-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 03 20

Prezidentė pasirašė pataisas dėl privalomo psichologo dalyvavimo vaikų apklausose

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pasirašė Baudžiamojo proceso kodekso pataisas, kuriomis įveda prievolę nukentėjusių ar liudijančių vaikų apklausas vykdyti pasitelkus profesionalų psichologą ir tik specialiose patalpose.
Vaikystės trauma
Vaikystės trauma / „Fotolia“ nuotr.

Pagal šalies vadovės inicijuotas pataisas, psichologas visais atvejais privalės dalyvauti vaikų iki 14 metų apklausose, jos įsigalios 2018 metų liepos 1 dieną.

Kaip pranešime pažymi Prezidentūra, tai padės teisėsaugai atlikti objektyvų tyrimą ir užtikrins vaikų teisių apsaugą.

Nukentėjusių vaikų, kurie yra vyresni negu 14 metų, apklausose psichologas bus privalomas, vaiko psichinės ir fizinės sveikatos sužalojimo, seksualinės prievartos, smurto, prostitucijos, prekybos žmonėmis atvejais. Psichologas bus privalomas ir tais atvejais, kai to prašys proceso dalyviai arba pareigūnų iniciatyva.

Visos nukentėjusių ir liudijančių vaikų apklausos bus vykdomos specialiuose apklausos kambariuose, tokių patalpų šalyje šiuo metu yra 46.

Anot Prezidentūros, tai apsaugos vaiką nuo galimos kitų asmenų įtakos, sumažins psichologinį spaudimą ir traumuojantį apklausos poveikį. Vaikų interesams apginti įstatymo pataisomis nustatoma ir prievolė nepilnamečių apklausas stebėti vaiko teisių apsaugos specialistui.

Iki šiol psichologo ir vaiko teisių apsaugos specialisto dalyvavimas nepilnamečių nukentėjusiųjų ir liudytojų apklausose nebuvo privalomas. Psichologų ar kitų ekspertų dalyvavimas nepilnamečių apklausose yra praktikuojamas daugelyje Europos Sąjungos valstybių – Čekijoje, Danijoje, Prancūzijoje, Italijoje, Latvijoje, Lenkijoje, Portugalijoje ir kitose.

Nukentėjusių nepilnamečių skaičius kasmet didėja, teigiama pranešime. Pernai jų buvo 2777, iš jų fizinį smurtą patyrė 1051 vaikas. Tačiau iš 1048 pradėtų tyrimų 489 buvo nutraukti, teismui perduoti 346.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius