Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 03 15

Prezidentės patarėjas Darius Semaška: avarijos Japonijoje gali turėti įtakos Lietuvos planams statyti naują atominę

Avarijos Japonijos atominėje elektrinėje gali turėti įtakos ir Lietuvos planams statyti naują branduolinę jėgainę Visagine, pirmiausia svarstant apie tokių jėgainių saugumą ir apie tai, kad incidentai Japonijoje gali branginti atominės energetikos projektus, sako šalies prezidentės patarėjas.
Darius Semaška
Darius Semaška / Redo Vilimo/BFL nuotr.

„Be abejo, gali turėti galbūt ir turės (įtakos Lietuvos planams – BNS), kadangi psichologinis poveikis, kurį visi mes patiriame, gaudami žinias ir matydami vaizdus iš Japonijos, gali turėti ir politinių pasekmių. Diskusijose Lietuvoje, matyt, ši tema tęsis, bus narpliojama ir analizuojama dar ne vieną mėnesį, ir dabar sunku daryti konkrečias išvadas“, – interviu Žinių radijui antradienį sakė prezidentės Dalios Grybauskaitės vyriausiasis patarėjas užsienio politikos klausimais Darius Semaška.

Anot jo, pirmiausia reikia palaukti krizės pabaigos, kad būtų aiškūs galutiniai jos rezultatai, taip pat būtų aišku, kaip jos padarinius vertina tarptautinės atominės energetikos ekspertai ir pirmiausia tarptautinė atominės energijos agentūra (TATENA) ir kokių priemonių reikėtų imtis, siekiant ateityje išvengti tokių katastrofų.

„Visą šią informaciją surinkę ir gavę mes galėsime spręsti, kokį poveikį tai gali daryti Lietuvai ir Lietuvos planams statyti atominę elektrinę. Aišku, kad bus, matyt, svarstoma apie tai, kokių papildomų saugumo priemonių reikėtų imtis ir tai, matyt, gali branginti atominės energetikos projektus. Tai ir būtų labai praktinis ir konkretus poveikis mums“, – teigė D.Semaška.

Japonijos šiaurės rytuose žemės drebėjimo ir cunamio nuniokotoje atominėje Fukušimos jėgainėje antradienį ryte nugriaudėjo sprogimas jau trečiame reaktoriuje ir įvyko radioaktyvių medžiagų nuotėkis, o ketvirtame reaktoriuje prasidėjo gaisras.

Branduolinė krizė Japonijoje yra pati didžiausia nuo Hirošimos ir Nagasakio atominių bombardavimų per Antrąjį pasaulinį karą.

Lietuvoje planuojamos statyti Visagino atominės elektrinės (AE) statybos aikštelių seismologinių tyrimų rezultatus tikimasi gauti po kelių savaičių. Žiniasklaidoje teigiama, kad šie tyrimai atliekami pagal griežčiausius reikalavimus.

Kai kurių specialistų nuomone, Lietuvoje planuojama statyti atominė jėgainė būtų kur kas saugesnė nei gamtos stichijos neatlaikiusi ir avariją patyrusi Japonijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius