Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 05 19

Prezidentei kelia susirūpinimą neprofesionaliai Vyriausybės rengiami teisės aktai

Prezidentei Daliai Grybauskaitei susirūpinimą kelia Vyriausybės vadovo Andriaus Kubiliaus komandos darbas rengiant įstatymų ir kitų teisės aktų projektus, rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.
Dalia Grybauskaitė
Dalia Grybauskaitė / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Pasak dienraščio, pasitaiko atvejų, kai pataisų, pastabų ar klaidų apimtis kelis kartus viršija paties teisės akto puslapių skaičių. Trečiadienį apie tai D.Grybauskaitė kalbėjosi su Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto (TTK) nariais.

„Vyriausybės darbo brokas pastaruoju metu itin juntamas. Tai iš tikrųjų problema. Ir mūsų, ir Seimo teisininkams tenka padirbėti iš peties“, – tvirtino Prezidentūros atstovai.

„Dėl tokių dalykų įstatymų priėmimas stringa, pralaimime ir laiko, ir tikslus, kurių siekiame“, – cituojamas TTK vadovas Stasys Šedbaras.

Pasak „Lietuvos ryto“, parlamentaras Konstantas Ramelis įsitikinęs, kad neprofesionaliai parengtus įstatymų projektus reikėtų be ilgų svarstymų grąžinti taisyti ir tobulinti pačiai Vyriausybei.

Tiek TTK nariai, tiek valstybės vadovė ir jos patarėjai vienu balsu teigė, kad Vyriausybėje kuriamų teisės aktų broko padaugėjo dėl to, kad kanceliarijoje buvo panaikintas Teisės departamentas.

2009 metais buvo nutarta, kad už teisės aktų priežiūrą bus atsakinga Teisingumo ministerija, o ne Vyriausybės teisininkai, kaip buvo anksčiau.

„Kad vėl atsirastų Teisės departamentas, reikia politinio sprendimo. Jei būtų priimtas toks sprendimas, aš jį įvykdyčiau. Reikėtų pripažinti, kad sulaukiame kritikos dėl teisės aktų kokybės“, – kalbėjo Vyriausybės kancleris Deividas Matulionis, bet gynėsi dėl netikusios reformos.

Panaikintame Teisės departamente dirbo daugiau nei dvidešimt teisininkų. Dalis jų buvo atleista, o kiti liko dirbti kanceliarijoje, bet jie konsultuoja tik premjero tarnybą.

TTK vicepirmininko Juliaus Sabatausko tvirtinimu, D.Grybauskaitė užsiminė, jog A.Kubilių pakeisiančio premjero prašys, kad Vyriausybės kanceliarijoje vėl atsirastų Teisės departamentas, kuris sugebėtų profesionaliai parengti Seimui teikiamus teisės aktus.

„Kiekviename Vyriausybės posėdyje kalbu apie tai, kad teisės aktai į darbotvarkę įtraukiami beveik paskutinę minutę, todėl jiems įvertinti ar pataisyti tiesiog nepakanka laiko.Teisingumo ministerija gali padėti išspręsti iškilusias problemas, tačiau atsakomybę už projektus turėtų prisiimti ir tie ministrai, kurie juos kartu su premjeru pasirašo“, – įsitikinęs teisingumo ministras Remigijus Šimašius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius