Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 07 27

Prezidentė su M.Pence'u Taline žada aptarti gynybą, kibernetinį saugumą, energetiką

Prezidentė Dalia Grybauskaitė Taline vyksiančiame Baltijos šalių vadovų susitikime su Jungtinių Valstijų viceprezidentu Mike Pence'u žada aptarti amerikiečių karinę paramą, kibernetinį saugumą, Baltarusijos atominę elektrinę ir JAV suskystintų dujų tiekimą Europai.
Dalia Grybauskaitė NATO vadovų susitikime
Dalia Grybauskaitė / „Scanpix“ nuotr.

Keturšalis susitikimas numatomas pirmadienį, ketvirtadienį pranešė prezidentės spaudos tarnyba.

Anot D.Grybauskaitės, tęsiantis Karaliaučiaus militarizacijai ir artėjant Rusijos – Baltarusijos pratyboms „Zapad“, JAV buvimas mūsų regione ypatingai svarbus.

Taline valstybių vadovai aptars saugumo padėtį regione, Baltijos šalių ir JAV gynybos bendradarbiavimą, taip pat pasirengimą 2018 metų NATO viršūnių susitikimui.

„Taline valstybių vadovai aptars saugumo padėtį regione, Baltijos šalių ir JAV gynybos bendradarbiavimą, taip pat pasirengimą 2018 metų NATO viršūnių susitikimui“, – teigia Prezidentūra.

Anot Prezidentūros, JAV parama yra itin svarbi kuriant regioninę oro gynybą, taip pat Baltijos šalių siekiui užsitikrinti greitesnį sprendimų priėmimą Aljanse, konkrečias priemones galimai karinei izoliacijai išvengti bei nuolat atnaujinamus gynybos planus su priskirtais kariniais pajėgumais.

„Susitikime daug dėmesio bus skiriama kibernetinio saugumo užtikrinimui. Europa ir JAV susiduria su didelio masto kibernetinėmis atakomis, kurios jau tapo sudėtine Rusijos karinės doktrinos dalimi. (...) Su JAV viceprezidentu bus aptariamas bendradarbiavimas energetikos srityje, energetinio saugumo stiprinimas, atsakas Astravo AE keliamoms grėsmėms“, – teigia prezidentės spaudos tarnyba.

Pranešime pažymima, kad artimiausiu metu Lietuvą pasieks pirmasis amerikietiškų suskystintų gamtinių dujų krovinys.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mike Pence
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mike Pence

Taline taip pat vyks trijų Baltijos šalių vadovų darbo susitikimas, kuriame bus aptartas regiono strateginių energetikos ir transporto projektų įgyvendinimas, aktualiausi ES klausimai, pagalba ES Rytų partnerėms, nurodo Prezidentūra.

Rytų Europos šalyse buvo kilęs nerimas, kai Donaldas Trumpas per rinkimų kampaniją žadėjo pagerinti ryšius su Rusija ir menkino NATO, vadindamas Aljansą „atgyvenusiu“, o neseniai per vizitą Briuselyje neišsakė viešos paramos kolektyvinės gynybos principui.

Tačiau diplomatai taip pat atkreipia dėmesį, kad naujosios administracijos pareigūnų vizitai į regioną pastaruoju metu tapo ypač dažni. Gegužę Lietuvoje viešėjo JAV gynybos sekretorius Jamesas Mattisas, balandį Estijoje lankėsi Atstovų rūmų pirmininkas Paulas Ryanas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius