Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 02 01

Prezidentės patarėjas Nerijus Udrėnas: Dainiaus Kreivio politinė ir moralinė atsakomybė priklausys nuo tyrimo

Milijoninės europinės paramos skyrimu su motinos iš dalies valdomoms įmonėms įtariamo ūkio ministro Dainiaus Kreivio atsakomybė priklausys nuo kompetentingų institucijų tyrimo ir išvadų, sako prezidentės Dalios Grybauskaitės patarėjas Nerijus Udrėnas.
Dainius Kreivys
Dainius Kreivys / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

„Bet kokiame darbe, o ypač politiniame darbe, viešųjų ir privačių interesų derinimo procedūrų turi būti laikomasi skrupulingai. Reikia išsiaiškinti, ar buvo laikytasi procedūrų, ar vėluota pateikti deklaraciją Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai, ar pateikta informacija buvo tiksli, išsami“, – antradienį Žinių radijui sakė Prezidentūros Ekonomikos ir socialinės politikos grupei vadovaujantis N.Udrėnas, komentuodamas padėtį, į kurią pateko ūkio ministras.

Valstybės vadovės patarėjas pabrėžė, kad visas aplinkybes privalo išsiaiškinti kompetentingos institucijos.

„Nes žiniasklaidoje pateikiama informacija yra prieštaringa. Žinome, kad kartais pusinė tiesa ar ne visiškai tiksli informacija naudojama kaip įrankis, siekiant šantažuoti ir gauti labai konkrečios finansinės naudos“, – tvirtino N.Udrėnas.

Jis priminė, kad pats D.Kreivys yra sakęs, kad jo siekis plačiau paskleisti ES lėšas tarp smulkaus ir vidutinio verslo įmonių galėjo užrūstinti stambaus verslo atstovus.

„Ar ministro siekis prisiimti atsakomybę už viešuosius pirkimus, šią sritį reformuoti, ją išskaidrinti, nepadarė kai kuriuos verslininkus nelaimingus?“ – galimas ministrą kompromituojančių žinių atsiradimo priežastis vardijo patarėjas.

Anot jo, Viešųjų pirkimų tarnybos ir Verslo paramos agentūros dėmesys sąmatoms kai kuriais atvejais jas sumažino 30 ir 40 procentų.

„Kitas dalykas, kad Lietuva gerokai sumažino neskelbiamų derybų procentą nuo visų viešųjų pirkimų per gana trumpą laiką, tai rodo dėmesį šiam sektoriui. Yra daug prieštaringos informacijos, reikia išsiaiškinti. Ir priklausomai nuo tyrimo rezultatų turi būti atitinkamai įvertinta ir moralinė, ir politinė atsakomybė“, – sakė N.Udrėnas.

Ar ūkio ministras nesupainiojo viešųjų ir privačių interesų, tiria Vyriausioji tarnybinės etikos komisija. Jo pateiktas 2008–2009 metų deklaracijas nagrinėja Valstybinė mokesčių inspekcija, o Seimo Antikorupcijos komisija aiškinasi ES lėšų skirstymo skaidrumą.

Praėjusią savaitę skandalas kilo, kai spauda paskelbė, jog D.Kreivio motinos Florentinos Kreivienės iš dalies valdoma bendrovė Specializuota komplektavimo valdyba ir bendrovės „Dalsta“ bei „Bikusta“ gavo maždaug 6 mln. litų ES lėšų.

Pernai rugsėjį ūkio ministras pasirašė įsakymą, kuriuo patvirtino ES paramą dviem projektams, kurių konkursus laimėjo minėtos bendrovės – Karoliniškių gimnazijos renovacijai skirta daugiau kaip 2,34 mln. litų, o „Ąžuolyno“ mokyklai – 3,64 mln. litų.

D.Kreivys atmeta įtarimus dėl galimo interesų supainiojimo ir teigia ketinąs kreiptis į teismą dėl šmeižto.

Anot jo, ES parama skirta apie 300 mokyklų. Konkursus joms renovuoti skelbia ir sutartis su rangovais pasirašo savivaldybės.

D.Kreivys pirmadienį Lietuvos televizijos laidoje sakė, kad jo mama F.Kreivienė turi 40 proc. įmonės „Stamija“ akcijų ir apie 21 proc. Specializuotos komplektavimo valdybos akcijų. „Stamija“ valdo 60 proc. įmonės „Makveža“ akcijų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius