Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2009 07 21

Prezidentė teiks Seimui A.Pociaus kandidatūrą į kariuomenės vado postą

Prezidentė Dalia Grybauskaitė teiks Seimui brigados generolo Arvydo Pociaus kandidatūrą į Lietuvos kariuomenės vado postą.
Dalia Grybauskaitė ir Arvydas Pocius
Dalia Grybauskaitė ir Arvydas Pocius / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Tai antradienį po A.Pociaus ir šalies vadovės susitikimo žurnalistams pranešė jos atstovas spaudai Linas Balsys.

„Prezidentė laikosi nuomonės, kad A.Pocius yra tinkamas eiti Lietuvos kariuomenės vado pareigas, ir rengiasi teikti Seimui, kad būtų patvirtinta jo kandidatūra. Kad tas teikimas būtų argumentuotas, tikrai išanalizuotas ir pasvertas, prezidentė nusprendė susitikti ir su pačiu kandidatu. Pasikalbėta dalykiškai, kareiviškai, aiškiai ir be jokių užuolankų ar nutylėtų faktų“, – sakė L.Balsys.

Paklaustas, koks yra jo požiūris į privalomąjį karinį rengimą Lietuvoje, brigados generolas sakė, jog minimalias žinias turi gauti kiekvienas vyras, nes yra potencialus valstybės gynėjas.Pasak jo, prezidentė dar sykį klausė A.Pociaus apie Seimo laikinosios komisijos Juro Abromavičiaus žūties aplinkybėms ištirti išvadas.

Kontroversiškas liudijimas neužkliuvo

„Prezidentė susipažino ir su tomis išvadomis, ir su vėliau vykusiais tyrimais ir gali konstatuoti, kad jokių kliūčių brigados generolui eiti šias pareigas nėra. Kaip gerai turbūt prisimenate, laikinosios Seimo komisijos išvadose Krašto apsaugos ministerija ir tuometinis kariuomenės vadas buvo įpareigoti atlikti tarnybinį tyrimą, ar A.Pocius nebuvo pažeminęs Lietuvos karininko vardo. To patikrinimo išvadose teigiama, kad nustatyta, jog A.Pocius savo veiksmais Lietuvos kariuomenės drausmės statute numatytų pažeidimų neatliko“, – kalbėjo L.Balsys.

Prezidentės atstovo teigimu, patikrinimo išvadų Seimas nei protestavo, nei ginčijo, todėl „šita istorija laikoma baigta“ ir A.Pocius nelaikomas tendencingai klaidinęs laikinąją komisiją.

„Tokia yra prezidentės nuostata ir būtent tokie motyvai bus rytoj pateikti teikiant kandidatūrą. Prezidentė apsisprendė ilgai nelaukti, nes Seimas rengiasi baigti šią sesiją, visi yra suinteresuoti, kad skubiausi darbai būtų baigti dar iki Seimui išeinant atostogų“, – aiškino L.Balsys.

Šiuo metu NATO vadavietėje Jungtinėse Amerikos Valstijose tarnaujančio A.Pociaus kandidatūrą į kariuomenės vado pareigas prezidentei pasiūlė laikinoji krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė.

Karinis parengimas – kiekvienam

A.Pocius žurnalistams sakė, jog prezidentei išsakė savo poziciją apie įvykius, kai jam teko liudyti Seimo komisijoje, bei atsakė į klausimus apie dabartinę savo tarnybą. Jis tikino, jog savo požiūrį ir ketinimus, ką reikia keisti ar tęsti Lietuvos kariuomenėje, atskleis tuo atveju, jei bus paskirtas į kariuomenės vado pareigas.

„Jeigu nepatvirtins, galbūt nėra prasmės kalbėti. Bet, aš manau, įgijau geros patirties per tuos dvejus metus tarnaudamas NATO transformacijos vadavietėje Norfolke. Mačiau, kiek ir kaip yra daromos transformacijos kitų valstybių kariuomenėse, dalyvavimas tarptautinėse operacijose. Šios pareigos buvo labai geras naujas iššūkis ir manau, kad ta patirtis man bus labai reikalinga, nežiūrint į kokias pareigas grįšiu Lietuvoje“, – kalbėjo kandidatas.

Paklaustas, koks yra jo požiūris į privalomąjį karinį rengimą Lietuvoje, brigados generolas sakė, jog minimalių žinių turi gauti kiekvienas vyras, nes yra potencialus valstybės gynėjas.

„Tai, kad kiekvienas vyras yra potencialus savo valstybės gynėjas, bent jau minimalios žinios turi būti gaunamos. O koks bus politinis sprendimas, yra politinė valia. Kaip politikai nuspręs, taip ir bus“, – teigė A.Pocius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius