-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 03 01

Prezidentė: Europos Komisija stebės, kaip Serbija užtikrins sąlygas ES šalių verslui

Prezidentė Dalia Grybauskaitė teigia, kad Europos Komisija stebės, kaip į kandidatės prisijungti prie Europos Sąjungos statusą pretenduojanti Serbija užtikrins sąlygas verslui iš ES šalių.
Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė
Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė / BFL/Tomo Lukšio nuotr.

Serbijos investicinė aplinka buvo viena iš sričių, dėl kurių Lietuva anksčiau nepritarė, kad Serbijai būtų suteiktas ES kandidatės statusas.

„Pasiektas kompromisas. Lietuva turėjo keletą pastabų, bet Danijos pirmininkavimas pasiekė tam tikro kompromiso, kur mūsų abejonės atspindėtos deklaracijose prie direktyvos. Lietuva pretenzijų nebeturi ir mes praktiškai palaikysime. Deklaracija apie tai ir kalba kad EK bus įpareigota stebėti verslo sąlygas, kaip Serbija visų šalių atžvilgiu tas verslo sąlygas garantuos“, – Briuselyje viešinčios D.Grybauskaitės žodžius BNS perdavė jos atstovė Daiva Ulbinaitė.

Lietuvos vadovė dalyvauja Europos Sąjungos viršūnių susitikime.

Antradienio vakarą ministrų lygio taryba rekomendavo vadovams patvirtinti kandidatės statusą Serbijai vėliau šią savaitę vyksiančiame susitikime, tačiau nuo galutinio sprendimo antradienį susilaikyta, jis paliktas ES šalių vadovų susitikimui.

Lietuva pastaruoju metu kritikavo Serbiją dėl netinkamo elgesio su investuotojais iš Lietuvos, abi šalys taip pat įsivėlusios į diplomatinį ginčą dėl konkurencijos siekiant aukšto Jungtinių Tautų posto.

Tačiau diskusijose dėl kandidatės statuso viešai Lietuva pirmiausia abejojo, ar Serbija pasiekė pakankamos pažangos sureguliuojant prieš kelis metus nuo jos atsiskyrusio Kosovo situaciją.

Lietuvos diplomatai taip pat teigė, kad jų netenkina Serbijos elgesys su investuotojais iš Lietuvos. Šią savaitę Lietuvos URM atkreipė dėmesį, kad bendrovės „Alita“, „Arvi“ ir „Sanitex“ buvo didžiausi Lietuvos investuotojai Serbijoje, kol jų kontraktai šioje šalyje buvo paskelbti negaliojančiais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius