Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 11 19

Prezidentės patarėja: taikyti įstatymus pagal tarptautinius standartus mūsų teismams – neįveikiamas uždavinys

Prezidentė inicijavo įstatymų pataisas dėl žiniasklaidos laisvės apsaugos. Antradienį jos bus teikiamos svarstyti Seime ypatingos skubos tvarka. „Svarbiau yra ne įstatymų keitimas, bet tai, kad jie būtų taikomi taip, kaip reikalauja tarptautinė praktika“, – laidoje „Pozicija“ sakė vyriausioji prezidentės patarėja teisės klausimais Rasa Svetikaitė.
Cenzūra
Cenzūra / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pasak prezidentės patarėjos, visuomenėje pasigirdo rimtos abejonės, ar tikrai prieš žurnalistus  panaudotos procesinės prievartos priemonės buvo adekvačios, nes gauti informaciją yra visuomenės viešasis interesas, kurį gina ne tik Konstitucija, bet ir Europos žmogaus teisių Konvencija.

Ne vienoje byloje Strasbūro teismas yra labai kritiškai įvertinęs radikalias priemones prieš žurnalistus, kurių buvo imamasi vien tuo tikslu, kad būtų reikalaujama atskleisti informacijos šaltinį.

„Stebint tuos veiksmus, kurie buvo atlikti, tenka apgailestauti, nes šis pavyzdys parodė, kad taikyti ir aiškinti įstatymus pagal aukščiausius tarptautinius žmogaus teisių standartus teismams ir teisėsaugos institucijoms vis dar yra sudėtingas ar net neįveikiamas uždavinys.

Mes galime atsiversti daugelį Strasbūro sprendimų ir pamatysime, kad ne vienoje byloje teismas yra labai kritiškai įvertinęs radikalias priemones prieš žurnalistus, kurių buvo imamasi vien tuo tikslu, kad būtų reikalaujama atskleisti informacijos šaltinį. Ir  iš tikrųjų ne vienoje byloje Strasbūro buvo įrodyta, kad valstybė neįrodė ir nepagrindė būtinumo, dėl ko buvo atliekamos kratos, poėmiai, kiti procesiniai veiksniai, siekiant tikslo atskleisti informacinį šaltinį“, – teigė R.Svetikaitė.

Todėl, pasak prezidentės patarėjos, šalies vadovė imasi iniciatyvos keisti tokią praktiką ir nustatyti aukštesnius, tarptautinę praktiką atitinkančius procesinių instrumentų prieš visuomenės informavimo priemones taikymo standartus.

„Reikalauti, kad žurnalistas atskleistų informacijos šaltinį, teismas galės ne automatiškai, tenkindamas prokuroro prašymą, bet turės aiškiai įsitikinti, motyvuoti, kad tai yra gyvybiškai būtina. Taip pat siūloma, kad kratos, poėmiai, žurnalistų visuomenės informavimo priemonių patalpose būtų atliekami tik kraštutiniais atvejais ir tik dalyvaujant žurnalistų atstovui ir prokurorui. Kitas labai svarbus dalykas, kuris liečia ne tik žurnalistus, bet ir visus žmones, atsižvelgiant į tai, kiek yra nepatenkintų teisėsaugos pareigūnų veiksmais, siūloma, kad kratų metu būtų filmuojama ir tai suteiks didesnes teisminės gynybos galimybes vėliau“, – sakė R.Svetikaitė.

Visą Žinių radijo laidą „Pozicija“ klausykite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius