Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 06 05 /11:47

Prezidentė liepė Juozui Olekui Lietuvos gynybą stiprinti greičiau

Prezidentė Dalia Grybauskaitė ketvirtadienį susitikusi su krašto apsaugos ministru, socialdemokratu Juozu Oleku pažėrė kritikos dėl vangių jo pastangų stiprinti Lietuvos gynybą. Ministras atkerta, kad visi darbai vykdomi laiku. J.Olekas tikino, kad ir toliau nori dirbti ministru, nors ne paslaptis, kad dalyvaudamas Europos Parlamento rinkimuose jis tikėjosi išvykti į Briuselį, o dabar jo pavardė minima ir tarp galimų eurokomisarų.
Dalia Grybauskaitė ir Juozas Olekas
Dalia Grybauskaitė ir Juozas Olekas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Esu pasiryžęs dirbti ten, kur tėvynė pašauks“, – klausiamas, ar tikrai yra pasiryžęs likti dirbti Vyriausybėje Lietuvoje, J.Olekas neslėpė, kad jam malonu būti aptariamam kaip galimam eurokomisarui.

Po susitikimo su prezidente J.Olekas nesijautė užtikrintas ir į klausimą, ar yra tikras, kad bus paliktas ministro poste, atsakė, kad tai priklauso nuo prezidentės.

Tuo tarpu Dalia Grybauskaitė, kaip sakė jos patarėjas Kęstutis Budrys ministrui išsakė nemažai kritikos.

Esu pasiryžęs dirbti ten, kur tėvynė pašauks, – sakė J.Olekas.

„Prezidentė išsakė griežtą nuomonę dėl to, kad šiais metais gynybos finansavimui skiriamos lėšos turi būti skirtos greičiau, kad konkretūs sprendimai turi būti surasti jau dabar. Neturėtume jų atidėlioti“, – sakė K.Budrys.

J.Olekas tikino, kad šį klausimą Vyriausybė svarstys jau kitą savaitę. Jo teigimu, iš kur paimti pinigų gynybos stiprinimui, turi rasti ne jis, o finansų ministras Rimantas Šadžius. Tuo tarpu pats J.Olekas įsipareigoja tik šiuos pinigus tinkamai panaudoti.

„Mes turime tris pozicijas, dėl kurių kalbame. Tai  kariuomenės ginkluotė, priešlėktuvinės gynybos sistemos šaudmenys, mūsų priimančiosios šalies paramos aprūpinimas ir infrastruktūra poligonų modernizavimas“, – sakė jis.

Kitais metais – daugiau nei 1 proc. BVP

Be to, D.Grybauskaitė krašto apsaugos ministrui nurodė, kad kitais metais gynybos finansavimui turi būti skiriama daugiau nei 1 proc. BVP, nors anksčiau Krašto apsaugos ministerija buvo numačiusi išlaidas gynybai kitąmet didinti vos 0,1 proc.

„Jau kitais metais ambicijos mūsų turi būti žymiai didesnės. Tokie nuoseklūs didinimo tempai, kokie yra šiuo metu planuojami, yra netinkami“, – nurodė prezidentės patarėjas K.Budrys.

J.Olekas tvirtino atsižvelgsiantis į prezidentės nuomonę ir žadėjo, kad kitais metais Lietuva gynybai galės išleisti ne 0,9 ar 1 proc. BVP, o bent 1,1 proc.

„Krašto apsaugos ministerija jau paruošusi jau kitais metais per 400 mln. investicijų ir papildomų išlaidų skirti“, – sakė jis. 

Prezidentės patarėjas nurodė, kad Lietuvos požiūris į saugumą turi būti akivaizdžiai kitoks, nei buvo iki šiol. Ypač, kai sąjungininkai NATO Baltijos šalyse rengia vis didesnio masto pratybas, o JAV žada į mūsų regiono gynybą investuoti 1 mlrd. dolerių.

J.Olekas sutiko, kad Lietuva turi būti geriau pasirengusi priimti atvykstančius į pratybas karius, paruošti poligonus.

K.Budrys tikino, kad su J.Oleku nebuvo kalbėta apie krašto apsaugos viceministrus.

J.Olekas – antrasis ministras, kurį antrai kadencijai perrinkta D.Grybauskaitė kviečia pokalbiui.

Kaip BNS pranešė Prezidentės spaudos tarnyba, numatyta surengti po 2-3 susitikimus per savaitę, o su visais ministrais prezidentė turėtų susitikti iki liepos 12 dienos.

Pagal Konstituciją, po prezidento rinkimų Vyriausybė grąžina įgaliojimus. Antrajai kadencijai perrinkta prezidentė D.Grybauskaitė anksčiau sakė iki inauguracijos ketinanti susitikti su visais ministrais ir po to spręsti dėl jų tolesnės veiklos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius