-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 04 05

Pasirašys sutartį su Norvegija dėl nuteistųjų perdavimo tvarkos

Valstybinio vizito Norvegijoje metu Prezidentę lydintis teisingumo ministras Remigijus Šimašius šiandien su norvegais pasirašys dvišalę bendradarbiavimo sutartį, kuri numato optimalią nuteistųjų perdavimo atlikti bausmę iš vienos valstybės kitai tvarką.
Įkalinimo įstaigos tvora
Įkalinimo įstaigos tvora / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.
Temos: 2 Norvegija Lietuva

Sutartis pasirašoma siekiant suvienodinti nuteistųjų perėmimo ir perdavimo tvarką, vadovaujantis priimtu Europos Sąjungos Pamatiniu sprendimu, kurį Lietuva artimiausiu metu perkels ir į savo teisę. Šiuo metu su Norvegija, kuri nėra ES narė, nuteistųjų perėmimo klausimai yra sprendžiami keletu skirtingų sutarčių pagrindu, tačiau siekiant sujungti jas į vieną dokumentą bei taikyti panašias kaip ir ES valstybėse nuteistųjų perdavimo taisykles, bus pasirašytas naujas susitarimas.

„Sutartimi siekiama užtikrinti palankesnes sąlygas nuteistųjų asmenų socialinei reabilitacijai bei gerinti valstybių bendradarbiavimą, supaprastinant nuteistų asmenų perdavimo procedūrą bei ją pagreitinant. Aiškesnis reglamentavimas leis užtikrinti, kad į mūsų šalį būtų siunčiami tie nuteistieji, kurie didžiąją dalį laiko gyvena Lietuvoje ir bausmės atlikimas mūsų šalyje leistų jiems greičiau pasitaisyti bei neprarasti socialinių ryšių su artimaisiais. Vadovaujantis ta pačia logika nuteistieji būtų perduodami iš mūsų šalies norvegams“, – sako R. Šimašius.

Susitarime numatyta, kad nusprendus perduoti nuteistą asmenį kitai valstybei tik išimtiniais atvejais reikės atskiro šios šalies sutikimo, tačiau tai nereiškia, kad nuteistieji bus grąžinami automatiškai. Valstybė galės atsisakyti priimti asmenį, jei jis faktiškai gyvena ar dirba kitoje šalyje. Pavyzdžiui, jei Norvegija į Lietuvą norės parsiųsti glaudžiais ryšiais su Norvegija susijusius (pvz. ne mažiau nei 5 metus šioje šalyje gyvenančius) mūsų piliečius, kurie ten padarė nusikaltimą, to padaryti nebus galima. Tokie lietuviai į Norvegiją bus siunčiami ir tuomet, jei laikinai grįžę į Lietuvą čia padarys nusikaltimą ir bus nuteisti.

Skirtingai nuo dabar galiojančios tvarkos, nuteistų asmenų parvežimo išlaidas pagal šį susitarimą padengs nuteisusioji valstybė, taip pat pasirūpindama ir tranzitinio pervežimo formalumų sutvarkymu. Pavyzdžiui, pervežti asmenį iš Norvegijos vidutiniškai kainuoja 5–7 tūkst. litų. Anksčiau šias išlaidas turėjo padengti Lietuva, o pasirašius susitarimą jas apmokės norvegai.

Nuteistųjų asmenų perdavimui taip pat liks sąlyga visais atvejais tikrinti dvigubą baudžiamumą, t.y. numatyti galimybę atsisakyti perimti nuteistąjį, jei padaryta veika nelaikoma nusikalstama pagal Lietuvos nacionalinę teisę. Perduoti nuteistųjų nebus galima, jei šiems iki bausmės pabaigos  bus likę mažiau nei pusė metų. Be visa to, bus sutarta, kad perdavimo procese Lietuvos pusei visi dokumentai bus pateikiami lietuvių kalba, o ne anglų ar prancūzų, kaip yra šiuo metu, todėl mūsų šalis sutaupys vertimo išlaidų. Lietuvos ir Norvegijos ministrai sutarė, kad šis susitarimas bus taikomas tik tiems nuosprendžiams, kurie bus priimti jau po sutarties įsigaliojimo.

Šiandien pasirašoma sutartis įsigalios tuomet, kai ir Lietuvos, ir Norvegijos parlamentai ją ratifikuos.

Iki šiol mūsų šaliai Norvegija jau yra perdavusi 40 nuteistųjų. Dauguma iš šių asmenų buvo nuteisti už nusikaltimus, susijusius su narkotinių medžiagų laikymu, platinimu, jų kontrabanda. Šiuo metu Norvegijoje kali 31 Lietuvos pilietis, dar 67 yra suimti. Lietuvoje suimtų ar nuteistų norvegų šiuo metu nėra.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius