertvarkymų, o ne dėl prokurorų reikalavimo, D.Ulbinaitė išsaugos darbo vietą, tačiau dirbti taps kelbu – posėdžių, kuriuose bus aptarinėjama slapta informacija, durys jai turės būti užtrenktos.

V.Adamkaus atstovei spaudai leidimas buvo reikalingas

Rita Grumadaitė
Rita Grumadaitė

Aš turėjau, kiti kolegos irgi turėjo, nežinau, ar visi, bet tie, kurie dalyvaudavo pasitarimuose pas prezidentą, matyt, visi, – sakė R.Grumadaitė.

Kadenciją baigusio prezidento Valdo Adamkaus Spaudos tarnybai vadovavusi Rita Grumadaitė 15min.lt teigė turėjusi teisę dirbti su slapta informacija.

„Aš turėjau, kiti kolegos irgi turėjo, nežinau, ar visi, bet tie, kurie dalyvaudavo pasitarimuose pas prezidentą, matyt, visi, – sakė ji. – Tuo metu, kai aš dirbau, užpildžiau tam tikrus dokumentus ir turėjau tokį leidimą. Mano tuometinis tiesioginis vadovas manė, kad man reikia turėti tokį leidimą, aš jį ir turėjau.“

R.Grumadaitė nenorėjo komentuoti D.Grybauskaitės sprendimo panaikinti reikalavimą turėti leidimą dirbti su slapta informacija daliai savo pavaldinių.

Ji pabrėžė, kad kiekvienas vadovas nustato savo tvarką, todėl jai būtų neetiška to komentuoti.

Teisės žinoti paslaptis prireikia Vyriausybės pasitarimuose

Šiuo metu R.Grumadaitė dirba premjero Algirdo Butkevičiaus komandoje – ji yra Vyriausybės vadovo patarėja vidaus politikai ir viešiesiems ryšiams.

A.Butkevičius turi 15 patarėjų, kaip 15min.lt informavo premjero atstovė spaudai Evelina Butkutė-Lazdauskienė, teisę dirbti su slapta medžiaga turi jie visi.

Ji teigė tokią teisę turinti ir pati. „Būna pasitarimuose sprendžiami klausimai, tada to leidimo prireikia. Įsidarbinant tai buvo numatyta“, – sakė ji.

Pasak E.Butkutės-Lazdauskienės, Vyriausybėje galioja tokia tvarka: remdamasis Valstybės ir tarnybos paslapčių įstatymu Vyriausybės kancleris pagal pareigybes nustato, kam skirti leidimus dirbti su slapta informacija, ir kokio slaptumo.

Slaptos informacijos srautas

Būna pasitarimuose sprendžiami klausimai, tada to leidimo prireikia. Įsidarbinant tai buvo numatyta, – teigė E.Butkutė-Lazdauskienė.

Seimo pirmininkės L.Graužinienės sekretoriato vadovas Mantvydas Bekešius 15min.lt teigė pats turintis leidimą dirbti su slapta informacija.

Tokius leidimus turi jo pavaduotojas Sigitas Mecelica ir vyresnysis patarėjas teisės klausimais Egidijus Rumbutis.

„Tai priklauso nuo individualių funkcijų, kurias vykdo patarėjas. Nuolat eina pažymos, yra srautas informacijos“, – paaiškino jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius