Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2018 06 12

Prezidentės nužvelgtas R.Karbauskis jos kalbą palydėjo santūriais plojimais

Likus kelioms dienoms iki metinio pranešimo trintis tarp prezidentės Dalios Grybauskaitės ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininko  Ramūno Karbauskio pasiekė aukščiausią tašką, tačiau R.Karbauskis, kaip ir dauguma Seimo narių, prezidentės kalbos klausėsi atidžiai ir ją palydėjo santūriais plojimais.
Ramūnas Karbauskis
Ramūnas Karbauskis klausosi Dalios Grybauskaitės metinio pranešimo / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Prezidentė žiūrėjo į R.Karbauskį

Prezidentės kalbos Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis klausėsi ramiai, atrodė susimąstęs, jo veide jokių emocijų nesimatė.

Taip pat ir tada, kai D.Grybauskaitė sukritikavo situaciją žemės ūkyje, sakydama, jog „žemės koncentracija vienose rankose, pajų ir vekselių biznis, nekontroliuojamas žemių įsigijimas, neskaidrios ES paramos dalybos, fiktyvūs ūkiai ir „sofos“ ūkininkai atvedė prie netvarkos, anarchijos ir iškreiptos rinkos“.

Tiesa, R.Karbauskio nei tiesiogiai, nei netiesiogiai ji kalboje neįvardino, kaip ir kitų Lietuvos politikų.

Tačiau kelis kartus pranešimo metu buvo galima pastebėti, kad prezidentės žvilgsnis aiškiai krypsta į valdančiosios daugumos lyderį. Taip pat ir tuomet, kai ji kalbėjo apie žemės ūkį.

Likus kelioms dienoms iki metinio pranešimo trintis tarp D.Grybauskaitės ir R.Karbauskio pasiekė aukščiausią tašką, kai D.Grybauskaitė pareiškė, kad „valstiečių“ lyderio veikla Seime gali prieštarauti Konstitucijai dėl jo verslo interesų, o R.Karbauskis dėl šio pareiškimo labai nustebo ir pareiškė, kad prezidentė jį juokina.

Skaitė devintą pranešimą

Prezidentė Dalia Grybauskaitė antradienį Seime skaitė savo devintą metinį pranešimą. Tai bus jos priešpaskutinis metinis pranešimas. D.Grybauskaitės kadencija baigiasi 2019 metų vasarą.

Praėjusiais metais skaitytame metiniame pranešime prezidentė akcentavo, kad Lietuvai reikia talentingų reformatorių ir nuogąstavo, jog užsitęsusi valstybės valdymo sumaištis ir kai kurių reformų neapibrėžtumas jau kelia nerimą.

„Rimtoms permainoms ir generaliniam apsivalymui reikia ne tik jėgos ar drąsos, bet ir proto“, – akcentavo ji.

D.Grybauskaitės pranešimo klausėsi Seimo nariai, ministrai, savivaldybių merai, kiti garbingi svečiai, tokie kaip Vytautas Landsbergis ar Valdas Adamkus.

Prezidentūra nurodo, kad per praėjusius metus valstybės vadovė pateikė devynių įstatymų projektus, septyni iš jų priimti, paskyrė 15 teismų vadovų, 23 kartus vyko vizitų į užsienį.

Konstitucija šalies vadovui numato pareigą parlamente perskaityti metinį pranešimą apie padėtį Lietuvoje, vidaus ir užsienio politiką.

Pernykščiame pranešime D.Grybauskaitė kritikavo valdančiuosius dėl užsitęsusios valstybės valdymo sumaišties ir kai kurių reformų neapibrėžtumo. Ji tuomet atkreipė dėmesį į itin blogą padėtį socialinėje srityje, kritikavo aukštojo mokslo kokybę, valstybės įmones, pasigedo reformų sveikatos apsaugoje. Prezidentė pabrėžė būtinybę apsivalyti nuo politinės korupcijos ir oligarchinės savivalės.

D.Grybauskaitė prezidente buvo išrinkta 2009 metų gegužę, o 2014 metų birželį perrinkta antrai penkerių metų kadencijai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius