Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 08 20

Prezidentės apsaugininkai nuginklavo Nacionalinę dailės galeriją saugančius policininkus (nuotraukos)

Ketvirtadienį Nacionalinę dailės galeriją Vilniuje saugančių policijos pareigūnų buvo paprašyta nusiginkluoti, pistoletus ir radijo ryšio priemones užrakinti seife. Tokį pageidavimą pareigūnams pateikė Vadovybės apsaugos departamento darbuotojai, kurie privalėjo užtikrinti į galeriją atvykstančios prezidentės saugumą.
Prezidentė atvyksta į Nacionalinę dailės galeriją
Prezidentė atvyksta į Nacionalinę dailės galeriją / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Nacionalinę dailės galeriją saugo Viešosios policijos Apsaugos tarnyba. Tarnybos pareigūnai ne tik saugo galeriją, bet ir budi jos patalpose, kuriose sukaupta ypač vertingų eksponatų.

Ketvirtadienį po pietų į galeriją atvyko Vadovybės apsaugos departamento pareigūnai. Jie policininkams pranešė, kad netrukus galerijoje apsilankys prezidentė Dalia Grybauskaitė. Todėl policininkų buvo paprašyta nusiginkluoti, tarnybinius pistoletus ir radijo stotis užrakinti seife.

„Manęs tai nestebina, taip kartais nutinka, – 15min.lt žurnalistui sakė policijos Apsaugos tarnybos vadovas Jonas Lazarenka. – Turime pasirašę sutartis su specialiosiomis tarnybomis, kad tokie atvejai gali būti. Šiuo atveju VAD buvo pateikę planą iš anksto, kad taip gali būti. Atėjus nustatytam laikui, VAD pareigūnai atvyko į galeriją ir paprašė ginklus padėti į šoną, mūsų pareigūnai apie tai informavo budėtoją, šis žinojo, kad veiksmai suderinti, davė leidimą nusiginkluoti iki nustatyto laiko, visi toliau dirbo savo darbą“.

Nacionalinėje dailės galerijoje budintys policininkai yra atsakingi už čia sukauptas vertybes. Tad ar negali nutikti taip, kad įvykus nenumatytam incidentui, VAD apsaugininkai stengsis apsaugoti prezidentę, likimo valiai palikę galerijos apsaugą, o neginkluoti pareigūnai tiesiog nesugebės pasipriešinti užpuolikams?

„Tikrai ne. Tokiais atvejais VAD pareigūnai perima ir dalį mūsų kompetencijos, kitaip tariant, atliktų ir kai kuriuos mūsų darbus. O mūsų pareigūnai jau turėtų galvoti, kaip paspausti slaptą pavojaus mygtuką, kad mes, gavę užpuolimo signalą, siųstume reagavimo grupes“, – teigia J.Lazarenka.

Apsaugos tarnybos vadovas nemano, kad valstybės vadovų apsaugininkų prašymai nusiginkluoti yra nepasitikėjimo policija ženklas. „Tiesiog jie turi savo darbo reglamentą, taisykles. Pagal jas ir dirba. Nereaguoti į jų prašymus mes neturime teisės. Juolab, kad galimus panašius atvejus jie derina iš anksto“, – sako J.Lazarenka.

Prezidentei baigus vizitą ir išvykus iš Nacionalinės dailės galerijos, ją saugantiems policininkams buvo leista vėl apsiginkluoti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius