-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 09 06 /12:56

Prezidentė davė pylos Seimui: „Nesiskaitymo su Konstitucija elementų atsiranda vis daugiau“

Seimo pirmininko ir Seimo valdybos narių susitikime su prezidente Dalia Grybauskaite aptarti kitą savaitę prasidėsiančios rudens sesijos darbai ir svarbiausios politinės aktualijos. Prezidentė pažėrė kritikos Seimo darbui, ypač išskirdama paskubomis vykdomą teisėkūros procesą ir su Konstitucija nesuderinamus siūlymus.
Dalia Grybauskaitė ir Viktoras Pranckietis
Prezidentė susitiko su Seimo valdyba / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Teisėkūros procesas labai svarbu, nes matome, kad tame procese pastaruoju metu jaučiama skuba. Kartais nekokybiškų įstatymų parengiama, neatsižvelgiama net į savo teisės departamento išvadas, kad vienas ar kitas įstatymas galimai prieštarauja Konstitucijai. Nesiskaitymo su Konstitucija elementų atsiranda vis daugiau“, – sakė D.Grybauskaitė.

Jos teigimu, Seimas jau pavasario sesijoje susiplanavo daug darbų, bet tie įstatymų leidybos darbai buvo nustelbti konfliktų.

„Labai norėtųsi, kad šis Seimas būtų prisimintas dėl pozityvių reformų, naudingų sprendimų Lietuvos žmonėms, o ne kaip Seimas, kuris kuria komisijas, aiškinasi santykius, persekioja. Palinkėjau, kad būtų daugiau tos politinės brandos, kokybės ir atsakomybės“, – teigė šalies vadovė.

Ragina dirbti kartu ir nekurti „erzelyno“

Prezidentė teigė, kad yra pasirengusi dirbti su visomis institucijomis, kad teisėkūros procesas būtų sklandesnis.

„Kad man nereikėtų grąžinti įstatymų“, – reikšmingai žvelgdama į šalia stovintį Seimo pirmininką Viktorą Pranckietį sakė šalies vadovė.

„Tiek konstitucinės teisės ekspertų, tiek teisės specialistų yra atvirai pasakoma, kad tai prieštarauja Konstitucijai. Labai norėčiau bendro darbo, nes karuose laimėtojų niekada nebus. Dažniausiai pralaimi abi pusės“, – sakė D.Grybauskaitė.

Ji užsiminė, kad tokios tarpusavio rietenos jau atsiliepė abiejų konfliktuojančių pusių – valstiečių ir konservatorių – reitingams.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Seimo Valdyba
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Seimo Valdyba

„Tai yra rodiklis, kad žmonės mato konfliktuojantį destruktyvumą, kad karai nekuria jokio produkto ir smerkia abi puses. Pasitikėjimas ne tik politikais, bet ir visa politine sistema gali rimtai susvyruoti. Tai bus labai rimtas perspėjimas mums visiems“, – pabrėžė D.Grybauskaitė ir pridūrė, kad taip nepasitikėjimo lygis tik plečiasi, apimdamas institucijas ir net visą valstybę.

„Negalima taip leisti silpninti savo pačių valstybės. Ypač šiemet, kai mes kalbame apie valstybės šimtmetį. Atsakomybė yra ant visų politinių partijų ir politikų pečių“, – sakė prezidentė.

Jos teigimu, pastaruoju metu parlamente visos jėgos sutelkiamos „erzelynui“, stengiamasi ne kurti, o naikinti, kenkti, apmėtyti purvu.

„Labai linkiu visiems dar kartą pagalvoti, ar karas dėl karo vertesnis negu kokia bebūtų, geresnė ar silpnesnė, taika ir bendras darbas kuriant įstatymus, kurių reikia Lietuvos žmonėms“, – Seimui rudens sesijos proga linkėjo D.Grybauskaitė.

V.Pranckietis: „Prezidente, nekursime karo“

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis teigė, kad pokalbis su prezidente buvo „atviras ir aiškus“. Prezidentė prašė užtikrinti stabilumą valstybėje ir, pasak Seimo pirmininko, to parlamentas savo darbu ir siekia.

„Sesijos darbų programoje įtraukta daug įstatymų, kurie liečia mūsų reformų tęstinumą, rūpestį mūsų valstybės stabilumu ir ateitimi. Pritariame, kad neturime problemų bendroje užsienio politikoje, bendroje energetikos strategijoje. Galvojame, kad mums reikia užtikrinti tvarius finansus. Didelis rūpestis bus visų biudžetų priėmimas šitoje sesijoje“, – kalbėjo V.Pranckietis.

Jo teigimu, iš viso pateikta daugiau nei 700 įstatymų keitimo projektų. Dauguma jų – lydintieji. Pagrindinių yra apie 300.

„Labai geras buvo pastebėjimas, kad teisininkai turėtų kalbėtis prieš priimant, prieš atnešant projektus jau į viešumą. Kad būtų susitarta, kad nebūtų pažeidžiama Konstitucija“, – pripažino Seimo vadovas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Dalia Grybauskaitė ir Viktoras Pranckietis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Dalia Grybauskaitė ir Viktoras Pranckietis

V.Pranckietis teigė, kad, be biudžeto, prioritetą Seimas teiks demografijos, migracijos, žmonių socialinės atskirties mažinimo klausimams. Jis žadėjo, kad per šią sesiją bus išspręstas studijų finansavimo modelio klausimas.

„Kalbant apie gynybos politiką, tai partijos lyg ir įsipareigojusios. Pirmadienį bus pasirašytas susitarimas dėl krašto apsaugos finansavimo tęstinumo“, – teigė Seimo pirmininkas.

„Mūsų bendras tikslas yra atspindėti Lietuvos žmonių interesus. Todėl mes, aptarę darbotvarkę, galime sakyti, kad eisime tuo keliu“, – atsisukdamas į prezidentę sakė V.Pranckietis.

„Prezidente, nekursime karo. Karas tai yra netaikus politikos tęsimas. Mes sieksime taikos“, – žvelgdamas D.Grybauskaitei į akis sakė Seimo pirmininkas.

„Tų komisijų aš jau nesuskaičiuoju“

Atsakydama į klausimą, kodėl pati prezidentė nepasirūpino, kad konfliktų būtų mažiau ir nesusodino besipykstančių pusių prie bendro stalo, šalies vadovė pabrėžė, kad tokiam susitaikymui konfliktuojantys turi subręsti.

„Žinome klasikus, kurie sako, kad revoliucija turi pribręsti. Apačios ir viršūnės turi galvoti panašiai. Šioje situacijoje atrodė, kad viršūnės jau buvo pasirengusios kalbėti, o kai kurios apačios nusprendė, kad dar ne laikas susitikti ir bendrauti. Turi būti supratimas ir pasirengimas iš visų pusių, vien kvietimo nepakanka. Turėjome netolimą pavyzdį, kai vien tik idėja, kad reikia kalbėtis, nebuvo priimta“, – subtiliai valstiečių žaliųjų lyderiui Ramūnui Karbauskiui įgėlė D.Grybauskaitė.

Komentuodama R.Karbauskio amnestijos keliems šimtams kalinčių asmenų siūlymą, prezidentė pabrėžė, kad teisėkūros kokybė ir atsakomybė turi būti išlaikyta.

„Jeigu yra paties Seimo Teisės departamento išvada, kad vienas ar kitas įstatymas atvirai prieštarauja kelioms Konstitucijos nuostatoms ar net keliems straipsniams, vis tiek mėginti stumti tokį įstatymą yra labai neatsakinga, negarbinga, praktiškai tai reiškia visos Konstitucijos nepaisymą ir jos neigimą“, – įspėjo šalies vadovė.

Paklausta, kaip vertina šioje rudens sesijoje siūlomą naują tyrimą dėl politikos ir verslo interesų, buvusių vyriausybių veiklos ir tariamos žalos valstybei, D.Grybauskaitė buvo dar kritiškesnė.

„Tų komisijų aš jau nesuskaičiuoju – ar trys, ar keturios. Kada jos bus paskelbtos, tada žiūrėsime. Bet jau minėjau, kad norėčiau, jog šis Seimas būtų atsimintas kaip darantis žmonėms naudingas, keliančias gerovę reformas, o ne santykių aiškinimosi, erzelyno kėlimą“, – parlamentą kritikavo šalies vadovė.

„Tai Seimo teisė, bet yra Konstitucinio Teismo išaiškinimas, kad komisijos neturi trukdyti teisinei valdžiai vykdyti tyrimus, negali trukdyti ar dubliuoti teisėsaugos institucijų darbo. Visa kita yra Seimo politinis apsisprendimas“, – pažymėjo ji.

Prezidento rinkimuose nerems nė vieno kandidato

Paklausta, kaip vertina Vygaudo Ušacko kandidatūros tinkamumą į prezidento postą, D.Grybauskaitė teigė, kad nevertins ir rinkimų metu nerems nė vieno kandidato.

„Aš nekomentuosiu nė vieno kandidato, jų pasisakymų ir viešai neišsakysiu palaikymo nė vienam kandidatui, norėdama išlikti neutrali ir nedaryti įtakos Lietuvos žmonių nuomonei“, – griežtai nukirto prezidentė.

Kalbėdama apie švietimo ir mokslo ministrės Jurgos Petrauskienės vyro laimėtus konkursus ir galimai neskaidrias šių laimėjimų aplinkybes, šalies vadovė teigė, kad skaidrumas turėtų būti esminis reikalavimas aukštas pareigas einantiems pareigūnams.

„Deklaravimo ar nedeklaravimo pavyzdžių matėme jau šio Seimo atstovų gretose, demonstruotą užmaršumą“, – interesų nedeklaravusiems parlamentarams įgėlė D.Grybauskaitė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius