-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 03 14 /13:28

Prezidento rinkimai: N.Puteikis ir A.Juozaitis vienytis su M.Puidoku nesutinka, V.Mazuronis svarsto

Į prezidentus besitaikantis Seimo narys Mindaugas Puidokas ragina konkurentus rinkimuose filosofą Arvydą Juozaitį, Seimo narį Naglį Puteikį ir europarlamentarą Valentiną Mazuronį vienytis – kurti bendrą rinkimų programą ir galiausiai rinkimuose leisti dalyvauti tik vienam politikui. A.Juozaitis ir N.Puteikis vienytis nežada, V.Mazuronis dar svarsto.
Mindaugas Puidokas
Mindaugas Puidokas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

M.Puidokas kviesti kitus kandidatus vienytis teigė nusprendęs po to, kai sulaukė visuomenės ir „Kauno forumo“ raginimų.

„Siūlau pradėti konsultacijas dėl programinių nuostatų suderinimo, ir, atsižvelgiant į visuomenės palaikymo rezultatus, per rinkiminę kampaniją ir sėkmę dėl vieno bendro opozicijos, oponuojančios sistemai, kandidato iškėlimo rinkimuose į Lietuvos Respublikos prezidentus.

Susitarus dėl pagrindinių tikslų, galima suvienyti žmones ir sutelkti rinkėjus“, – spaudos konferencijos metu ketvirtadienį kalbėjo politikas.

Neina kalba, kad reikia dabar pulti visiems kandidatams staiga nuiminėti savo kandidatūras.

Jis tvirtino neatsisakantis kandidatuoti rinkimuose, bet kviečia konkurentus, kurių nuomonė įvairiais klausimais esą persidengia, sėsti prie bendro derybų stalo.

„Neina kalba, kad reikia dabar pulti visiems kandidatams staiga nuiminėti savo kandidatūras. Aš manau, kad [...] tiems antisisteminiams kandidatams reikia susitarti dėl bendro požiūrio į kertinius mūsų valstybės klausimus“, – aiškino Seimo narys, neseniai palikęs valdančiąją Valstiečių-žaliųjų frakciją.

Tiesa, jis pripažino, kad didesnis „antisisteminių kandidatų“, dalyvaujančių debatuose, skaičius yra gerai.

Klausiamas, kodėl vienytis siūlo tik A.Juozaičiui, N.Puteikiui ir V.Mazuroniui, M.Puidokas atsakė su jais kalbėjęsis ir susidaręs įspūdį, kad jie parašus prezidento rinkimuose rinks „iki galo“. Kiti galbūt taip pat prie „antisisteminių kandidatų“ priskirtini politikai, M.Puidoko matymu, tų parašų nesurinks.

„Kviečiau tuos stipriausius ir kurie nusiteikę eiti iki pabaigos, kaip supratau“, – aiškino politikas ir pridūrę, kad kartu su visais minėtais konkurentais rinkimuose nekalbėjo, tik atskirai.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mindaugas Puidokas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mindaugas Puidokas

M.Puidokas tikino, kad „sistema turi net tris kandidatus“, kurie esą peršami kaip galimi laimėtojai. Jie, anot parlamentaro, yra Seimo narė Ingrida Šimonytė, ekonomistas Gitanas Nausėda ir premjeras Saulius Skvernelis.

Politikas kritikavo I.Šimonytės ir G.Nausėdos vaidmenį finansų krizės metu, o S.Skvernelį – dėl santykių su prezidente Dalia Grybauskaite derinant užsienio politikos klausimus bei pažiūrų.

„Ponas S.Skvernelis save pateikia kaip antisisteminį kandidatą, bet visada buvo griežtas dabartinės sistemos šalininkas. Ministrų kabinetas ir artimi patarėjai yra Andriaus Kubiliaus ir jaunojo Landsbergio pažiūrų šalininkai. Per Vilniaus mero rinkimus premjero komanda atvirai palaiko R.Šimašių, kas dar kartą patvirtina jo pažiūrų neoliberalumą, rimto požiūrio į kandidatų vertybes nebuvimą“, – dėstė M.Puidokas.

S.Skvernelio vadovaujamos Vyriausybės ekonomikos ir inovacijų ministras, dalyvavęs Vilniaus mero rinkimuose, Virginijus Sinkevčius trečiadienį buvo susitikęs su antrajame mero rinkimų ture dalyvaujančiu Artūru Zuoku. Anot A.Zuoko, V.Sinkevičius jam palinkėjo sėkmės ir, anot pretendento, teigė, kad yra pasiruošęs bendradarbiauti.

Anot M.Puidoko, „artėja lemiami politiniai įvykiai“, o valstybė esą serga, jaučiama socialinė įtampa viduje, išorinės grėsmės. Politiko manymu, reikia apibrėžti valstybės poziciją.

Sprendimų priėmėjai, M.Puidoko matymu, nediskutuoja minėtais klausimais, o rūpinasi savo karjera.

„Prezidento rinkimai gali būti žingsnis į esmines permainas, valstybės atsinaujinimo pradžią arba valstybės pabaigos pradžią“, – sakė jis.

VIDEO: 2019-03-14 Seimo nario Mindaugo Puidoko spaudos konf.

M.Puidoko vienytis raginamas A.Juozaitis 15min sakė besistebintis „žmonių sugebėjimu iš nieko daryti sau šou“.

„M.Puidokas šitą ir daro. Aš su juo buvau susitikęs užvakar ir supratau, kad žmogus visai neturi pažiūrų. Vienas iš jo siūlymų, bet čia buvo anksčiau, užvakar mes jo neaptarinėjom, buvo susitikti su Darbo partija, su V.Uspaskichu“, – dėstė filosofas.

Jis dar kartą pakartojo, kad M.Puidokas – be pažiūrų ir esą ieško finansavimo šaltinio, šou šaltinio.

Nėra tokių pažiūrų, kurios vadintųsi „nesisteminės“.

„Nesisteminiams kandidatams vienytis. Nėra tokių pažiūrų, kurios vadintųsi „nesisteminės“. Šiuo pagrindu vienytis neįmanoma, čia juokas“, – teigė pretendentas į prezidentus.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Arvydas Juozaitis
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Arvydas Juozaitis

Europarlamentaras V.Mazuronis BNS teigė iš principo esantis už idėją vienytis prieš „stumiamas“ G.Nausėdos, I.Šimonytės ir S.Skvernelio kandidatūras, tik pridūrė, kad prieš kelis mėnesius tai jis siūlė pats.

Einant vienijimosi keliu, anot politiko, pirmiausia reikia sulaukti, kurie kandidatai surinks reikalingus 20 tūkst. parašų, kokias jie pristatys detalias politines pažiūras.

„Aš manau, kad pati mintis [...] yra labai teisinga, ir jeigu pasirodys, kad tai įmanoma padaryti, kalbėsimės“, – sakė V.Mazuronis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Valentinas Mazuronis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Valentinas Mazuronis

Kitas pretendentas rinkimuose N.Puteikis 15min tvirtino neprisijungiantis prie M.Puidoko kvietimo.

„Neprisijungsim, nes tam pakete yra tokia platesnė dalis. M.Puidokas siūlė mums pirmiausia daryti koaliciją į Europos Parlamentą. Koalicija turėjo atrodyti taip: Centro partija kartu su Darbo partija sujungia sąrašus, o Darbo partijos sąraše pirmu numeriu turėjo būti V.Uspaskichas, antru – Druskininkų meras R.Malinauskas, trečiu – Lazdijų rajono meras A.Margelis, ketvirtu – sportininkas T.Pačėsas“, – pasakojo politikas.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Naglis Puteikis
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Naglis Puteikis

Anot N.Puteikio, M.Puidokas sąrašą rinkimuose siūlė pavadinti „Už Lietuvą ir už šeimas“, taip pat prezidento rinkimuose siūlė jam atsitraukti, jungtis prie Darbo partijos, kuri esą keistų pavadinimą.

Šitą pasiūlymą pateikiau Lietuvos centro partijos suvažiavime, dalis net juokėsi kažkodėl.

„Mums šitas scenarijus nepriimtinas [...]. Šitą pasiūlymą pateikiau Lietuvos centro partijos suvažiavime, dalis net juokėsi kažkodėl“, – teigė politikas.

M.Puidokas yra vienas iš 13 asmenų, šiuo metu renkančių palaikančių piliečių parašus ir siekiančių dalyvauti prezidento rinkimuose. Prezidento rinkimai vyks gegužės 12 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius