Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 06 08

Prezidentė: NATO viršūnių susitikimui ruošiamės tebetvyrant hibridinio karo grėsmei

Prezidentė Dalia Grybauskaitė išvyksta į Varšuvą, kur dalyvaus devynių Baltijos ir Vidurio Europos šalių, dar vadinamų Bukarešto devynetu, viršūnių susitikime ir Lenkijos nepriklausomybės 100-mečiui skirtose iškilmėse. Prieš išvykdama į Varšuvą šalies vadovė LRT RADIJUI sakė, kad šalių pozicijos suderinimas yra labai svarbus, o Lietuva ypač aktyviai ruošiasi NATO viršūnių susitikimui dėl Rusijos agresijos ir hibridinio karo grėsmės.
Dalia Grybauskaitė
Dalia Grybauskaitė / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

„Taip vadinamojo Bukarešto devyneto – trys Baltijos šalys ir 6 Vidurio Europos šalys – formatas yra puiki proga mums suderinti savo pozicijas, nes liepą vyks NATO viršūnių susitikimas ir tam visos šalys, ypač mes, rimtai ruošiamės. Mes gyvename šalia sudėtingo kaimyno, pernai stebėjome agresyvias „Zapad“ pratybas, Kaliningrado militarizavimą – visa tai mums kelia daug rūpesčių, ir taip pat sudaro hibridinio karo sąlygas. Su 8 valstybių lyderiais kalbėsime apie bendrus planus, NATO viršūnių susitikimą“, – LRT RADIJUI sako prezidentė.

NATO viršūnių susitikimas Briuselyje vyks kitą mėnesį.

Aukščiausio lygio susitikimo tikslas – prieš NATO viršūnių susitikimą Briuselyje sutarti dėl bendrų tikslų ir pasiūlyti vieningus sprendimus, kaip dar labiau sustiprinti rytinio flango ir viso Aljanso gynybą, rašoma prezidentūros pranešime.

Devynių valstybių prezidentų bendradarbiavimo formatas – Bukarešto devynetas – gimė 2015 m. prieš Varšuvos viršūnių susitikimą, siekiant kuo geriau apginti bendrus regiono saugumo interesus ir užtikrinti patikimą atgrasymą. Lietuvos, Latvijos, Estijos, Lenkijos, Čekijos, Slovakijos, Vengrijos, Bulgarijos ir Rumunijos vadovai reguliariai susitinka kasmet prieš kiekvieną NATO viršūnių susitikimą.

Susitikime Varšuvoje ypač daug dėmesio bus skiriama „Suvalkų koridoriaus“ problemai ir priemonėms, kurios krizės atveju neleistų atkirsti Lietuvos nuo NATO pastiprinimo. Valstybių vadovai taip pat išklausys karinę grėsmių analizę, kurią pristatys gynybos ir saugumo ekspertai – buvęs JAV sausumos pajėgų Europoje vadas generolas Benas Hodgesas ir buvęs NATO jungtinio štabo Briunsiume vadas generolas Hansas-Lotharis Domroese.

Lietuvos, Latvijos, Estijos, Lenkijos, Čekijos, Slovakijos, Vengrijos, Bulgarijos ir Rumunijos prezidentai priims bendrą Bukarešto devyneto deklaraciją.

Po viršūnių susitikimo Lietuvos vadovė kartu su kitų šalių lyderiais Lenkijos prezidento Andrziejaus Dudos kvietimu dalyvaus Lenkijos nepriklausomybės 100-mečiui skirtame iškilmingame koncerte Karališkajame senajame teatre.

Visos Lietuvos žmonių vardu prezidentė veža ypatingą dovaną Lenkijai – herbinio koklio su jungtiniu Abiejų Tautų Respublikos – Lenkijos Karalystės, Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės – ir Vazų dinastijos herbu repliką. Ją sukūrė įžymi Lietuvos keramikė restauratorė Bronislava Kunkulienė.

400 metų senumo įspūdingas herbinis koklis rastas tyrinėjant Lietuvos didžiųjų kunigaikščių rūmų teritoriją ir greičiausiai buvo sukurtas valdant Lenkijos karaliui ir Lietuvos didžiajam kunigaikščiui Žygimantui Vazai. Jame pavaizduota Lietuvos Vyčio ir Lenkijos Erelio kompozicija yra gražus abi tautas vienijančios istorijos simbolis, rašoma prezidentūros pranešime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius