Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 05 12

Prezidento portretas panevėžiečių ir šiauliečių akimis: renkame „geriausią iš nevykėlių“?

Sekmadienį visoje Lietuvoje vyksta balsavimas Prezidento rinkimuose. Dėl šalies vadovo posto varžosi devyni kandidatai. Gana aktyviai savo nuomonę balsavime reiškiantys panevėžiečiai sutiko pasidalinti savo įžvalgomis apie tai, ko tikisi iš naujojo prezidento. Šiauliečiai reiškė labai skirtingas nuomones, pagal kurias tikrai būtų sunku nuspėti nugalėtoją.
Rinkimų akimirka
Rinkimų akimirka / Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr.

Vieni panevėžiečiai prezidentui reikalingas savybes nurodė labai abstrakčiai, kiti pasižymėjo konkretumu – įvardijo sritis, kurioms šalies vadovas, jų manymu, turėtų skirti daugiausiai dėmesio.

„Žmogiškosiomis savybėmis, kad vertybes visas turėtų. Tas, kurios priimtos visame pasaulyje. Vienintelio, ko reikia, tiek nedaug“, – tvirtino vaikišką vežimėlį su anūkais jame Laisvės aikštėje stūmusi panevėžietė.

Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Rinkimų akimirka
Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Rinkimų akimirka

Žmogiškųjų vertybių svarbą įvardijo ir iš Panevėžio miesto savivaldybės, kur vyksta balsavimas, išėjęs jaunas panevėžietis.

„Prezidentas turėtų mokėti gerai priimti sprendimus, apgalvoti, apmąstyti kiekvieną savo žingsnį. Turėtų būti savimi pasitikintis, nebijantis iššūkių. Tiesiog turėtų būti įvairiapusiškas žmogus, tolerantiškas, pakantus kitiems, kitokiems žmonėms“, – kalbėjo jaunuolis.

Miestelėnas Andrius Petrulis tvirtino, kad šalies prezidentas turėtų aktyviai užsiimti užsienio politika.

„Manau, kad užsienio politikoje turėtų gerai gaudytis ir išlaviruoti mūsų laivą tarp dviejų galybių. Vadinkime taip. Mano manymu, užsienio politika yra pats pagrindas“, – sakė panevėžietis Andrius.

Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Rinkimų akimirka
Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Rinkimų akimirka

Tiesa, buvo ir priešingų pasisakymų. Andriaus Petrulio nuomonei paprieštaravo kitas Laisvės aikštėje sutiktas panevėžietis, kuris tvirtino, kad prezidentas daugiau dėmesio turėtų skirti veiklai šalies viduje, o ne užsienyje.

„Man atrodo prezidentas turėtų mažiau lakstyti po užsienį, o daryti tvarką namuose, šalyje. Arba jeigu važinėja po užsienį, laksto, derina kažką, turėtų kažką įpareigoti, kad darytų tvarką namuose. Ne taip kaip dabar“, – kalbėjo panevėžietis.

Visą savaitę vykusiame išankstiniame balsavime savo valią jau spėjo pareikšti beveik dešimtadalis panevėžiečių – 9,98 proc. Panevėžio rajono rinkėjai buvo kiek pasyvesni – savo balsą iki sekmadienio jau buvo atidavę 8,46 proc. rinkėjų.

Daugiau panevėžiečių nuomonių apie tai, kokiomis savybėmis turėtų pasižymėti prezidentas, rasite žemiau pateiktame vaizdo įraše.

VIDEO: Panevėžiečių apklausa: koks turėtų būti Lietuvos prezidentas?

Šiauliečiai barėsi – ne laikas mokytis, kai nori tapti prezidentu

Šiaulių bulvaras kaip niekada pilnas žmonių. Tikėtina, kad daugelį pasivaikščioti pakvietė ne tik saulė ir gaivus oras, bet ir noras išsirinkti sau naują prezidentą. Dar negalima įvardyti konkrečiai, tačiau gal žmonės gali paaiškinti, kodėl pasirinko vieną ar kitą kandidatą, ko reikia Lietuvai ir Šiauliams?

Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Šiauliečiai renkasi prezidentą
Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Šiauliečiai renkasi prezidentą

Karolis ir Rasa Sankauskai teigia balsavę vienodai. Jų nuomone, Lietuvai būtų garbė turėti tokį prezidentą, kokį rinko jie – tokį, kuris gali ir moka atstovauti Lietuvai užsienio šalyse. Lyties neišdavė, todėl spėkite patys.

„Mes už tokį prezidentą, kuris išmano ir socialinę politiką, ir ekonomiką. Neatsimenu, kad būtume turėję tokį gerą pasirinkimą. Šiais metais net nereikėjo nuolat žiūrėti debatų – jau turėjau savo nuomonę. Turiu pasakyti, kad ir debatuose mūsų pasirinktas kandidatas pasirodė geriausiai“, – kalbėjo K.Sankauskas.

Senjoras Leonas Vytautas Mikėnas pasakė, kad rinkosi sąžiningą kandidatą. Tokį, kuris yra arčiau žmonių ir visuomenės. Taip pat – kuo mažiau sąsajų su partiškumu: „Kam reikalingi tokie rinkimai – akivaizdžiai pralošia, tačiau vėl į Seimą patenka per rinkiminį sąrašą. Mano prezidentas su partijomis neturi nieko bendra.“

Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Šiauliečiai renkasi prezidentą
Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Šiauliečiai renkasi prezidentą

Žydrė, 24-erių mergina, Šiauliuose pasilikusi po studijų universitete. Jos nuomone, naujasis prezidentas turėtų būti kuo jaunesnis, nors pasirinko tikrai ne patį jauniausią: „Svarbiausia, kad būtų kuo mažiau sovietinių pažiūrų. Reikia kuo šviežesnio požiūrio.“

Mindaugas ir Raimundas Rupšiai – broliai, Šiauliuose garsėjantys savo atsidavimu sportui. Prisipažino, kad sportuoja ir balsuoja kartu ir vienodai. Tiesa, motyvacija ir priežastys skiriasi.

Mindaugas teigė, kad galutinę nuomonę susiformavo žiūrėdamas įvairiausius debatus: „Daug kandidatų iškart atkrito. Rinkausi tik iš keleto stipriausių. Lietuvai reikia tokio, kuris tinkamai atstovautų Lietuvai pasaulyje.“

Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Šiauliečiai renkasi prezidentą
Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Šiauliečiai renkasi prezidentą

Raimundas nuomonę turi jau daugybę metų – dar nuo tada, kai studijavo: „Sukaupiau nemažai teorinės patirties. Tai man leidžia suvokti, kad tas kandidatas ir jo komanda žino, ką daro. Tiesa, partiją per kitus rinkimus palaikau kitą.“

Šiaulietė Kristina Vileikienė pirmiausia išbarė kone visus kandidatus – blogai, kai tenka rinktis ką nors geresnio iš niekam tikusių. Jos nuomone, einant į prezidentus jau ne laikas mokytis juo būti. Reikia turėti sukauptą žinių bagažą.

„Kažkas laukė kaip pelytė ir iššoko dabar. Kai kas tik dabar mokysis būti prezidentu. Nepatinka, kai solidūs žmonės reaguoja į visuomenės „pabaubimus“ emocingai – taip visuomenė dar labiau kurstoma. Negalima tapti prezidentu, nes moki užšokti ant sėkmės bangos. Reikia būti stabiliam bet kokiomis sąlygomis“, – kalbėjo moteris.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius