-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 05 14 /14:18

Prezidentė nemano, kad teisingumo ministrui būtinas teisininko išsilavinimas, kurio E.Jankevičius neturi

Prezidentė Dalia Grybauskaitė sprendimą dėl premjero Sauliaus Skvernelio patarėjo Elvino Jankevičiaus skyrimo teisingumo ministru priims artimiausiu metu. Apie tai po prezidentės susitikimo su E.Jankevičiumi žurnalistus informavo prezidentės vyriausioji patarėja teisės klausimais Rasa Svetikaitė.
Elvinas Jankevičius susitinka su šalies vadove
Elvinas Jankevičius susitinka su šalies vadove / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

„Artimiausiu metu bus priimtas“, – į žurnalistų klausimą, ar jau yra sprendimas dėl E.Jankevičiaus tapimo ministru, atsakė R.Svetikaitė.

Aptarti svarbiausi darbai ir prioritetai

Pasak R.Svetikaitės, prezidentė, susitikusi su kandidatu į ministrus, aptarė svarbiausius Teisingumo ministerijos darbus ir prioritetus.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Rasa Svetikaitė
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Rasa Svetikaitė

„Visų pirma prezidentė atkreipė dėmesį į būtinybę Teisingumo ministerijai spręsti įsisenėjusias problemas bausmių vykdymo sistemoje. Siekiant išgyvendinti neskaidrių viešųjų pirkimų ir galimai korupcinių ryšių praktiką reikia sparčiau vykdyti pradėtas reformas ir užtikrinti, kad bausmių vykdymo sistemai skiriamos lėšos būtų naudojamos skaidriai ir tikslingai“, – sakė R.Svetikaitė.

Jos teigimu, nors laisvės atėmimo vietų modernizavimas vyksta jau dešimt metų, esminių pokyčių vis dar neįvyko.

Susitikimo metu, anot R.Svetikaitės, taip pat kalbėta apie poreikį skaidrinti antstolių veiklą.

„Šiuo metu net ir menkas sumas įsiskolinę žmonės patenka į spąstus dėl antstolių įkainių, kurie dažnai net keletą kartų viršija pačias skolas ir dėl to nepajėgia iš jų ištrūkti ir grimzta į dar didesnį skurdą“, – sakė prezidentės patarėja.

Be to, ji minėjo, kad susitikime aptartos greitesnio bei kokybiškesnio baudžiamojo proceso galimybės, būtinybė tinkamai pasiruošti Bendrojo duomenų apsaugos reglamento veikimo pradžiai Lietuvoje gegužės 25 d., būtinybė parengti kitąmet įsigaliosiančio Pranešėjų apsaugos įstatymo įgyvendinamuosius teisės aktus, užtikrinančius pranešėjų apsaugą.

Jos teigimu, faktas, kad E.Jankevičius neturi teisinio išsilavinimo, prezidentei nekliūva.

„Šiuo atveju ypač svarbios ir kitos kandidato savybės. Aš norėčiau akcentuoti tai, kad kandidatas turi gana nemažą administracinio darbo patirtį, yra patyręs žmogus, yra politikoje patyręs žmogus. Ir iš tikrųjų galbūt šioje stadijoje, šiuo etapu yra reikalingos būtent tokios savybės Teisingumo ministerijoje. Juolab kad jeigu kandidatas bus paskirtas, iš tikrųjų turės ateiti viceministrų, patarėjų komanda, kurie galės būti teisininkai, juo labiau kad visoje Teisingumo ministerijoje dauguma yra teisininkai. Taip kad tai nėra minusas“, – sakė R.Svetikaitė.

E.Jankevičius apie praeitį kalbėti nenori

Pats E.Jankevičius žurnalistams taip pat teigė, kad teisinio išsilavinimo neturėjimas jam einant pareigas nekliudytų.

„Ministerijoje yra labai daug teisininkų, mano politinė komanda bus teisininkai. Jaučiuosi gerai, kadangi laukia daug darbų, kuriuos visi girdėjote. Man reikia juos greitai padaryti, o administracinių gebėjimų aš tikrai turiu“, – sakė E.Jankevičius.

Lietuvos socialdemokratų darbo partijos (LSDDP) nariu šiuo metu E.Jankevičius teigė nesantis, o ar stos į partiją – dar nežino. „Gyvenimas parodys“, – sakė jis.

Paklaustas apie esmines atsistatydinusios buvusios ministrės Mildos Vainiutės padarytas klaidas, E.Jankevičius sakė nenorintis komentuoti praeities.

„Niekuomet nekomentuoju praeities, bet aš žinau, kas laukia ateityje. Ateityje manęs laukia kalėjimų sistemos pertvarka, reforma, skaidrinimas. Iš tikrųjų reikia atkurti visuomenės pasitikėjimą šia sistema. Ten dirba daug gerų žmonių, bet reikia, kad ta sistema veiktų skaidriai ir užtikrintai“, – sakė E.Jankevičius.

Taip pat jis teigė, kad labai svarbu yra vartotojų teisių apsauga. „Vartotojai turi jaustis saugūs, pirkdami prekę, žinodami, kad jie turi garantiją, žinodami, kad jie gali tą prekę gražinti“, – teigė kandidatas į ministrus.

Patikinimo iš prezidentės, kad jo kandidatūra bus tikrai patvirtinta, E.Jankevičius teigė neišgirdęs. Į teisingumo ministrus E.Jankevičius siūlomas ne pirmą kartą, tačiau anksčiau kalbėta, kad jo skirti nenorėjo prezidentė.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Elvinas Jankevičius susitinka su šalies vadove
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Elvinas Jankevičius susitinka su šalies vadove

Premjeras kandidatą siūlo dėl politinės ir vadybinės patirties

Premjeras S.Skvernelis E.Jankevičiaus kandidatūrą prezidentei pristatė pirmadienį.

Paklaustas, ar teisininko išsilavinimo neturintis E.Jankevičius atitinka profesionalų Vyriausybės nariams keliamus reikalavimus, S.Skvernelis teigė, kad jo išsilavinimas – ne kliūtis.

„Atitinka, be abejo. Tai yra profesionalus ir politikas, ir vadybininkas, turintis labai svarbios patirties vykdomojoje valdžioje. Šiuo atveju analogiškai kaip ir su žemės ūkio ministru, sprendimas priimtas yra toks, kad būtų profesionalus politikas, vadybininkas, ir išspręstų tuos tikrai sudėtingus uždavinius Teisingumo ministerijoje, naudodamas patirtį, kurią įgijo būdamas viceministru ir dirbdamas čia, kanceliarijoje“, – žurnalistams pirmadienį sakė premjeras.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Saulius Skvernelis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Saulius Skvernelis

Anot jo, svarbu, kad specifinių teisinių žinių turėtų ministro komanda.

„Teisės žinių visi mes universitete tam tikrą kursą mokėmės, manau, kad ir ministras (kandidatas į ministrus – BNS) tas kompetencijas yra įgavęs, o dėl specifinių veiklų yra viceministrai ir komanda, ji turės labai aiškiai darbuotis konkrečiose specifinėse srityse“, – teigė S.Skvernelis.

Pagal valdančiosios koalicijos susitarimą, Teisingumo ministerijos vadovo portfelis priklauso Socialdemokratų darbo partijai.

Teisingumo ministro postas liko laisvas kovo mėnesį atsistatydinus Mildai Vainiutei. Ji tai padarė sulaukusi prezidentės kritikos dėl nesuvaldytos situacijos kalėjimų sistemoje.

E.Jankevičius buvo antras ministro pirmininko kandidatas vadovauti Teisingumo ministerijai. Šalies vadovė prieš kelias savaites dėl, anot jos, galimo interesų konflikto ministru nepaskyrė advokato Giedriaus Danėliaus.

E.Jankevičius yra dirbęs vidaus reikalų viceministru, sveikatos apsaugos viceministru, 2011–2013 m. buvo Varėnos meru. Nuo 2017 m. pradžios jis dirbo premjero patarėju sporto, socialinės politikos, savivaldos ir regioninės politikos klausimais. Ministrus Lietuvoje skiria prezidentas ministro pirmininko teikimu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius