-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 12 10

Prezidentės patarėja Rasa Svetikaitė: noras atleisti prokurorą be motyvų neatitinka Konstitucijos

Antradienį Seime iš naujo priimta Prokuratūros įstatymo pataisa dėl platesnių generalinio prokuroro atleidimo pagrindų prieštarauja Konstitucijai, teigia prezidentės patarėja Rasa Svetikaitė.
Darius Valys
Darius Valys / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Priimta Prokuratūros įstatymo pataisa, kuri, mūsų nuomone, tai buvo išsakyta ir prezidentės dekrete vetuojant šį įstatymą, neatitinka mūsų Konstitucijos“, – žurnalistams teigė R.Svetikaitė.

Ji pabrėžė, kad pataisa sudaro galimybę generalinį prokurorą atleisti be jokių motyvų – tiesiog esant Seimo siūlymui.

Patarėja taip pat priminė, kad dėl šios pataisos šalies vadovė yra kreipusis į Konstitucinį Teismą.

„Konstitucinio Teismo žodis šiuo atveju bus labai svarbus, nes mes turime suprasti labai gerai vieną dalyką – joks įstatymas negali būti viršesnis už Konstituciją, ir Konstitucija vadovausis prezidentė“, – aiškino R.Svetikaitė.

Ji apgailestavo, kad „tikrai nebuvo įsiklausyta į argumentus, kurie buvo išdėstyti dekrete pagrindžiant labai rimtai neatitikimą šio įstatymo mūsų pagrindiniams įstatymui“.

Seimas antradienį atmetė prezidentės Dalios Grybauskaitės veto ir iš naujo priėmė Prokuratūros įstatymo pataisą, kad generalinis prokuroras iš pareigų gali būti atleidžiamas Seimo siūlymu.

Seimas antradienį atmetė prezidentės Dalios Grybauskaitės veto ir iš naujo priėmė Prokuratūros įstatymo pataisą, kad generalinis prokuroras iš pareigų gali būti atleidžiamas Seimo siūlymu.

Už pataisą balsavę parlamentarai argumentavo, kad ji įtvirtina parlamentinę kontrolę, oponentai konservatoriai tvirtino, jog tokia pataisa bandoma susidoroti su neįtikusiu generaliniu prokuroru ir turėti politiškai priklausomą pareigūną.

Prezidentė grąžindama Prokuratūros įstatymą Seimui paprašė Konstitucinio Teismo išaiškinimo, ar generalinio prokuroro atleidimo pagrindai ir tvarka gali būti nustatyta Seimo statute, ar atitinka Konstituciją nustatyta pareiga generaliniam prokurorui atsiskaityti už prokuratūros veiklą įstatymų leidžiamajai ir vykdomajai valdžiai.

Lietuvos Konstitucija numato, kad generalinį prokurorą skiria ir atleidžia prezidentas Seimo pritarimu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius