Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 07 23

Prezidentė siūlo steigti darbo grupę kovai su Lietuvos dvasiniu sąstingiu

Ketvirtadienį prezidentė Dalia Grybauskaitė, susitikusi su Lietuvos kultūros, meno, mokslo ir sporto atstovais, sakė ketinanti kurti darbo grupę, kuri kovotų su Lietuvą apėmusiu dvasiniu sąstingiu.
Dalia Grybauskaitė
Dalia Grybauskaitė / Reinio Hofmanio/BFL nuotr.

„Prezidentė pasiūlė prie prezidentūros suburti darbo grupę, kurioje galėtų dirbti kuo plačiausias ratas Lietuvos šviesuomenės. Ta grupė galėtų parengti ir konkrečias gaires, ir bendresnę strategiją, kaip paramą Vyriausybei, Seimui. Tokiu būdu galbūt būtų išjudintas tas sąstingis, kuris yra apėmęs, ta savotiška depresija, kuri apėmusi Lietuvos dvasinį gyvenimą“, – po susitikimo sakė prezidentės atstovas spaudai Linas Balsys.

Daugiausia dėmesio per beveik dvi valandas trukusį susitikimą buvo kreipiama į Lietuvos vertybių krizę.Pasak jo, D.Grybauskaitė ragino pačius menininkus ir kultūros žmones vienyti jėgas ir bandyti patiems įveikti ne tik finansinį, tačiau ir moralinį, kultūrinį bei dvasinį sunkmetį.

Prezidentė, pasak L.Balsio, teigiamai atsiliepė apie trečiadienį Seime priimtas įstatymų pataisas, kuriomis nuo 2010 metų lengvinama mokesčių našta pagal autorines sutartis dirbantiems asmenims, kurie pajamas gaus iš asmenų, nesusijusių su jais darbo santykiais.

„Mūsų šiandieninis pokalbis buvo daugiau pažintinis: susipažinti su prezidente, papasakoti savo bėdas, kaip mes įsivaizduojame sunkumo įveikimą, ką reikės keisti“, – teigė dukart olimpinis, pasaulio ir Europos čempionas disko metikas Virgilijus Alekna.

Anot medicinos mokslų daktaro psichoterapeuto Eugenijaus Laurinačio, daugiausia dėmesio per beveik dvi valandas trukusį susitikimą buvo kreipiama į Lietuvos vertybių krizę.

„Būtinas tam tikras sąmoningų veiksmų planas“, – teigė E.Laurinaitis.

Pasak istorijos profesoriaus Alfredo Bumblausko, problema Lietuvoje yra ta, kad nekuriama šiuolaikinė Lietuvos tapatybė, šiuo metu vyrauja pasenusi XIX amžiaus pabaigos tapatybė, be to, nėra konkrečios informacinio saugumo strategijos.

„Nerandame sąlyčio su tautinėmis mažumomis, nesurandame tarp skirtingų kartų idėjų ir estetikos. Kas yra bendrumo šaltiniai?“ – klausė A.Bumblauskas.

Pasak rašytojos Vandos Juknaitės, prezidentė prašė kultūros žmonių skatinti visuomenės susikalbėjimą ir dialogą.

Panevėžio Vyturio mokyklos direktorės Vitalijos Dziuričienės teigimu, per susitikimą kilo viešųjų konsultacijų idėja su institucijomis, žmonių grupėmis ir žmonėmis individuliai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius