Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Dienraštis „New York Post“ atsiprašė dėl išspausdintos galimai rasistinės karikatūros (video)

JAV dienraštis „New York Post“ penktadienį atsiprašė dėl išspausdintos prieštaringai vertinamos beždžionę vaizduojančios politinės karikatūros ir pripažino, kad kai kurie asmenys ją laikė „menkai tepridengta rasizmo išraiška“.
Publikuota karikatūra
B.Obama pasipiktino
Temos: 1 Rasizmas

Dėl trečiadienį išspausdintos karikatūros kai kurių asmenys, tarp jų pilietinių teisių lyderiai, ketvirtadienį griežtai protestavo prie minėtą dienraštį leidžiančios kompanijos „News Corp.“ būstinės.

Karikatūroje buvo pavaizduotas beždžionę žudantis policininkas. Ji siejama su Konektikute pirmadienį įvykusiu incidentu, kai policijos pareigūnas nušovė moterį apkandžiojusią šimpanzę.

„Tačiau jis buvo suprastas kitaip – kaip prezidento (Baracko) Obamos atvaizdas, kaip menkai tepridengta rasizmo išraiška, – sakoma dienraščio tinklalapyje paskelbtame vedamajame. – Ketinimai tikrai nebuvo tokie, o mes atsiprašome tų, kuriuose šis atvaizdas įžeidė“.

Prie kito karikatūroje pavaizduoto policininko buvo prirašytas komentaras: „Jie turės susirasti ką nors kitą, kad parašytų naują (ekonomikos) gaivinimo planą“.

„New York Post“ vedamajame, pavadintame „Ta karikatūra“, sakoma, kad 6-ame puslapyje išspausdintas piešinys „turėjo pašiepti nevykusiai parašytą federalinį (ekonomikos) stimuliavimo aktą. Taškas“.

„Tačiau jis buvo suprastas kitaip – kaip prezidento (Baracko) Obamos atvaizdas, kaip menkai tepridengta rasizmo išraiška, – sakoma dienraščio tinklalapyje paskelbtame vedamajame. – Ketinimai tikrai nebuvo tokie, o mes atsiprašome tų, kuriuose šis atvaizdas įžeidė“.

Šimtai protestuotojų ketvirtadienį skandavo, reikalaudami dienraščiui užsidaryti dėl šios karikatūros. Juodaodžių pilietinių teisių gynėjas Alas Sharptonas šį piešinį pavadino racine užuomina apie B.Obamą, kuris praeitą mėnesį buvo prisaikdintas pirmuoju juodaodžiu JAV prezidentu.

„Jie manė, kad esame šimpanzės. Jie sužinos, kad esame liūtai“, – pareiškė aktyvistas.

Kitoje Niujorke vykusioje demonstracijoje senatorius demokratas Ericas Adamsas, atstovaujantis Niujorko Bruklino apygardai, sakė: „Tai nejuokinga, tai ne karikatūra, tai šlykštu“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Barackas Obama
AFP/„Scanpix“ nuotr./Barackas Obama

A.Sharptonas trečiadienį šią karikatūrą pavadino „keliančia nerimą“, nes rasistai dažnai paniekinamai lygindavo afroamerikiečius su beždžionėmis. Pasak jo, karikatūra buvo aiškiai susieta su antradienį B.Obamos pasirašytu JAV ekonomikos gaivinimo planu.

„New York Post“ vyriausiasis redaktorius Colas Allenas po kelių valandų paskelbė skandalingąją karikatūrą ginantį atsakymą, vadindamas kilusią reakciją „aiškia pastarųjų naujienų parodija“ ir pareiškė, kad A.Sharptonas yra „ne kas kitas, o viešumo siekiantis prisitaikėlis“.

Dienraščio paskelbtas atsiprašymas taip pat gali būti vertinamas kaip atsakas į C.Alleno ankstesnį pareiškimą. Vedamajame straipsnyje nurodoma, „kai kurių žiniasklaidos ir visuomenės atstovų nuomonė anksčiau yra buvusi susikirtusi su „Post“, o jie šį incidentą laiko galimybe atkeršyti.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius