Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2012 11 30 /11:21

Rimantas Šadžius: gąsdinimas krize pakenkė Lietuvos ekonomikai

Penktadienį socialdemokratų kandidatas į finansų ministrus Rimantas Šadžius susitiko su prezidente Dalia Grybauskaite
Rimantas Šadžius
Rimantas Šadžius / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Po pusvalandį trukusio susitikimo R.Šadžius pareiškė nekomentuosiąs, kas jame buvo kalbama, nes tai prieštaruaja jo etiniams principams: „Mano etiniai principai neleidžia komentuoti pokalbio, kurio nekomentuoja antroji pusė.“.

52 m. R.Šadžius finansų ministro pareigas ėjo socialdemokrato Gedimino Kirkilo Vyriausybėje 2007-2008 m. Tuomet jis pagarsėjo tuo, kad neigė artėjančią finansų krizę. Vėliau R.Šadžius pripažino tai daręs sąmoningai, nors ir žinojo, kad ekonominių problemų bus.

Paklaustas, kodėl vėl nori būti ministru, R.Šadžius teigė, jog tema apie jo pasisakymus dėl finansų krizės jau yra išsemta: „Esu pasakęs viską, ką norėjau. Jūs interpretavote taip pat, ką norėjote. Vienintelis dalykas, kurį galėčiau pridurti, yra tai, kad praėjusį penktadienį žurnalas „The Economist" pareiškė priekaištų visai pasaulio ekonomistų bendruomenei, kuri iš tiesų pirmą sykį per istoriją nesugebėjo perspėti žmonių, kas įvyks JAV, kas nutiks bankams, kaip krizė persimes į Europą, kaip ji Europoje pavirs skolų krize, kodėl skolų krizė virto euro krize. Aš teisininkas, pagal išsilavinimą, tikrai nepretenduoju į didesnes galias nei ekonomistai“, – pareiškė R.Šadžius.

Klausiamas, ar ir dabar, jei situacija kartotųsi ir artėtų dar viena krizės banga, slėptų tokią informaciją, R.Šadžius sakė, kad informacija niekada nebuvo slepiama: „Informacijos niekas niekada neslėpė. Informacija apie rizikas buvo. Bet ar mes tas rizikas eskaluojame, gąsdiname žmones? Rizikų eskalavimas gali turėti labai neigiamų ekonominių pasekmių. Tas iratsitiko Lietuvoje.“

Anot R.Šadžiaus, apie rizikas buvo pranešama jam būnant finansų ministru, tačiau be gąsdinimų. Paklaustas, kokia būtų jo finansinė politika, R.Šadžius pareiškė, kad apie tai kalbėti dar anksti.

Kandidatas į finansų ministrus pritaria paskirtojo premjero Algirdo Butkevičiaus minčiai, kad per ketverius metus, kai nevadovavo Finansų ministerijai, jis patobulėjo: „Aš studijuoju Vilniaus universiteto doktorantūroje teisę.“

Paprašytas pakomentuori, kaip vertina finansų ministrės Ingridos Šimonytės darbą, R.Šadžius žėrė konplimentus. Jis teigė seniai pažįstantis I.Šimonytę ir pavadino ją aukščiausios kvalifikacijos profesionale mokesčių srityje: „Ji labai šauni ministrė.“.

Penktadienį prezidentė dar susitiks su Lenkų rinkimų akcijos kandidatu į energetikos ministrus Jaroslavu Neverovičiumi ir socialdemokratų kandidatu į krašto apsaugos ministrus Juozu Oleku. Su prezidente jau susitiko socialdemokratų kandidatas į sveikatos apsaugos ministrus Vytenis Povilas Andriukaitis, „Tvarkos ir teisingumo“ partijos kandidatas į aplinkos ministrus Valentinas Mazuronis ir socialdemokratų kandidatas į teisingumo ministrus Juozas Bernatonis.

Pirmosios su prezidente susitiko Darbo partijos siūlomos kandidatės į socialinės apsaugos ir darbo bei švietimo ir mokslo ministrus Loreta Graužinienė ir Virginija Baltraitienė, taip pat socialdemokratų kandidatas į susisiekimo ministrus Rimantas Sinkevičius ir į ūkio ministro postą siūloma Birutė Vėsaitė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius