-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2009 07 16

Prezidentė užsitikrino Švedijos paramą įgyvendinant bendrus energetikos projektus

Su darbo vizitu į Švedijos Karalystę išvykusi Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė Stokholme susitiko su Švedijos Parlamento Pirmininku Peru Westerbergu (Per Westerberg), vėliau su Švedijos Ministru Pirmininku Fredriku Reinfeldu (Fredrik Reinfeldt).
Prezidentė Dalia Grybauskaitė Stokholme susitiko su Švedijos Parlamento pirmininku Peru Westerbergu.
47RS090716A978 / „Scanpix“ nuotr.

Prezidentė pabrėžė, kad Švedijai teko ypač sunkus pirmininkavimo Europos Sąjungai laikotarpis. Šalies vadovės teigimu, Švedijos pirmininkavimo prioritetai labai tiksliai atspindi ir Lietuvos interesus. Susitikimų metu dar kartą suderintos Švedijos ir Lietuvos pozicijos sprendžiant finansinės krizės, energetikos bei aplinkosaugos problemas.

Prezidentės teigimu, po susitikimų su Švedijos Parlamento ir Vyriausybės vadovais nelieka abejonių, kad Švedijos interesas mūsų energetikos sektoriuje tik didėja.

„Jau nebekalbama, kad tai tik komercinis reikalas, o išsakoma ir politinė nuostata - padėti įgyvendinti bendrus energetikos projektus. Gavome iš Švedijos Parlamento patikinimą, kad dauguma politinių partijų pritaria elektros tilto „NordBalt" statybai, dėl kurio finansavimo vakar Europos Komisijai buvo pateikta bendra Lietuvos, Latvijos ir Švedijos paraiška. Švedija pasirengusi investuoti į šį projektą ir padėti Baltijos regionui siekti energetinės nepriklausomybės."

Dėkodama Švedijai už paramą, kuri, pasak Prezidentės, išjudino šį ypatingos svarbos projektą iš sąstingio, šalies vadovė pakvietė Švediją prisidėti ir prie naujos Ignalinos atominės elektrinės statybos projekto.

Prezidentė informavo Švedijos Ministrą Pirmininką Fredriką Reinfeldą, kad Lietuva ketina sukti elektros rinkos demonopolizavimo keliu, o kol bus statoma Ignalinos atominė elektrinė, ypatingą dėmesį skirti alternatyviosios energetikos plėtrai. Prezidentės teigimu, Švedijos patirtis šioje srityje būtų labai didelė paspirtis.

Švedijos Ministras Pirmininkas patikino, kad energetinis saugumas svarbus visam Baltijos jūros regionui ir pritarė Prezidentės D. Grybauskaitės išsakytai nuostatai - bendromis jėgomis sukurti realiai veikiančią energetikos rinką Baltijos jūros regione. Jis pritarė ir Lietuvos siekiui kuo greičiau prisijungti prie Šiaurės šalių elektros tinklų.

Iš Švedijos Prezidentė išskrido į Latviją, kur šiandien vakare susitiks su Latvijos Respublikos Prezidentu Valdžiu Zatleru, o rytoj - su Latvijos Parlamento Pirmininku Gundaru Daudze ir Latvijos Respublikos Ministru Pirmininku Valdžiu Dombrovskiu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius