-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2017 08 11

Prezidentė: NATO batalionai regione yra neatsiejama regiono gynybos dalis

Tarptautiniai NATO batalionai Baltijos jūros regione yra neatsiejama regiono gynybos dalis, penktadienį pareiškė prezidentė Dalia Grybauskaitė, Rukloje susitikusi su Nyderlandų premjeru Marku Rutte.
Prezidentės susitikimas su Nyderlandų premjeru Marku Rutte
Prezidentės susitikimas su Nyderlandų premjeru Marku Rutte / Prezidentūros/R.Dačkaus nuotr.

Apie 250 Nyderlandų karių tarnauja Lietuvoje dislokuotame sąjungininkų vienete, jam vadovauja Vokietija.

„Prezidentės teigimu, ES ir NATO rytiniame pasienyje tvyrant geopolitinei įtampai, Rusijai rengiantis plataus masto ir prieš Vakarus nukreiptoms puolamojo pobūdžio pratybos „Zapad 2017“, NATO batalionai yra neatsiejama regiono gynybos dalis ir geriausia atgrasymo priemonė“, – rašoma Prezidentūros išplatintame pranešime spaudai.

Tarptautiniai NATO batalionai Lietuvoje, Latvijoje, Estijoje ir Lenkijoje dislokuoti šiemet. Aljansas teigia taip reaguojantis į Rusijos veiksmus Ukrainoje ir Baltijos jūros regione.

Pasak D.Grybauskaitės, sąjungininkų sprendimas dislokuoti karius regione „demonstruoja tvirtą NATO vienybę, ryžtą ir pasirengimą atremti bet kokią grėsmę Aljanso teritorijai bei žmonėms“.

Prezidentė taip pat pabrėžė, kad per pusmetį NATO batalionas ne tik tapo integralia krašto gynybos dalimi, bet ir dėl savo aktyvios socialinės bei labdaringos veiklos yra matomas Lietuvos visuomenėje.

Olandų kariai įsitraukė į socialinę kampaniją „Už saugią Lietuvą“, vaikų globos namų auklėtiniams dovanoja vasaros laisvalaikį, padeda ugdyti jų socialinius įgūdžius, patriotiškumą.

Šalies vadovės teigimu, tai puikus NATO solidarumo ir partnerystės pavyzdys.

D.Grybauskaitė taip pat pabrėžė, kad antras didžiausias investuotojas Lietuvoje Nyderlandai yra ir vienas pagrindinių Lietuvos saugumo partnerių.

Prezidentė Nyderlandų premjerui pristatė Lietuvos gynybos stiprinimą: didinamą gynybos finansavimą, kariuomenės modernizavimą ir atkurtą šauktinių tarnybą.

Per susitikimą taip pat kalbėta apie dvišalius santykius, aktualius Europos Sąjungoje klausimus, Baltijos, Šiaurės ir Beniliukso šalių bendradarbiavimą.

Vėliau penktadienį Lietuvos prezidentė ir Nyderlandų premjeras rengia spaudos konferenciją.

VIDEO: Dalia Grybauskaitė ir Nyderlandų Ministras Pirmininkas stebėjo karines pratybas Rukloje

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius