-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 01 29

Prezidentė kala V.Andriukaitį už darbą Rusijai, o socialdemokratai atkerta, kad ji platina gandus

Prezidentė Dalia Grybauskaitė atsakė į eurokomisaro Vytenio Andriukaičio pareiškimą, kad paviešinti jo pavaldinių laiškai buvo neteisingai interpretuojami. Tačiau prezidentė tvirtina, kad jokia kita interpretacija nėra galima, kaip tik tokia, kad tai buvo pasiūlymas Rusijai derėtis su atskiromis Europos Sąjungos šalimis dėl maisto produktų embargo panaikinimo. Tuo tarpu Socialdemokratų partija išplatino pranešimą, kad prezidentė vadovaujasi gandais ir dar skleidžia gandus.
Vytenis Povilas Andriukaitis
Vytenis Povilas Andriukaitis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Prezidentė: kitaip interpretuoti nėra galimybių

Paprašyta pakomentuoti V.Andriukaičio pasisakymą dėl jo pavaldinių laiškų interpretacijos, D.Grybauskaitė sakė kalbėsianti tik faktais.

„Sausio 16 d. Lietuvos komisarui V.Andriukaičiui pavaldus direktorius pasirašė laišką Rusijos fitosanitarinei institucijai, kur buvo reziumuoti prieš tai, sausio 14-ąją, įvykusio susitikimo rezultatai, kuriais net siūloma, kad Rusija pradėtų derėtis su atskiromis šalimis. Šis laiškas yra viešas, jį turėjau aš, Seimo pirmininkė, premjeras Algirdas Butkevičius“, – teigė prezidentė.

Anot jos, kitaip interpretuoti viso to nėra galimybių: „Europa yra skaldoma, suteikiamos galimybės atskiroms šalims, net pasiūloma Rusijai pradėti derybas su tam tikromis šalimis. Atsakomybė yra to direktorato, kurį tiesiogiai kuruoja Lietuvos paskirtas komisaras.“

V.Andriukaičio paaiškinimus D.Grybauskaitė pavadino išsisukinėjimu. „Mūsų komisaro interpretacija, manipuliacija, išsisukinėjimas yra nepriimtinas, visi šie laiškai yra vieši, tai faktai, kurių kitaip interpretuoti kaip Europos skaldymo ir rusų interesų gynimo aš negaliu“, – žurnalistams sakė prezidentė.

Ji taip pat priminė, kad Lietuvos žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė laikosi principingai ir jau yra pasisakiusi, kad ES šalys privalo laikytis vieningos pozicijos.

Socialdemokratai: prezidentė apšmeižė V.Andriukaitį

Kaip rašo BNS, V.Andriukaitis tikina, kad jo kritikai laišką interpretuoja neteisingai. Anot jo, Briuselis griežtai netoleruotų, kad Rusija pati galėtų pasirinkti ES valstybes nares, kurioms panaikinti maisto produktų embargą. Interviu LRT televizijai komisaras teigė, kad laiške minima, jog „jei Rusija nuspręstų atšaukti apribojimus, tuomet reikėtų grįžti į padėtį, kai visos 28 valstybės eksportavo produkciją į Rusiją“.

Jo biuras teigia, kad techninėse derybose kalbama tik apie fitosanitarinius reikalavimus, bet ne apie politinį embargą.

Tuo metu Socialdemokratų partija išplatino paeiškimą, kad Europos komisaras V.Andriukaitis konservatorių ir iš prezidentūros  buvo užsipultas ir apšmeižtas. 

„Užsienio žiniasklaidoje pasirodžius žiniai, paremtai neįvardytais šaltiniais, kad ES komisarui V.Andriukaičiui pavaldus departamentas, neva,  leido Rusijai pačiai spręsti, iš kokių ES šalių leisti įvežti maisto produktus, Lietuvos prezidentūra nieko nelaukusi, netikrinusi gandų pagrįstumo, viešai Lietuvos deleguoto ES komisaro V.Andriukaičio veiklą išvadino „apgailėtina“ ir pareikalavo  komisaro prisiimti atsakomybę. Labai greitai paaiškėjo, kad visas puolimas – gandų pagrindu. Ir pats ES komisaras V.Andriukaitis, ir LSDP viešai pareiškė, kad Belgijos žiniasklaidos paskelbta žinia neatitinka tiesos“, – sakoma Socialdemokratų partijos pareiškime.

Anot LSDP pareiškimo, reagavimas į nepatikrintus gandus aukščiausiu politiniu lygiu nedaro garbės Lietuvai kitų Europos Sąjungos šalių akyse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius