-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 01 18 /15:17

Prezidentė prigrasė Vyriausybei nenuslysti į populizmo liūną

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pirmadienį prie pietų stalo su ministru pirmininku Algirdu Butkevičiumi ir jo vadovaujamos Vyriausybės ministrais aptarė svarbiausius šių metų darbus. Per juos šalies vadovė sako ministrams nurodžiusi darbų, kuriuos būtina suspėti atlikti iki rinkimų, sąrašą. Remdama Vyriausybės planus kovoti su alkoholizmu, prezidentė ministrams per pietus įpylė tik vandens.
Algirdas Butkevičius ir Dalia Grybauskaitė
Algirdas Butkevičius ir Dalia Grybauskaitė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Prezidentė po susitikimo sakė, kad rinkimų metai visoms Vyriausybėms visada yra iššūkis, nes gresia nuslysti į populizmo liūną.

„Korupcijos mažinimas, skaidrūs viešieji pirkimai, ypač savivaldoje, visa tai visų mūsų turi būti garbės klausimai. Ir nesvarbu, kad tai yra rinkimai, nes didelė dalis, pagal statistinius duomenis, greičiausiai gali ir likti valdančiojoje daugumoje. Taigi negalime leisti užgožti rinkiminėms batalijoms proto, atsakomybės, nes viską spręsti reikės patiems, atsakyti – patiems prieš savo žmones ir žinoti, kad Lietuvos situacija priklauso ne tik nuo mūsų pačių, bet ir nuo globalios aplinkos, todėl atsakomybė visiems yra dar didesnė“, – kalbėjo D.Grybauskaitė.

Nesvarbu, kad tai yra rinkimai, nes didelė dalis, pagal statistinius duomenis, greičiausiai gali ir likti valdančiojoje daugumoje, – prognozavo prezidentė.

Prezidentė per pietus su Vyriausybe sakė išskyrusi tris grupes svarbiausių iššūkių. 

Pirmiausia, pasak valstybės vadovės, tai globalios ekonominės problemos, su kuriomis pradeda susidurti pasaulis.

„Sulėtėjusi ekonomika, pavyzdžiui, Kinijoje ar kitur, pradės po kurio laiko daryti įtaką ir Europos, ir Lietuvos gyvenimui“, – sakė prezidentė, prognozuodama, kad ekonomikos sunkumai Lietuvą pasieks dar 2017-aisiais, už kurių biudžeto parengimą dar bus atsakinga ši Vyriausybė.

„Atsakinga finansų politika išliks pagrindiniu fonu šiai Vyriausybei, nes nuo to priklausys, kaip Lietuva galės atlaikyti ateinančius globalius iššūkius“, – kalbėjo D.Grybauskaitė.

Taip pat prezidentė pabrėžė saugumo stiprinimo svarbą, nes visos grėsmės, tarp jų ir terorizmo, išlieka.

Laikas uždaryti vaikų globos namus

Vidaus politikoje prezidentė Vyriausybei liepė gilintis į emigracijos mažinimą ir socialinių problemų sprendimą.

„Tai, pirmiausia, smurtas, savižudybės, patyčios ir priklausomybės, tarp jų ir alkoholizmas“, – vardijo problemas šalies vadovė.

Pasak prezidentės, kovos su šiomis negerovėmis turi imtis ir Seimas, ir Vyriausybė, o keturios ministerijos dalyvauti tiesiogiai. 

„Norėčiau pasiūlyti visiems mums išsikelti užduotį – Lietuva be vaikų namų, be globos namų. Ir tai galima padaryti, nes jau turime pavyzdžių Druskininkuose, Alytuje“, – akcentavo D.Grybauskaitė.

D.Grybauskaitė priminė, kad svarbu priimti ir jos pateiktas įstatymų pataisas dėl sveikatos paslaugų prieinamumo didinimo.

Liepia didinti pensijas

Be to, Vyriausybė turėtų didinti užimtumą ir mažinti socialinę atskirtį, nurodė šalies vadovė. 

Tas atsilikimas, kad mūsų pensijos yra mažesnės nei Latvijoje, Estijoje ar Lenkijoje, iš tikrųjų jau darosi ir skausmingas, ir gėdingas, – sakė D.Grybauskaitė.

„Vyriausybė intensyviai investuoja į socialinio modelio pokyčius, todėl čia reikalinga pasiekti susitarimą, kad socialinio modelio pasiūlymas galų gale būtų išspręstas dabar jau Seime. Jis turi būti išbaigtas ir visoms socialinėms grupėms priimtinas“, – kalbėjo prezidentė. 

Pasak jos, prioritetu išlieka ir pensijų didinimo klausimas, nes jau darosi gėda, kad Lietuvos senoliai gauna mažiau nei kaimyninių šalių senjorai.

„Mūsų pensijos yra mažiausios regione, todėl prioritetu išlieka, kad mūsų ekonomikos augimas galų gale virstų apčiuopiamu rezultatu mūsų žmogui. Tas atsilikimas, kad mūsų pensijos yra mažesnės nei Latvijoje, Estijoje ar Lenkijoje, iš tikrųjų jau darosi ir skausmingas, ir gėdingas“, – sakė D.Grybauskaitė.

Pasak jos, turi būti svarstomos Seime registruotos įstatymų pataisos dėl pensijų indeksavimo.

Šalies vadovė pažymėjo ir korupciją viešuosiuose pirkimuose, kuri esą iki šiol yra labai gaji, nes „13 proc. konkursų vyksta su korupcijos šešėliu“. Svarbu, pasak D.Grybauskaitės, investuoti į Vilniaus kraštą. 

A.Butkevičius žada veiksmų planą

Premjeras dešimties minučių prezidentės pamokymų klausėsi be emocijų. 

Gavęs progą pats pasisakyti A.Butkevičius sakė, kad Vyriausybės darbo kryptys išlieka tos pačios, kurios garantavo atlaikytus ekonominius ir saugumo iššūkius.

Šiemet A.Butkevičius žadėjo intensyviau ieškoti užsienio investicijų ir gerinti verslui sąlygas šalies viduje. 

„Taip pat, žinot, išliks toliau prioritetiniu klausimu energetiniai klausimai“, –sakė A.Butkevičius. 

Pasak jo, taip pat šie metai bus svarbūs, nes Lietuva pradės įgyvendinti sumaniosios specializacijos programą, „ko dar Lietuva nedarė“. 

Turime suprasti, kad mes, Lietuva, esame atvira maža valstybė ir norime konkuruoti globaliame pasaulyje, – sakė premjeras.

„Tai bus, aš manau, naujos kartos variklis mūsų ekonomikos plėtrai. Turime suprasti, kad mes, Lietuva, esame atvira maža valstybė ir norime konkuruoti globaliame pasaulyje. Be inovacijų, be naujų technologijų, be geros sinergijos mokslo, verslo ir valdžios, vargu ar galima kalbėti perspektyvoje apie sėkmingą ekonomikos plėtrą“, – kalbėjo jis.

Anot jo, bus pokyčių ir aukštojo mokslo srityje, nes Lietuvai reikia gerų specialistų.

Jis tikino nenorintis daug kalbėti apie socialinius klausimus, tačiau pabrėžė, kad iki vasario turi būti parengtas aiškus veiksmų planas su konkrečiais veiksmais, kad tokios tragedijos, kaip Kėdainių rajone, nepasikartotų.

Premjeras taip pat pasidžiaugė, kad Vyriausybė jau nusibrėžė, ką darys kovoje su alkoholizmu.

Pietūs – be alkoholio​

Prezidentė juokaudama pažymėjo, kad, palaikydama Vyriausybės planus kovoti su alkoholizmu, per pietus ministrų nevaišino niekuo stipresniu nei vanduo. 

15min žiniomis, be vandens ir kavos, ministrai gavo oto ir lašišos suktinuką su špinatais. Pirmam patiekalui buvo patiektas veršienos kepsnys su baravykais, o desertui – šokolado putėsiai su riešutų ir kavos padažu. 

Per pietus arčiausiai prezidentės sėdėjo žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė ir sveikatos apsaugos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė. Premjeras sėdėjo tiesiai priešais prezidentę kitoje stalo pusėje, kaip reikalauja protokolo taisyklės.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Prezidentė Dalia Grybauskaitė susitiko su ministrais
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Prezidentė Dalia Grybauskaitė susitiko su ministrais

Prezidentės Spaudos tarnyba prieš susitikimą išplatintame pranešime rašė, kad artėjant rudenį vyksiantiems Seimo rinkimams Vyriausybei būtina likusį kadencijos laiką koncentruotis ties svarbiausių problemų sprendimu ir būtiniausių darbų užbaigimu.

Pasak D.Grybauskaitės, svarbiausias iššūkis yra socialinio saugumo problemų sprendimas, kuris reikalauja bendro jėgų suvienijimo ir atsakomybės.

Šalies vadovės teigimu, valstybei ne mažiau svarbu didinti gyventojų užimtumą ir mažinti socialinę atskirtį, prioritetu išlieka išorinio ir vidinio valstybės saugumo stiprinimas.

Metų pradžioje surengusi spaudos konferenciją prezidentė pakartojo dar pernai išsakytą savo mintį, kad iš šios Vyriausybės daug nebesitiki, nors mato, kad daugiausia būtinų atlikti darbų yra „darbiečių“ Algimantos Pabedinskienės vadovaujamoje Socialinės apsaugos ir darbo ministerijoje bei Audronės Pitrėnienės Švietimo ir mokslo ministerijoje.

„Kaip ir anksčiau minėjau, labai daug iš šios Vyriausybės nesitikiu priešrinkiminiu laikotarpiu, nors sferos išlieka tos, į kurias reikėtų investuoti daugiausia, ypač reformų prasme“, – prieš dvi savaites sakė D.Grybauskaitė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius