Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 12 02

Prezidentės sprendimas dėl pilietybės Isabellai Tobias: išaugo nuopelnai ar tik rinkimai arčiau?

Seimo nariai liberalas Remigijus Šimašius, socialdemokratas Julius Sabatauskas ir konservatorius Stasys Šedbaras mano, kad prezidentės sprendimas suteikti Lietuvos pilietybę šokėjai ant ledo Isabellai Tobias yra teisingas. Tuo tarpu pats Lietuvos prezidento posto siekiantis „darbietis“ Artūras Paulauskas sako, kad tai padaryti prezidentė turėjo kur kas anksčiau ir sprendime įžvelgia klastą.
Isabella Tobias ir Deividas Stagniūnas
Isabella Tobias ir Deividas Stagniūnas / „Scanpix“ nuotr.

Rinkimų šou?

Pasak A.Paulausko, šiuo metu suteikdama pilietybę Isabellai Tobias prezidentė Dalia Grybauskaitė panaudojo šokėjų porą savo rinkimų kampanijai. A.Paulausko nuomone, pilietybę I.Tobias buvo galima suteikti žymiai anksčiau, nes nuopelnai Lietuvai buvo akivaizdūs.

„Labai apmaudu žiūrėti, kai jaunų profesionalių žmonių viltimis ir pasiekimais yra manipuliuojama siekiant naudos sau. Džiaugiuosi, kad pilietybė I.Tobias pagaliau buvo suteikta. Tą buvo galima padaryti ir prieš metus. Artėjant rinkimams, matyt, ir įstatymai prezidentūroje kitaip skaitosi“, – sakė A. Paulauskas.

BFL/Vyginto Skaraičio nuotr./Artūras Paulauskas
BFL/Vyginto Skaraičio nuotr./Artūras Paulauskas

Pasak A.Paulausko, dar prieš metus prezidentei I.Tobias ir D.Stagniūno pasiekimai neatrodė pakankami, kad I.Tobias būtų suteikta pilietybė, o būsimi nuopelnai negalėjo būti laikomi kaip svarbus argumentas pilietybei.

„Jau šių metų sausį I.Tobias galėjo turėti Lietuvos pilietybę, nes pasiekti aukšti šokėjų poros rezultatai yra daugiau nei pakankamas nuopelnas Lietuvai, o ką jau ir kalbėti apie būsimus šios perspektyvios poros nuopelnus ir Lietuvos garsinimą uždarame bei prestižiniame šokėjų ant ledo sporto pasaulyje. Buvo protu nesuvokiamas atsisakymas suteikti pilietybę žmogui, kuris dėjo tiek pastangų, mokėsi kalbą, net savo identiteto atsisako dėl galimybės atstovauti Lietuvai. Šis sprendimas dėl pilietybės, kad ir pavėluotas, tačiau labai reikalingas“, – sakė A. Paulauskas.

Julius Sabatauskas
Julius Sabatauskas

Situacija pasikeitė

Savo ruožtu socialdemokratas, Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas J.Sabatauskas su „darbiečio“ nuomone nesutinka. Anot jo, nuo šių metų sausio, kai pilietybė I.Tobias buvo nesuteikta remiantis argumentu, kad pilietybė negali būti suteikta už būsimus nuopelnus, situacija smarkiai pasikeitė.

J.Sabatauskas atkreipia dėmesį, kad tik kovą Deividas Stagniūnas ir I.Tobias iškovojo teisę dalyvauti Olimpiadoje, o tai galėjo būti esminiu įvykiu vertinant I.Tobias nuopelnus Lietuvai.

„Teisė dalyvauti Olimpiadoje – jau yra pasiekimas. Ne visi tokią teisę gauna. Be to, per tuos metus jų pasiekimai buvo labai dideli. Tai galėjo nulemti kitokį, nei anksčiau, sprendimą. Situacija iš tiesų smarkiai pasikeitė“, – teigia jis.

Be to, J.Sabatauskas tikina, kad nuo sausio, kai I.Tobias iš Lietuvos sulaukė neigiamo atsakymo, iki dabar šokėja geriau pramoko lietuviškai, labiau įsitraukė į JAV lietuvių bendruomenės veiklą.

„Per tuos metus buvo žymių pasikeitimų tiek dėl jos sportinių pasiekimų, tiek dėl integracijos ir kalbos dalykų. Jau pernai ji demonstravo lietuvių kalbos mokėjimo įgūdžius, o per metus, jei tobulinosi, jie galėjo smarkiai pagerėti. Be to, integracijos požiūriu, taip pat yra progresas padarytas. Anksčiau gal buvo galima manyti, kad pilietybė tik tiems, kurie gyvena Lietuvoje, bet mūsų visuomenė jau kur kas platesnė, jos dalis gyvena užsienyje“, – kalbėjo J.Sabatauskas.

Jis pažymi, kad ateityje iš poros tikisi dar didesnių pasiekimų ir Lietuvos vardo garsinimo.

„Įsivaizduokite, kokius sparnus jie įgyja po šio prezidentės sprendimo, kokia motyvacija atsiranda. Euforija gali smarkiai padėti“, – mano Seimo narys.

Stasys Šedbaras
Stasys Šedbaras

Galėjo duoti anksčiau

Konservatorius S.Šedbaras pažymi, kad prezidentė D.Grybauskaitė šokėjai ant ledo galėjo Lietuvos pilietybę suteikti ir anksčiau, nes pilietybės suteikimas išimties tvarka yra vien jos teisė ir atsakomybė.
 
„Man atrodo, kad Konstitucijoje valstybės vadovui duota teisė suteikti pilietybę išimties tvarka yra visiškai jo atsakomybė, todėl galima abejoti Konstitucinio Teismo interpretacija esą reikia vertinti ypatingus nuopelnus. Taip prezidentus bandoma įsprausti į kažkokius rėmus. Išimtis ir yra išimtis, ir tik valstybės vadovas prisiima visą atsakomybę suteikdamas pilietybę tokia tvarka“, – mano S.Šedbaras.

Jis neabejoja, kad D.Grybauskaitė nesuklydo suteikdama pilietybę I.Tobias. Pasak jo, prezidentė priimdama sprendimą, matyt, įvertino ir tai, kad nesuteikdama pilietybės I.Tobias ji būtų žlugdžiusi ir D.Stagniūno karjerą.

„Akivaizdu, kad mažose šalyse retais kada pasitaiko du aukšto lygio šokėjai, todėl dailiajame čiuožime poros nuolat būna mišrios. Manau, į tai prezidentė irgi atsižvelgė“, – teigė jis.

Siūlo plėsti ratą

Luko Balandžio nuotr./Debatų akimirka
Luko Balandžio nuotr./Debatų akimirka

Seimo narys liberalas Remigijus Šimašius prezidentės sprendimą taip pat vertina teigiamai. Pasak jo, I.Tobias pasiekimai yra neabejotini, nes ji gavo teisę dalyvauti Olimpinėse žaidynėse Sočyje.

„Aš manau, kad akivaizdu, kad dailusis čiuožimas yra tas sportas, kur ne kiekviena šalis gali parengti porą, nes reikia ypatingo pasiruošimo, gebėjimų. Šioje sporto šakoje Olimpiadoje išvis atstovaujamos tik dešimt šalių, todėl jau nėra svarbu, ar D.Stagniūnas ir I.Tobias bus pirmi, ar paskutiniai. Tai jau yra labai didelis pasiekimas“, – sako jis.

Negana to, parlamentaras mano, kad Lietuvos pilietybė išimties tvarka galėtų būti suteikiama ne tik tokioms ryškios žvaigždėms, kaip I.Tobias, bet ir platesniam ratui žmonių, norinčių garsinti Lietuvą.

Jis įregistravo Pilietybės įstatymo pataisas, pagal kurias, prezidentas pilietybę išimties tvarka galėtų suteikti kitų valstybių piliečiams ar asmenims be pilietybės, kurie garsina Lietuvos vardą, taip didina Lietuvos autoritetą tarptautinėje bendruomenėje ar turi kitų ypatingų nuopelnų Lietuvos valstybei bei integravosi Lietuvos visuomenėje.

Pagal projektą, Lietuvos vardo garsinimu būtų laikomas užsienio valstybės piliečio ar asmens be pilietybės politinė, visuomeninė, mokslinė, meninė, sportinė ar kita veikla, kuria didinamas Lietuvos autoritetas tarptautinėje bendruomenėje.

Kitais ypatingais nuopelnais Lietuvos valstybei būtų laikomas Lietuvos valstybingumo stiprinimas arba reikšmingas indėlis į Lietuvos visuomenės ekonominį ir kultūrinį gyvenimą.

Be to, R.Šimašius siūlo, kad vertinant asmens integraciją būtų vertinamos ne tik kalbos žinios, bet ir asmens ryšis su Lietuva per jo politinę, visuomeninę, mokslinę, meninę, sportinę ar kitą veiklą.

Primename, kad prezidentė pirmadienį išimties tvarka suteikė šokėjai ant ledo I.Tobias Lietuvos pilietybę. Tuo tarpu šių metu sausio mėnesį I.Tobias Lietuvos pilietybė nebuvo suteikta prezidentei argumentuojant, kad ji negali būti duodama už ateities nuopelnus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius