-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 12 13

Prezidentui – dar vienas prašymas dėl sumažintos rinkimų kartelės

Prezidentas Gitanas Nausėda yra pasisakęs nepritariantis kartelės Seimo rinkimuose sumažinimui iki 3 proc., o Seimui priėmus tokį įstatymą valstybės vadovo veto prašo vis daugiau visuomenės atstovų. Ketvirtadienį viešą laišką parašė politologai, penktadienį – žurnalistai, politologė ir viešųjų ryšių specialistai.
Gitanas Nausėda
Gitanas Nausėda / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Rašte, kurį prezidentui siunčia žurnalistai Daiva Žeimytė ir Andrius Tapinas, politologė Rima Urbonaitė ir viešųjų ryšių specialistai Mykolas Katkus ir Arijus Katauskas, teigiama, kad Seimas šį pakeitimą priėmė skubiai ir be diskusijų su visuomene.

„Akivaizdu, kad šis pakeitimas yra gerai apgalvotas ir labai savanaudiškas žingsnis, siekiant išlaikyti valdžią savo rankose bet kokiomis priemonėmis. Taip pat kyla abejonių, ar tokia pataisa nėra savotiškas valdančiosios Valstiečių ir žaliųjų sąjungos „kyšis“ koalicijos partneriams, kad jiems atsirastų didesnės galimybės patekti į Seimą 2020-aisiais metais, mainais už sau palankių sprendimų priėmimą. Už kartelės sumažinimą balsavę Seimo nariai demonstruoja savo egoistinį norą išsilaikyti poste bet kokiomis priemonėmis. Tai yra visiškas rinkėjo negerbimas“, – rašoma viešame laiške.

Anot kreipimosi autorių, dauguma politologų ir politikos apžvalgininkų teigia, kad lengvesnis patekimas į Seimą turės neigiamų pasekmių: padidins politinį nestabilumą, smarkiai padidins politinę fragmentaciją, kuri, anot mokslininkų, Lietuvos Seime yra viena iš didesnių Europoje.

„Stebint tai, kas pastaruoju metu vyksta Lietuvos politikoje, akivaizdu, kad Seimas privalo „apsivalyti“, o ne įsileisti dar daugiau neaiškių veikėjų ir vienadienių politinių darinių, kurie demokratijos tikrai nesustiprins. Nebegalima leisti, kad Seimas taptų įvairiausių populistų ar su teisėsauga reikalų turėjusių asmenų užuovėja“, – teigiama laiške prezidentui.

G.Nausėdos prašoma prieš priimant sprendimą dėl šio įstatymo apsvarstyti visas galimas pasekmes ir atsižvelgti į visas išsakytas nuomones.

„Gerbiami Seimo nariai, jeigu įstatymas būtų grąžintas Jums dar vienam svarstymui, labai kviečiame Jus būti sąžiningais ir garbingais. Jūsų mandatas yra ne Jūsų nuosavybė, tai privilegija, pasitikėjimo kreditas, kurį gavote iš rinkėjų vienai kadencijai. Pasitikėjimą ateičiai reikia užsitarnauti. Nelaikykite mūsų, Jūsų rinkėjų, kvailiais, verčiau dirbkite ir elkitės taip, kad už Jus norėtųsi balsuoti“, – ragina žurnalistai, politologė ir viešųjų ryšių ekspertai.

Ketvirtadienį viešu laišku prašydami nepasirašyti įstatymo kreipėsi politologai.

Dabar rinkimuose į Seimą partijoms taikomas 5, o koalicijoms – 7 proc. rinkėjų palaikymo barjeras, tačiau Seime nutarta šią kartelę nuleisti atitinkamai iki 3 ir 5 proc.

Prezidentas G.Nausėda yra sakęs, kad tokiam pasiūlymui nepritaria.

Jis sako, kad palaikytų siūlymą mažinti kartelę iki 4 proc. partijoms ir 6 proc. koalicijoms, bet ne daugiau.

„Todėl mūsų pozicija yra paprasta: taip, 4 proc. partijai ir 6 proc. partijų junginiui būtų pakankamai civilizuotas sprendimas, atsižvelgiant ir į kitų šalių patirtį. Ir tokį įstatymo projektą turbūt galima būtų priimti su sąlyga, kad nekaitaliosim vėl, kaip kad vėjas papūs.

Tačiau dar mažesnis kartelės mažinimas arba nuleidimas reikštų, kad mes einame tuo keliu, kai Seime atsiras dariniai, kurie smarkiai destabilizuos valdančiosios koalicijos veiklą ir tikrai sukels dar daugiau chaoso“, – antradienį viešėdamas Utenoje kalbėjo jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius