Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 11 29 /13:23

Prezidentė Dalia Grybauskaitė: „Nauja Vyriausybė teikia vilties“

Prezidentė Dalia Grybauskaitė antradienį pasirašė dekretą, kuriuo patvirtino visą septynioliktąją, premjero Sauliaus Skvernelio vadovaujamą, Vyriausybę. Šįkart prezidentei įtiko visi pas ją apsilankę būsimi ministrai.
Dalia Grybauskaitė
Dalia Grybauskaitė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Prezidentė, skelbdama savo sprendimą, pasidžiaugė iškritusiu sniegu ir nauja pradžia.

„Graži proga, nuostabi diena, baltas sniegas. Septynioliktosios Vyriausybės formavimas šiandien baigtas“, – pranešė šalies vadovė.

Ji tikino ministrams kėlusi nepriekaištingos reputacijos reikalavimą ir vertinusi kuruojamos srities išmanymą.

„Konsultuojantis su ministru pirmininku į visas pozicijas pavyko rasti žmones, kurie atitinka iš principo šiuos reikalavimus“, – teigė D.Grybauskaitė.

VIDEO: Prezidentė Dalia Grybauskaitė patvirtino visą septynioliktąją Vyriausybę

Pasak jos, naujasis ministrų kabinetas teikia vilties, kad bus galima pereiti prie kokybiškesnio valstybės valdymo.

Išsilavinę, turintys įvairiopos darbo ir vadovavimo patirties Lietuvoje ir užsienyje naujojo ministrų kabineto nariai teikia vilties, kad galime pereiti prie kokybiškesnio valstybės valdymo nei buvo iki šiol, – sakė D.Grybauskaitė.

„Tikiuosi, kad neužtruks ir Vyriausybės įgaliojimų patvirtinimas Seime pritariant jos darbų programai. Išsilavinę, turintys įvairiopos darbo ir vadovavimo patirties Lietuvoje ir užsienyje naujojo ministrų kabineto nariai teikia vilties, kad galime pereiti prie kokybiškesnio valstybės valdymo negu buvo iki šiol“, – kalbėjo šalies vadovė.

Taip pat D.Grybauskaitė pareiškė, kad nauja Vyriausybė kokybiškai dirbti galės tik sklandžiai bendradarbiaudama su Seimu.

„Iš naujos politikų kartos Vyriausybėje ir Seime laukiame visi, kad bus pademonstruota kitokia – korektišku politiniu dialogu ir visų žmonių interesais grįsta politinė kultūra. Tai būtų visos Lietuvos sėkmė“, – teigė D.Grybauskaitė.

Šalies vadovė naujai Vyriausybei ir naujai išrinktam Seimui linkėjo sėkmingo darbo kartu ir pateisinti žmonių viltį turėti skaidriai ir atsakingai dirbančią valdžią.

Patvirtinta tokios sudėties Vyriausybė:

Paskirtasis premjeras – Saulius Skvernelis

Aplinkos ministras – Kęstutis Navickas

Energetikos ministras – Žygimantas Vaičiūnas

Finansų ministras – Vilius Šapoka

Krašto apsaugos ministras – Raimundas Karoblis

Kultūros ministrė – Liana Ruokytė-Jonsson

Socialinės apsaugos ir darbo ministras – Linas Kukuraitis

Susisiekimo ministras – Rokas Masiulis

Sveikatos apsaugos ministras – Aurelijus Veryga

Švietimo ir mokslo ministrė – Jurgita Petrauskienė

Teisingumo ministras – Julius Pagojus

Ūkio ministras – Mindaugas Sinkevičius

Užsienio reikalų ministras – Linas Linkevičius

Vidaus reikalų ministras – Eimutis Misiūnas

Žemės ūkio ministras – Bronius Markauskas

Koalicinę Vyriausybę sudaro Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga ir Lietuvos socialdemokratų partija. Pastaroji Vyriausybėje turės tris atstovus – užsienio reikalų, ūkio ir teisingumo ministrus.

Jauniausiam Vyriausybės nariui J.Pagojui – 28-eri, vyriausiam B.Markauskui – 56-eri.

Tik keturi naujos Vyriausybės nariai priklauso politinėms partijoms. Tai socialdemokratai L.Linkevičius, M.Sinkevičius ir J.Pagojus bei „valstietis“ B.Markauskas.

Šį kartą tvirtinant Vyriausybės narius keblumų kilo tik ieškant teisingumo ministro. Iš pradžių socialdemokratai į šią poziciją siūlė buvusio parlamentaro Dariaus Petrošiaus kandidatūrą, tačiau pirmadienį jis paskelbė ministru būti nenorintis.

Po jo atsitraukimo partijos valdyba pirmadienį ryte nutarė teisingumo ministru siūlyti Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetui vadovaujantį parlamentarą Julių Sabatauską. Tačiau jo kandidatūrą neigiamai įvertino Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis ir paskirtasis premjeras Saulius Skvernelis.

Tuomet socialdemokratai apsisprendė teisingumo ministru siūlyti Vartotojų teisių apsaugos tarnybos vadovo, buvusio teisingumo viceministro Juliaus Pagojaus kandidatūrą.

Prieš ketverius metus atitiko tik minimalius reikalavimus

Prieš ketverius metus Vyriausybės formavimas vyko kur kas sudėtingiau. Prezidentė D.Grybauskaitė iš pradžių tvirtino Vyriausybę be Socialinės apsaugos ir darbo bei Švietimo ir mokslo ministerijų vadovų.

Jie buvo surasti Seimui jau pradėjus svarstyti Vyriausybės programą.

Be to, šalies vadovė tuomet neslėpė nesidžiaugianti ministrų kompetencija.

„Kai kurie atitinka tik minimalius reikalavimus, kurie būtini tiesioginių pareigų vykdymui ir deramam atstovavimui užsienyje. Visiems kandidatams, nepriklausomai nuo partiškumo, buvo keliami vienodi reikalavimai“, – prieš ketverius metus sakė valstybės vadovė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius