-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
03 27 /14:40

Prezidento pažeidžiamumą Seimo komisija grindžia įrodymais, bet apkaltos neplanuoja

Parlamentinį tyrimą dėl Valstybės saugumo departamento (VSD) pranešėjo istorijos atlikusios Seimo komisijos nariai teigia išvadą dėl prezidento Gitano Nausėdos pažeidžiamumo grindžiantys surinktais įrodymais, tačiau apkaltos jam neplanuoja.
Vytautas Bakas, Bronislovas Matelis
Seimo Laikinosios tyrimo komisijos dėl VSD pranešėjo informacijos spaudos konferencija / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

„Čia nėra spėjimų, išvada grindžiama įrodymais“, – trečiadienį per spaudos konferenciją Seime sakė laikinosios tyrimo komisijos pirmininkas demokratas Vytautas Bakas.

Tai tvirtino ir kiti komisijos nariai. Jie pabrėžė, kad išvada remiasi tyrimo metu surinkta informacija.

„Komisija nustatė gana šokiruojančią aplinkybę, kad kelios dešimtys asmenų iš tuometinio kandidato, piliečio Gitano Nausėdos aplinkos yra susiję ne tik su baltarusiškų trąšu verslu, bet daugiau jie susiję su buvusios SSRS esamomis žvalgybos tarnybomis, palaiko ryšius su Rusijos ir Baltarusijos diplomatais, priešiškų šalių politikais ir valstybės tarnybomis“, – sakė V.Bakas.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Seimo Laikinosios tyrimo komisijos dėl VSD pranešėjo informacijos spaudos konferencija
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Seimo Laikinosios tyrimo komisijos dėl VSD pranešėjo informacijos spaudos konferencija

Antradienį paskelbtose Seimo komisijos išvadose teigiama, kad „prezidento Gitano Nausėdos ir jo aplinkos palaikomi ryšiai su asmenimis, kurie yra susiję su baltarusiškų trąšų verslu besiverčiančiais asmenimis ir verslo įmonių vadovais (akcininkais) bei atstovais, daro prezidentą pažeidžiamą“.

Komisija tvirtina surinkusi duomenų, kad „kai kurie su baltarusiškų trąšų verslu susiję asmenys bandė tapti ir tapo nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių valstybės įstaigų vadovais bei išrinktojo prezidento patarėjais“.

„Fiksuoti Prezidentūros ryšiai su tais, kurie užsiima trąšų importu. Po tų susitikimų, įvairiausių pokalbių staiga prezidentas išeina ir pasako, kad nereikėtų taikyti sankcijų Baltarusijos trąšoms (...) Komisija daro išvadą, kad po tų nemažų susitikimų galėjo padaryti įtaka Prezidentūrai“, – per spaudos konferenciją kalbėjo B.Matelis.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Seimo Laikinosios tyrimo komisijos dėl VSD pranešėjo informacijos spaudos konferencija
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Seimo Laikinosios tyrimo komisijos dėl VSD pranešėjo informacijos spaudos konferencija

Komisijos nariai teigia negalintys įvardyti minėtų asmenų, nes ši informacija yra įslaptinta.

Jų duomenimis, apie G.Nausėdos aplinkos ir riziką keliančių asmenų ryšius buvo žinoma VSD direktoriui Dariui Jauniškiui, „tačiau šią informaciją jis nuo komisijos ir sprendimų priėmėjų nuslėpė“.

Pasak V.Bako, išeitis sužinoti apie juos būtų G.Nausėdos atsakymas į klausimus arba sprendimas išslaptinti informaciją.

„Mes galime įrodyti šį teiginį, jį įrodo komisijos surinkta medžiaga, kuri yra prie tyrimo bylos, tačiau kuri šiuo metu sudaro valstybės paslaptį“, – pabrėžė jis.

Konservatoriaus Bronislovo Matelio teigimu, nepaisant to, kad komisija konstatavo G.Nausėdos pažeidžiamumą ir galimą priesaikos sulaužymą atsisakius atsakyti į pateiktus klausimus, tai nereiškia, jog turėtų būti jam inicijuota apkalta.

„Čia jau yra atskirų Seimo narių klausimas. Mūsų reikalas buvo atsakyti į klausimus. Toliau mes šito klausimo dėl apkaltos ar dar ko nors nekeliame. Bent jau nesvarstėme“, – sakė jis.

„Tai nėra dokumentas, kuris implikuoja apkaltos startą“, – tvirtino ir konservatorius Andrius Vyšniauskas.

Jo teigimu, iki dabartinio prezidento G.Nausėdos duotos priesaikos galiojimo liko vos trys mėnesiai, o apkaltos procedūra užtrunka, jos tiesiog nebūtų spėta surengti.

Komisijos narys konservatorius Matas Maldeikis tikino, kad apkalta yra politinis procesas, o komisija buvo atsiribojusi nuo to.

„Kalbame apie komisiją, kuri kiekvieną savo sakinį turi pagrįsti įrodymais, mes tikrai nepolitikavome, atstūmėme emocijas ir politinius žaidimus“, – dėstė jis.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Seimo Laikinosios tyrimo komisijos dėl VSD pranešėjo informacijos spaudos konferencija
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Seimo Laikinosios tyrimo komisijos dėl VSD pranešėjo informacijos spaudos konferencija

Komisijos nariai tvirtino neturį ketinimų ką nors daryti ir dėl VSD, Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) vadovų atsakomybės, nors išvadose jie kaltinami piktnaudžiavimu pareigomis, informacijos nepateikimu, komisijos klaidinimu.

„Mes nesame įgalioti siūlyti Seimui sprendimus, ką daryti su tais, kurie padarė pažeidimus, bet tam tikrus veiksmus mes siūlome daryti, kiek tai susiję su kriminalinės žvalgybos ir žvalgybos kontrole“, – per spaudos konferenciją sakė V.Bakas.

Atlikusi parlamentinį tyrimą Seimo komisija konstatavo, jog VSD vadovas D.Jauniškis talkino G.Nausėdai rinkdamas žvalgybinę informaciją apie jo komandą ir rėmėjus, o šių asmenų sąrašą žvalgyba gavo iš paties G.Nausėdos arba jis perduotas jo pavedimu.

Išvadose pareiškiama, kad prezidento G.Nausėdos atsisakymas liudyti komisijai yra nesuderinamas su jo duota priesaika, STT vadovas Linas Pernavas piktnaudžiavo pareigomis neteikdamas duomenų parlamentarams apie vykdytą kriminalinės žvalgybos tyrimą, o VSD direktorius D.Jauniškis teikė klaidinančią informaciją Seimo komisijai.

Komisija konstatavo, kad už VSD pranešėjo Tomo Gailiaus tapatybės atskleidimą tiesiogiai atsakingas D.Jauniškis. Pranešėjo tapatybė, jam turint apsaugą suteikiantį statusą, nebuvo skelbiama, tačiau pernai pavasarį ją paviešino apžvalgininkas Marius Laurinavičius.

Išvadas komisija patvirtino vienbalsiai, bet jos veikloje, išskyrus demokratą Vytautą Baką, nebuvo opozicijos atstovų.

Šias išvadas dar turės patvirtinti visas parlamentas.

Nė vienas tyrime figūruojantis asmuo sako nedarę nieko neteisėto.

G.Nausėda parlamentarus kaltina kišimusi į gegužę vyksiančius prezidento rinkimus. STT nurodo negalinti teikti detalios informacijos apie kriminalinės žvalgybos tyrimus politikams, o VSD teigia, jog Seimo komisija viršijo įgaliojimus, darydama išvadas remiasi prielaidomis, ir nurodo svarstanti ginti savo reputaciją teisinėmis priemonėmis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius