Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 02 03

Prezidentė kritikuoja Vyriausybę dėl nekoordinuotai sprendžiamų jaunimo užimtumo problemų

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pabrėžia, kad jaunimo nedarbui mažinti ministerijos turi labiau koordinuoti veiksmus.
Dalia Grybauskaitė
Dalia Grybauskaitė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Jos teigimu, didelį jaunų žmonių nedarbą lemia tai, kad iki šiol nei Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, nei Vyriausybė šios problemos nevertino kaip rimtos, penktadienį po šalies vadovės susitikimo su socialinės apsaugos ir darbo ministru Donatu Jankausku sakė prezidentės patarėja Daiva Ulbinaitė.

„Atskiros ministerijos nekoordinavo veiksmų ir sprendė šią problemą pakankamai fragmentuotai“, – žurnalistams prezidentės poziciją dėstė D.Ulbinaitė.

„Prezidentės teigimu, administracinių gebėjimų ir strateginio planavimo stoka apskritai yra esminė priežastis, dėl ko šios Vyriausybės darbas dažnai neduoda reikiamų rezultatų“, – sakė patarėja.

Jos teigimu, prezidentė per susitikimą pabrėžė poreikį perskirstyti esamus išteklius juos nukreipiant jaunimo užimtumui didinti. Tarp perskirstomų turėtų būti ir valdininkų mokymams kurortuose numatomos lėšos, teigė patarėja.

Ministras savo ruožtu teigė, jog priemonės, kurių šioje srityje imtasi, duoda rezultatų, bet pripažino, kad Lietuva Europos kontekste pagal jaunimo užimtumą atrodo prastai. Pasak D.Jankausko, pernai jaunimo nedarbas Lietuvoje sumažėjo nuo 33 proc. metų pradžioje iki 31 proc. jų pabaigoje.

„Šiuo atveju iš tikrųjų Lietuva yra sudėtingoje situacijoje, palyginti su vidutiniškai atrodančiomis Europos Sąjungos valstybėmis, tačiau, kaip ir susitikime kalbėjime, dinamika, tie sprendimai, kurie buvo priimti, duoda galimybę tikėtis, kad dinamika išlaikys tas pačias tendencijas ir kartu su viso nedarbo mažėjimu Lietuvoje mažės ir jaunimo nedarbas. Tikimės, kad net labiau negu iki šiol“, – žurnalistams sakė ministras.

Jis taip pat teigė, kad nors santykinai nedirbančio jaunimo Latvijoje ir Estijoje yra mažiau (lapkritį jo atitinkamai šiose šalyse buvo 29,9 ir 21,8 proc.), Lietuvoje sparčiau jo mažėja.

„Jeigu vertintume tik 2011 metus, jaunimo nedarbas Latvijoje išliko panašiam lygyje visus metus, Estijoje, nors jisai buvo gerokai mažesnis, bet didėjo 2011 metais. Lietuvoje metų pradžioje jis buvo 33 proc., metų pabaigoje – 31 procentas. Taigi, praktiškai tendencijos Lietuvoje yra net geresnės negu pas mūsų kaimynus“, – teigė D.Jankauskas.

Prezidentė per susitikimą paragino nedelsiant parengti nacionalinę užimtumo programą, kurioje būtų numatytos aiškios, tarp visų ministerijų suderintos priemonės, kaip bus skatinamas jaunimo įdarbinimas. Ministro teigimu, tokia programa rengiama ir bus baigta iki balandžio.

D.Jankauskas minėjo, kad viena iš naujovių šiemet skatinant jaunimo įdarbinimą yra verslumo skatinimo fondo mikrokreditai. Perskirstant struktūrinę paramą jaunimo įdarbinimą numatoma skatinti ir kitomis naujomis priemonėmis. Jau iki šiol taikytos lengvatos darbdaviams, sutinkantiems priimti patirties neturintį jauną žmogų.

„Kaip atsvara tam reikalavimui patirties yra būtent iš Europos socialinio fondo, Užimtumo fondo, kuriuo disponuoja Lietuvos darbo birža, papildomai motyvuojami darbdaviai, kad jau gaudami subsidijas patys tą reikalingą praktinę patirtį įgijusiems kvalifikacijas jauniems žmonėms ir suteiktų“, – sakė ministras.

Pirmadienį per neoficialų Europos Vadovų Tarybos susitikimą Europos Komisijos (EK) pirmininkas Jose Manuelis Barroso (Žozė Manuelis Barozas) kreipėsi į aštuonias Europos Sąjungos (ES) valstybes, tarp jų ir Lietuvą, siūlymas steigti veiklos grupes jaunimo nedarbui mažinti.

Lietuvoje, Ispanijoje, Graikijoje, Slovakijoje, Italijoje, Portugalijoje, Latvijoje ir Airijoje jaunimo nedarbo lygis yra daug didesnis nei ES vidurkis.

Lietuvos statistikos departamento duomenimis, jaunimo (15-24 metų asmenų) nedarbo lygis trečiąjį 2011 metų ketvirtį sudarė 31,7 procento.

Jaunimo nedarbo problemas prezidentė pirmadienį aptars su premjeru Andriumi Kubiliumi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius