-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 03 26 /11:30

Prezidentė siūlo didinti išmokas globėjams ir šeimynoms

Prezidentė Dalia Grybauskaitė siūlo jau nuo kitų metų dvigubai padidinti globėjams mokamas išmokas bei 130 eurų padidinti šeimynų darbuotojų gaunamus atlyginimus. Tokiu siūlymu prezidentė bando ilgalaikes problemas vaikų globos srityje spręsti pirmiausia suteikiant globėjams finansinę paskatą.
Daugiavaikė šeima
Daugiavaikė šeima / Fotolia nuotr.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija jau kelerius metus kalba apie vaikų globos institucijų naikinimą, tačiau iki šio šioje srityje realių pasiekimų nedaug. Institucijoje iki dabar tebeauga apie 4 tūkst. tėvų globos Lietuvoje netekusių vaikų.

Todėl prezidentė siūlo įstatymų pataisas, kuriomes dvigubai nuo 152 iki 304 eurų didinti išmokas vaikus globojantiems asmenims.

Taip pat siūloma šeimynų darbuotojų algas padidinti apie 130 eurų. Šiuo metu šeimynose tėvai savo reikmėms gaudavo tik minimalų atlyginimą, o, jei prezidentės pataisoms pritars Seimas, šeimynas įsteigę tėvai gaus mažiausiai 431 eurą.

Be to, prezidentė siūlo numatyti, kad kursus globėjams kiekvienoje savivaldybėje vestų bent po du darbuotojus. Šiuo metu visoje Lietuvoje tokių dėstytojų tėra 61, todėl globai pasiryžusiems žmonėms tenka po kelis mėnesius laukti, kol galės lankyti specialius kursus.

Prezidentė taip pat siūlo įstatymais numatyti, kad teismai bylas dėl įvaikinimo ir globos spręstų skubos tvarka ir jų nagrinėjamas niekada neužtruktų ilgiau nei 2 mėnesius.

Tokias pataisas D.Grybauskaitė ketvirtadienį registravo Seime.

Šeimynų perpus mažiau nei globos namų

Šiuo metu Lietuvoje tebeveikia 98 vaikų globos namai. Juose vieno vaiko išlaikymas valstybei kainuoja 830 eurų per mėnesį. Be to, globos namai dar turi teisę gauti ES paramą remontams ir projektams.

Sistema veikia sau, gyvena dėl savęs, visiškai negalvodama apie vaiką, jo savijautą ir vaiko likimą, – sakė D.Grybauskaitė.

Tačiau vaikams tokiuose namuose gyventi nėra gera. Nors ir gauna suremontuotą pastogę, vaikai labiausiai ilgisi artimo ryšio su suaugusiais, meilės ir šilumos.

Tuo tarpu mažų šeimynų, kurios gali prigrausti 6-12 vaikų, tėra įsisteigusių  vos 54. Jose auga 441 vaikas. Dar apie 6 tūkst. vaikų yra globojami šeimose. Tačiau globėjai dažnai susiskaičiuoja, kad jiems priglausti vaiką neleidžia piniginė.

Valstybės dar 1999 m. numatyta ir iki šiol nė karto nedidinta 152 eurų išmoka seniai nebepakankama suma patenkinti net elementariems vaiko poreikiams.

Kainuos apie 12 mln eurų

Šiuo metu beglobių vaikų išlaikymui institucijose Lietuva skiria apie 45 mln. litų.

Skaičiuojama, kad dvigubai padidinus išmokas globėjams ir 130 eurų pakėlus šeimynas įsteigusių tėvų algas, papildomai vaikų priežiūrai prireiks apie 12 mln. eurų.

„Maksimaliai paskaičiavome, kad lėšų prireiktų apie 12, 4 mln. eurų. Tačiau sumažėjus vaikų globos institucijose skaičiui, atitinkamai susibalansuos ir šis skaičius“, – pažymėjo prezidentės patarėja Giedrė Kaminskaitė-Salters.

D.Grybauskaitė trečiadienį Molėtuose lankėsi Svetlanos ir Sauliaus Lesinskų šeimynoje, auginančioje devynis globojamus vaikus. Po apsilankymo ji pareiškė, kad globos įstaigos gyvena vaikų sąskaita, paėmę vaikus kaip įkaitus.

„Sistema veikia sau, gyvena dėl savęs, visiškai negalvodama apie vaiką, jo savijautą ir vaiko likimą“, – žurnalistams trečiadienį sakė D.Grybauskaitė.

Rudenį D.Grybauskaitė Seimui yra pateikusi Civilinio kodekso pataisas, pagal kurias numatoma, kad vaikai iki 3 metų globos namuose negalėtų praleisti ilgiau nei 3 mėnesių, o vyresni juose iki įvaikinimo ar nustatomos globos instotucijose gyventų ilgiausiai metus. Seimas šių pataisų iki šiol nėra priėmęs.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius