-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 11 29

Prezidento Valdo Adamkaus keiksnotojų nubausti nesugeba

Socialiniame tinkle „Facebook“ sukurta grupė, kurioje necenzūriniais žodžiais tyčiojamasi iš prezidento Valdo Adamkaus. Teisėsauga nesugeba nei sustabdyti, nei nubausti trečią mėnesį įžeidimus laidančių internautų.
Valdas Adamkus
Valdas Adamkus / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Facebook“ duomenimis, grupė, pavadinta „Gnida Voldemar Adamkiewicz (Lietuvos išgama Valdas Adamkus)“, buvo sukurta rugsėjo pradžioje. Joje liejasi įžeidimai V.Adamkaus atžvilgiu, kadenciją baigęs prezidentas vadinamas „gnyda“, „impotentu“, „pedofilu“, „homoseksualu“ (vartojamas necenzūrinis žodis), „CŽV agentu“, „lietuvių tautos išdaviku“.

„Ko gero, nužudė Lozoraitį, kad postą užimtų. Lozoraitis buvo realus kandidatas, kuris būtų buvęs palaikytas tautos“, – rašo grupės įkūrėjai. Kitame įraše pareiškiama, kad „reikėjo jį pakloti dar Lietuvoje esant (gal dar ir ne vėlu)“.

Neužmiršta liko ir tai, kad šalies vadovas neturi atžalų: „(Alma) Adamkienė yra sakiusi, kad Adamkus myli vaikus, bet labiau svetimus, todėl nusprendė neįsivaikinti. Brangiai kainuoja maitinimas.“

V.Adamkaus asistentė Božena Krasovskaja teigė, kad prezidentas į šiuos įžeidimus nekreipia dėmesio. „Nežiūrėjo ir nežiūrės, jam tas yra neįdomu, ir tiek. Mes neturime jokių komentarų“, – „15min“ sakė B.Krasovskaja. Nei kadenciją baigęs prezidentas, nei jo padėjėjai į teisėsaugą dėl to kreiptis neketina.

Šioje situacijoje mes gavome lakonišką raštą, tai kaip mes rasime tą žmogų? Mes nesame tyrimą atliekanti institucija, mes neatliksime ikiteisminio tyrimo ir nerasime žmogaus, kuris tai padarė, – sakė Z.Zamžickienė.Tačiau teisėsauga apie šį atvejį jau žino. Policijos departamento Komunikacijos skyriaus viršininko pavaduotojas Ramūnas Matonis teigė, kad dėl šioje grupėje skelbiamos prezidentą įžeidžiančios informacijos jau buvo kreiptasi į Lietuvos kriminalinės policijos biuro Nusikaltimų elektroninėje erdvėje tyrimo valdybą. „Ši medžiaga buvo persiųsta Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybai (ŽEIT), nes atsakomybė už tai numatyta Administracinių teisės pažeidimų kodekso (ATPK) 214 (6) straipsnyje, o protokolus dėl šio straipsnio surašo žurnalistų etikos inspektorius“, – nurodė R.Matonis. Jis negalėjo atskleisti, kas kreipėsi į policiją.

ATPK 214 (6) straipsnyje nustatyta, kad prezidento įžeidimas arba šmeižimas masinės informacijos priemonėse užtraukia įspėjimą arba baudą nuo 500 iki 1 000 Lt. Už pakartotinį pažeidimą asmuo gali būti baudžiamas 1–3 tūkst. Lt bauda.

Neturi ko bausti

ŽEIT vadovė Zita Zamžickienė patvirtino, kad tarnyba gavo policijos pranešimą, tačiau kol kas jokio sprendimo dėl to nepriėmė. „Mes paprastai gauname visą medžiagą – būna įvardytas asmuo, jo adresas, asmens kodas, kartais netgi to asmens paaiškinimas, tai mums padeda surašant protokolą. O šioje situacijoje mes gavome lakonišką raštą, tai kaip mes rasime tą žmogų? Mes nesame tyrimą atliekanti institucija, mes neatliksime ikiteisminio tyrimo ir nerasime žmogaus, kuris tai padarė. Todėl dar sykį kreipsimės, jei jie patys neatsiųs mums papildomos medžiagos, į kriminalinės policijos biurą, prašydami papildomos informacijos. Priešingu atveju mes neturime kam surašyti to protokolo, nėra asmens“, – aiškino Z.Zamžickienė.

Anot jos, gavusi papildomos informacijos, ŽEIT svarstytų šį atvejį ir galėtų surašyti administracinio teisės pažeidimo protokolą. Dėl baudos dydžio spręstų teismas.

Inspektorės teigimu, pareigas einančių ar kadenciją baigusių prezidentų įžeidimų viešoje erdvėje pasitaiko. Jų ypač pagausėja, kai padidėja žiniasklaidos dėmesys prezidentų atžvilgiu.

„Pastaruoju metu buvo pasitaikę daug komentarų internete apie mirusį prezidentą. ŽEIT juos surinko ir kreipėsi į policiją, tačiau šie nurodė tyrimą atlikti mums patiems. Kaip minėjau, mes nesame ikiteisminį tyrimą atliekanti institucija, todėl tuo viskas ir baigėsi. Policijai atrodo, kad ŽEIT gali atlikti ir ikiteisminį tyrimą, tačiau tam mes neturime nei techninių priemonių, nei kompetencijos. Mes tik esame įgalioti surašyti protokolą“, – sakė Z.Zamžickienė.

Internete pasitaiko įžeidimų ir prezidentei Daliai Grybauskaitei. ŽEIT neseniai surašė protokolą asmeniui, parašiusiam įžeidžiamą komentarą apie šalies vadovę viename naujienų portale. Be to, neseniai teismas skyrė 5,2 tūkst. Lt baudą vyriškiui, kuris prezidentei parašė įžeidžiantį laišką ir siūlė ją pamylėti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius