Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 06 27

Prezidentės patarėja: narystė CERN – galimybės Lietuvos mokslui ir verslui

Prezidentės Dalios Grybauskaitės patarėja sako, kad Lietuvos narystė Europos branduolinių tyrimų organizacijoje (CERN) suteiks galimybių ne tik šalies mokslininkams, bet ir verslo atstovams.
CERN ekspozicija
CERN ekspozicija / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Šiandien Lietuvai yra svarbi diena, nes mes tampame pasaulio pažangiausių mokslo valstybių bendruomenės nariais. Tai yra pripažinimas Lietuvos mokslui, pripažinimas Lietuvos potencialui. (...) Su šia naryste atsiveria galimybės ne tik mokslui, bet ir verslui – mūsų verslas, konkrečiai lazeriai, biomedicina, bioinžinerija, aukštosios technologijos, turi visas galimybes parodyti savo gamybinį potencialą“, – antradienį interviu Žinių radijui sakė prezidentės patarėja švietimui, mokslui ir inovacijoms Saulė Mačiukaitė-Žvinienė.

Anot jos, Lietuvai tapus asocijuotąja CERN nare, mūsų šalyje bus siekiama įkurti verslo inkubatorių. Tokių pasaulyje šiuo metu yra 6.

„Inkubatorius nebus skirtas tik Lietuvos verslui, jis bus skirtas visos Europos verslui. Bus siekiama pritraukti inovatyvų verslą iš įvairių šalių, kad jis čia steigtųsi ir savo intelektine nuosavybe bei atradimais dalintųsi su Lietuvos bendruomene“, – kalbėjo prezidentės patarėja.

Antradienį Vilniuje pasirašoma Lietuvos ir CERN sutartis dėl asocijuotos narystės.

Europos branduolinių tyrimų organizacijoje atliekami unikalūs moksliniai eksperimentai, galintys pakeisti žmonijos ateitį, čia dirba talentingiausi planetos mokslininkai, tarp jų ir Lietuvos atstovai, stažuojasi mūsų dėstytojai ir mokytojai.

Lietuva su CERN bendradarbiauja beveik ketvirtį amžiaus – nuo 1993 metų, vykdo bendrus projektus su Vilniaus, Vilniaus Gedimino technikos, Kauno technologijos, Lietuvos sveikatos mokslų universitetais, lazerių gamintojais „Ekspla“ ir „Standa“.

Narystė organizacijoje Lietuvai kainuos apie 900 tūkst. eurų per metus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius