Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 08 19

Prezidentė siūlo, kad Teisėjų garbės teismo nariais būtų ir visuomenės atstovai

Lietuvos prezidentės Dalios Grybauskaitės iniciatyva parengtos ir Seimui teikiamos Teismų įstatymo pataisos, kuriomis siūloma įtraukti visuomenės atstovus į Teisėjų garbės teismo sudėtį.
Dalia Grybauskaitė
Dalia Grybauskaitė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Teismų sistema turi būti atvira ir skaidri tiek nagrinėjant bylas, tiek svarstant pačių teisėjų elgesį. Visuomenė, pati galėdama dalyvauti vertinant teisėjų elgesį ir skiriant nuobaudas, bus tikra, kad Teisėjų garbės teisme priimami sprendimai yra objektyvūs ir teisingi", – pranešime spaudai cituojama prezidentė.

Šalies vadovė įstatymo pataisomis siūlo, kad Teisėjų garbės teismas būtų sudaromas iš devynių narių, – iš kurių penki būtų teisėjai ir keturi nepriekaištingos reputacijos visuomenės atstovai. Dabar Teisėjų garbės teismą sudaro taip pat devyni nariai, tačiau visi jie yra teisėjai.

Prezidentės teigimu, visuomeninių organizacijų, žurnalistų, mokslininkų ir kitų asmenų dalyvavimas Teisėjų garbės teismo veikloje užtikrintų nuomonių įvairovę, didintų visuomenės pasitikėjimą teisine sistema.

Teisėjų garbės teismas nagrinėja teisėjų padarytus nusižengimus ir skiria jiems drausmines nuobaudas.

Nepriklausomi atstovai dalyvauja Pretendentų į teisėjus atrankos komisijos, Nuolatinės teisėjų veiklos vertinimo komisijos bei Teisėjų etikos ir drausmės komisijos veikloje. Prezidentė siūlo, kad visuomenės atstovai būtų įtraukti ir į Teisėjų garbės teismo sudėtį.

Konstitucinis Teismas yra išaiškinęs, kad įstatymu gali būti nustatytas teisinis reguliavimas, kai į teismų savivaldos institucijas įeitų ne vien teisėjai, bet ir kiti asmenys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius