Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 03 12 /14:35

Saulius Urbanavičius nebenori vadovauti STT, prezidentė nauju vadovu siūlo Žydrūną Bartkų

Prezidentė Dalia Grybauskaitė siūlo Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) vadovu penkerių metų kadencijai skirti dabartinio direktoriaus pavaduotoją Žydrūną Bartkų, nes dabartinis vadovas Saulius Urbanavičius nebenori antros kadencijos.
Dalia Grybauskaitė STT nebenorintį vadovauti Saulių Urbanavičių (viduryje) siūlo pakeisti Žydrūnu Bartkumi.
Dalia Grybauskaitė STT nebenorintį vadovauti Saulių Urbanavičių (viduryje) siūlo pakeisti Žydrūnu Bartkumi. Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarijos nuotr./Robertas Dačkus / Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarijos nuotr./Robertas Dačkus

D.Grybauskaitė, vadovaudamasi Konstitucija ir Specialiųjų tyrimų tarnybos įstatymu, pasirašė dekretą, kuriuo teikia Seimui pritarti Ž.Bartkaus kandidatūrai į STT direktoriaus postą.

S.Urbanavičius nebenori vadovauti

Nuo 1997 metų veikiančios STT veikla apima korupcinių nusikaltimų tyrimą, korupcijos prevenciją ir visuomenės antikorupcinį švietimą.

Nuo 2013 metų STT vadovaujantis Saulius Urbanavičius atsisakė kandiduoti antrai kadencijai.

Jis žurnalistams teigė, kad tokį sprendimą lėmė įvairios priežastys.

Vėliau išplatintame STT pranešime spaudai primenama, kad S.Urbanavičiaus penkerių metų kadencija baigiasi kovo 29 d.

„Džiaugiuosi turėjęs galimybę būti pagrindinės kovos su korupcija institucijos Lietuvoje vadovu. Tai ne tik įvertinimas ir pasitikėjimas, bet ir didžiulė atsakomybė.

Pastaraisiais metais STT savo veikla įrodė, kad yra nepriklausoma, apolitiška, stipri ir patikima institucija, tapusi pavyzdžiu net ir užsienio partneriams.

Penkeri metai – ilgas laiko tarpas, per kurį pavyko pasiekti užsibrėžtus tikslus, padaryti reikšmingus darbus. Kadencijos pradžioje daug dėmesio skyriau žmonių subūrimui, sutelkimui bendram tikslui, jų motyvacijai, žinoma, neišvengėme ir tam tikrų pokyčių. Suvienijus kolektyvą, peržiūrėti Tarnybos prioritetai, strateginiai tikslai, kas leido pasiekti proveržį kovos su korupcija srityje, tiriant ne tik pavienius korupcinius atvejus, bet ir politinę, sisteminę, sudėtingais mechanizmais pasižyminčią korupciją.

Pastaraisiais metais STT savo veikla įrodė, kad yra nepriklausoma, apolitiška, stipri ir patikima institucija, tapusi pavyzdžiu net ir užsienio partneriams. Atsižvelgęs į atliktus darbus, pasiektą pažangą, pasibaigus kadencijai nusprendžiau baigti tarnybą STT. Sieksiu ir toliau dirbti valstybei ir taip turėti galimybę panaudoti savo sukauptą asmeninę ir profesinę patirtį ir kitose srityse, kurios būtų aktualios valstybės tolesniam augimui“, – sakė kadenciją baigiantis STT direktorius S.Urbanavičius.

STT direktorius S.Urbanavičius turi ilgametę beveik 30 metų nuolatinio darbo patirtį teisėsaugos institucijose. Dirbęs vadovaujamą darbą Muitinės departamente, Muitinės kriminalinėje tarnyboje, nuo 2012 metų paskirtas STT direktoriaus pirmuoju pavaduotoju, po metų – STT direktoriumi. Už profesionalų darbą ir pavyzdingą ilgametę tarnybą S.Urbanavičius yra pelnęs ne vieną reikšmingą apdovanojimą. Už nuopelnus Lietuvai jam įteikti Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Riterio ir Karininko kryžiai.

Kodėl pasirinktas Ž.Bartkus?

Šalies vadovės patarėja Rasa Svetikaitė sakė, kad prezidentė siūlydama skirti Ž.Bartkų atsižvelgė į dabartinio STT vadovo rekomendaciją.

„Atsižvelgiant į profesionalumą, jo kompetenciją ir patirtį tiek profesinę, tiek vadovavimo šiai tarnybai bei reputaciją, kurią jis turi tiek visuomenėje, tiek pačioje tarnyboje, (prezidentė) apsisprendė teikti Seimui (...) kandidato Ž.Bartkaus kandidatūrą“, – žurnalistams teigė šalies vadovės patarėja teisės klausimais.

Ji pabrėžė, kad D. Grybauskaitė teigiamai vertina S.Urbanavičiaus darbo rezultatus, o ateityje STT turėtų ypatingą dėmesį skirti korupcijai viešajame sektoriuje.

Ž.Bartkus kol kas žurnalistams nekomentavo savo darbo prioritetų ir sakė pristatysiantis juos Seime.

„Man džiugu dirbti tokioje tarnyboje, kuri yra stipri, ko gero, stipriausia Lietuvoje kovotoja su korupcija ir manau, kad kuo toliau, tuo kova su korupcija bus efektyvesnė“, – žurnalistams teigė pareigūnas.

Ž.Bartkaus karjera

Prezidentės teigimu, kova su korupcija negali būti selektyvi, o skaidrios veiklos reikalavimai galioja visiems be išimties.

Beveik 20 metų patirtį STT sistemoje turintis Ž.Bartkus pastaruosius penkerius metus eina STT direktoriaus pirmojo pavaduotojo pareigas. Per šį laiką jis sėkmingai įgyvendino jam pavestus kriminalinės žvalgybos, baudžiamojo proceso ir analitinės antikorupcinės žvalgybos organizavimo ir kontrolės uždavinius, prisidėjo prie sudėtingų sisteminių nusikaltimų valstybės tarnybai ir viešiesiems interesams išaiškinimo, politinės korupcijos atvejų atskleidimo.

Per visą savo karjerą STT sistemoje Ž.Bartkus sukaupė ir ilgametę vadovavimo patirtį. 1999 m. kaip specialistas pradėjęs dirbti STT Šiaulių skyriuje, vėliau jis buvo paskirtas šio skyriaus viršininko pavaduotoju, 7 metus vadovavo Šiaulių valdybai ir Šiaulių valdybos Operatyvinės veiklos skyriui. 2011 m. Ž.Bartkus pradėjo eiti STT Vilniaus valdybos viršininko pareigas.

Teisės magistro diplomą turintis 42 metų Ž.Bartkus yra reikšmingai prisidėjęs siekiant užtikrinti sėkmingą Lietuvos stojimo į Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizaciją (EBPO) procesą – jis yra STT atstovas EBPO darbo grupėje dėl kyšininkavimo vykdant tarptautinius verslo sandorius. Tarptautinio bendradarbiavimo patirties įgijo stažuotėse JAV, Jungtinėje Karalystėje, Danijoje, Vengrijoje.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulius Urbanavičius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulius Urbanavičius

Prezidentės užduotys

Su kandidatu Prezidentė aptarė STT veiklos prioritetus ir pabrėžė, jog, siekiant ir toliau gerinti kovos su korupcija rezultatus, tarnybai būtina ypatingą dėmesį skirti korupcijos viešajame sektoriuje mažinimui, visuomenės nepakantumo korupcijai skatinimui, užtikrinti, kad ikiteisminiai tyrimai korupcinėse bylose būtų atliekami per kiek įmanoma trumpesnius terminus. Prezidentės teigimu, kova su korupcija negali būti selektyvi, o skaidrios veiklos reikalavimai galioja visiems be išimties.

Seimo frakcijų vadovai palankiai vertina kandidatą

Seimo frakcijų lyderiai sako palankiai vertinantys Ž.Bartkaus kandidatūrą vadovauti Specialiųjų tyrimų tarnybai (STT) ir teigė besitikintys tęstinumo šios su korupcija kovojančios institucijos veikloje.

STT direktoriaus pirmojo pavaduotojo kandidatūrą prezidentė Seimui svarstyti nutarė teikti antros kadencijos atsisakius dabartiniam tarnybos vadovui S.Urbanavičiui.

Frakcijų seniūnai pirmadienį BNS teigė negalintys pasakyti, kaip jų vadovaujami Seimo nariai balsuos dėl Ž.Bartkaus kandidatūros, bet patys apie kandidatą kalbėjo gana palankiai.

Valdančiųjų „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis pirmadienį tvirtino besitikintis, kad ši kandidatūra reiškia būsimą STT darbų tęstinumą.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

„Tikėkimės, kad ateityje STT darbo sumažės, bet dabar jo tikrai daug. Tikimės, kad jis ir toliau bus kryptingas bei sėkmingas“, – tvirtino Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas.

Valdančiosios Socialdemokratų darbo frakcijos seniūnas Andrius Palionis BNS teigė teigiamai vertinantis prezidentės kandidatą.

„Aš jo labai gerai nepažįstu, yra tekę keliskart susitikti dirbant Antikorupcijos komisijoje, vertinu teigiamai. Kadangi tai yra pirmasis dabartinio direktoriaus pavaduotojas, manau, kad tai tęstinumas“, – kalbėjo parlamentaras.

Jam antrino ir Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos frakcijos vadovė Rita Tamašunienė.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Rita Tamašunienė
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Rita Tamašunienė

Opozicinių konservatorių pirmininkas Gabrielius Landsbergis tvirtino nematantis priežasčių nepasitikėti prezidentės pateiktu kandidatu, tačiau turintis jam klausimų dėl STT išlikimo nepriklausoma institucija.

„Aš tai vertinčiau kaip tęstinumą. Pastaruoju metu pasitikėjimas STT yra išaugęs, kritikos jos atžvilgiu girdime vis mažiau. Man atrodo, kad institucija gebėjo įrodyti esanti nepriklausoma ir dirbanti rimtai, atsakingai“, – BNS teigė politikas.

Opozicinio Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas tvirtino, kad Ž. Bartkus „atrodo vertas pasitikėjimo“.

Socialdemokratų partijos frakcijos vadovas Juozas Olekas jį apibūdino kaip profesionalų kandidatą.

„Kaip sakoma, nauja šluota naujai šluoja, tad tikėtina, kad ir pokyčių bus“, – teigė Seimo narys.

„Tvarkiečių“ seniūnas Vytautas Kamblevičius BNS atsisakė komentuoti prezidentės pasirinkimą, sakydamas, kad nepažįsta kandidato.

Ž. Bartkus STT dirba nuo 1999 metų,direktoriaus pirmuoju pavaduotoju tapo 2013 metų balandį.

Jis STT kuravo baudžiamojo persekiojimo, kriminalinės žvalgybos ir analitinės antikorupcinės žvalgybos sritis.

Nuo 1997 metų veikiančios STT veikla apima korupcinių nusikaltimų tyrimą, korupcijos prevenciją ir visuomenės antikorupcinį švietimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius