-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 11 05

Prezidentė – už prokurorų teisę siekti asmeninės viešojo intereso nepaisančių valdininkų atsakomybės

Prezidentė Dalia Grybauskaitė mano, kad prokurorams turėtų būti suteikta teisė reikalauti asmeninės viešojo intereso nepaisančių valdininkų atsakomybės.
Dalia Grybauskaitė
Dalia Grybauskaitė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Lietuvos Aukščiausiojo Teismo ir Lietuvos vyriausiojo administracinio teismų inicijuotoje diskusijoje „Viešojo intereso gynimas teismuose: subjektai ir jų įgaliojimų apimtis“ šalies vadovė penktadienį taip pat sakė, kad už viešojo intereso gynimą turėtų būti atsakingi ne tik prokurorai, bet ir specializuotos, konkrečioje srityje veikiančios institucijos.

„Taip pat (būtina) suteikti prokurorams teisę reikalauti tarnautojų, pareigūnų ar įstaigų vadovų atsakomybės už tinkamai neatliktą pareigą ginti viešąjį interesą. Ne vien prokuratūra turi būti atsakinga už viešąjį interesą“, – kalbėjo šalies vadovė.

Jos teigimu, įstatymai šiuo metu ne visiškai aiškiai numato, kas privalo ginti viešąjį interesą. Pasak prezidentės, būtina aiškiau reglamentuoti šakinių institucijų pareigą ginant viešąjį interesą, kad nebūtų galimybės manipuliuoti įstatymais.

„Aišku, kai kuriems valdininkams lengviausia nustumt viską prokurorui ir manyti, kad prokuratūra už tai atsako, bet ne visada taip yra, ir ypač, kai tai vyksta teismuose. Taip pat nėra iki galo aiškios pareigos ir nėra aiškios ne tik institucinės, bet ir asmeninės atsakomybės. (Būtina – BNS) išplėsti asmenų ir organizacijų, galinčių ginti viešąjį interesą, ratą. Tam be abejo, reikės, įstatyminių pakeitimų arba poįstatyminių aktų patikslinimų“, – teigė D.Grybauskaitė.

Kaip pavyzdį institucijos, galinčios užsiimti viešojo intereso gynimu savo atsakomybės srityje, ji minėjo Valstybinę teritorijų planavimo ir statybos inspekciją, tačiau pabrėžė, kad tokioms iniciatyvoms gali reikėti įstatymų ar poįstatyminių aktų pakeitimų.

„Imsiuosi iniciatyvos, kad šioje diskusijoje išsakyti pasiūlymai paskatintų viešąjį interesą reguliuojančių teisės aktų pataisas, kurios nustatytų aiškesnę viešojo intereso sampratą ir numatytų aiškias valstybės institucijų bei tarnautojų pareigas“, – tvirtino šalies vadovė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius