Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2013 01 15

Prezidentės patarėja Rasa Svetikaitė: „Jono Prapiesčio teikimas antrai kadencijai nereiškia, kad prezidentė atsisako vadovų rotacijos principo“

Seimas antradienį apsvarstė projektus dėl prezidentės Dalios Grybauskaitės dekretais siūlomų personalijų pasikeitimų Lietuvos Aukščiausiajame Teisme (LAT).
Jonas Prapiestis
Jonas Prapiestis / BFL/Šarūnas Mažeika

Po rytinio plenarinio posėdžio planuojamas slaptas balsavimas dėl minėtų projektų priėmimo.

Seimas iš LAT planuoja atleisti pensinio amžiaus sulaukusius teisėjus Zigmą Levickį bei Praną Žeimį.

Taip pat apsvarstytas nutarimas, kuriuo iš LAT Baudžiamųjų bylų skyriaus pirmininko pareigų pasibaigus kadencijai atleidžiamas Jonas Prapiestis. Kitu dekretu šalies vadovė siūlo jį vėl skirti į tas pačias pareigas.

60-metis teisės profesorius J.Prapiestis yra Kovo 11-osios Akto signataras, 1992-1996 metais jis ėjo teisingumo ministro pareigas, 1996-2005 metais buvo Konstitucinio Teismo teisėjas. LAT jis dirba nuo 2005 metų liepos, o Baudžiamųjų bylų skyriaus pirmininku buvo paskirtas 2007 metų gruodį.

Taip pat apsvarstytas nutarimas, kuriuo iš Lietuvos apeliacinio teismo atleidžiama Dalia Vasarienė. Ją siūloma skirti Lietuvos Aukščiausiojo Teismo teisėja.

Prezidentės Dalios Grybauskaitės patarėja Rasa Svetikaitė sako, kad Lietuvos Aukščiausiojo Teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus pirmininko Jono Prapiesčio skyrimas į šias pareigas antrai kadencijai nereiškia, kad šalies vadovė atsisako vadovų rotacijos principo.

„Šalies vadovė jau kuris laikas sprendė klausimą dėl LAT Baudžiamųjų bylų skyriaus pirmininko, ir šiandien teikia skirti teisėją J.Prapiestį antrai kadencijai. Toks sprendimas nereiškia, kad prezidentė atsisako jos iškelto ir nuosekliai įgyvendinamo teismų, valstybės įstaigų ir institucijų vadovų rotacijos principo, tai reiškia, kad vadovė šį principą taiko labai pasvertai, atsakingai, ir tuomet, kai pagal esamas aplinkybes yra būtina ir suteikia vilties sulaukti teigiamų permainų institucijoje“, – kalbėjo patarėja, pristatydama J.Prapiesčio kandidatūrą Seimui.

Pasak prezidentės patarėjos, J.Prapiesčiui vadovaujant Baudžiamųjų bylų skyriui „teismas buvo pakankamai jautrus socialinei palinkai, reagavo į Lietuvos žmonėms rūpimas problemas“.

„J.Prapiesčio vadovavimo Baudžiamųjų bylų skyriaus laikotarpiu teismas ne tik nagrinėjo bylą po bylos ir savo sprendimais atsakė į tam tikrus teismams sunkius klausimus, bet ir formulavo teismų praktiką, buvo pakankamai jautrus socialinei palinkai, reagavo į Lietuvos žmonėms rūpimas problemas ir pateikė ne vieną svarbią atskirų baudžiamųjų bylų kategorijai apžvalgą.

Atsirado atskirosios nuomonės, rodančios tam tikrą skaidrumą ir demokratinius procesus, pasirodė kreipimaisi į Konstitucinį Teismą, sprendimai, kuriais įvertinamos Europos Žmogaus Teisių Teismo pastabos, ir paties LAT klaidos išryškinamos, visa tai liudija apie teigiamus procesus. Tačiau tobulinti teismų veiklą rezervų yra, ir esame tikri, kad J.Prapiestis įsiklausys į racionalius siūlymus“, – šalies vadovės motyvus J.Prapiestį skirti antrai kadencijai išvardijo patarėja.

60-metis teisės profesorius J.Prapiestis yra Kovo 11-osios Akto signataras, 1992-1996 metais jis ėjo teisingumo ministro pareigas, 1996-2005 metais buvo Konstitucinio Teismo teisėjas. LAT jis dirba nuo 2005 metų liepos, o Baudžiamųjų bylų skyriaus pirmininku buvo paskirtas 2007 metų gruodį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius