-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2022 10 12 /15:46

Prezidentūra atsakė į kritiką G.Nausėdai seksizmu: kiekvienas įžvelgia tai, ką labai nori įžvelgti

Prezidentūra trečiadienį kirto atgal kritikams, sakantiems, kad prezidento Gitano Nausėdos komentaras, jog Vokietijos kariuomenė nėra mergina, kurią galima pakviesti gerai praleisti vakaro prie ežero po atviru dangumi, yra nekorektiškas ir netgi seksistiškas. Anot Prezidentūros, jame kiekvienas įžvelgia tai, ką labai nori įžvelgti.
Gitanas Nausėda
Gitanas Nausėda / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Po kilusios kritikos bangos 15min kreipėsi komentaro į Prezidentūrą, kaip vertinama kilusi kritikos banga.

„Prezidento tekste kiekvienas įžvelgia tai, ką labai nori įžvelgti. Prezidentas kalbėjo apie tai, kad Lietuva turi kuo greičiau atlikti visus savo įsipareigojimus, kad būtų priimta Vokietijos brigada. Deja, daliai politikų atrodo, kad šią temą galima bandyti paslėpti, perkeliant diskusiją į kalbotyros sritį“, – teigiama Prezidentūros 15min atsiųstame komentare.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Prezidentūroje taupoma elektra
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Prezidentūroje taupoma elektra

Už ką kritikuojamas prezidentas?

G.Nausėda trečiadienį sulaukė kritikos pliūpsnių už interviu BNS pasakytą palyginimą, kai buvo kalbama apie Vokietijos kariuomenės buvimą Lietuvoje.

„Vokietijos kariuomenė, žinote, nėra mergina, kurią galima pakviesti gerai praleisti vakaro prie ežero po atviru dangumi. Tai yra rimta kariuomenė, kuriai reikia pasiūlyti vedybų sutartį ir toje vedybų sutartyje turi būti labai aiškiai numatyti Lietuvos įsipareigojimai, ką mes padarysime, nes kitaip Vokietijos kariuomenė savo įsipareigojimų mums taip pat negalės vykdyti“, – sakė šalies vadovas.

Toks prezidento atsakymas neliko nepastebėtas – pasisakė ir politikai, ir žmogaus teisių gynėjai.

Seimo pirmininkė, šiuo metu viešinti Briuselyje, teigė besitikinti, kad toks pasisakymas liks tik „vidaus politikos juokeliu“.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen
Lukas Balandis / BNS nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen

„Jeigu dabar Briuselyje Europos parlamento pirmininkė Roberta Metsola ar kitų parlamentų pirmininkės paklaustų, ką Lietuvos tarptautiniuose santykiuose reiškia „merginos vežimas prie ežero“ ar „vedybinė sutartis“, būtų sudėtinga paaiškinti. Tikiuosi, kad tai liks tik vidaus politikos juokeliu. Nevykusiu dėl to, kiek jame stereotipų dėl lyčių. Dėl kurių moterys (ir vyrai) Lietuvoje vis dar patiria daug problemų“, – savo paskyroje „Facebook“ parašė Seimo pirmininkė.

Kritikai teigė, kad tokie prezidento žodžiai skatina stereotipus, moterų nuvertinimą, o Seimo Žmogaus teisių komiteto pirmininkas Tomas Vytautas Raskevičius netgi įžvelgia seksizmą.

„Įdomu, ar prezidentas iš tikrųjų supranta, kad seksizmas, seksualinis smurtas ir moterų diskriminacija Lietuvos visuomenėje yra problema. Tokiais pasisakymais jis tiesiogiai apie tai nekalba, bet tai problemai suteikia legitimumo, – teigė T.V.Raskevičius. – Tai galbūt atspindi prezidento asmenines pažiūras. Dėl to labai apmaudu.“

Lukas Balandis / BNS nuotr./Tomas Vytautas Raskevičius
Lukas Balandis / BNS nuotr./Tomas Vytautas Raskevičius

Kritikavo ne visi

Vis dėlto, dauguma politikų, kritikuojančių šalies vadovą, buvo valdantieji.

Kai kurie opozicijos atstovai į G.Nausėdos komentarą reagavo kiek nuosaikiau.

„Aš manau, kad pasisakymas etiškas, bet matote, kaip ir su visais pasisakymais, kurie yra sparnuoti ir dar ypač kai juos pasako žinomi politikai, visada yra rizika, kad jie taps interpretacijų dalykais ir bus interpretuojama taip, kaip tas politikas, matyt, kartais ir nesitiki“, – 15min sakė A.Širinskienė.

„Matyt, kad ir šiuo atveju lygiai taip pat įvyko. Tiesiog norint pasakyti vaizdingai ir patraukliai buvo pasakyta tai, kas buvo pasakyta. Bet aš tikrai nematau pagrindo nei įsižeisti, nei piktintis, tiesiog toks buvo kalbėtojo pasirinkimas. Man netrukdytų, jeigu būtų pasakyta, kad ir apie vaikiną, kurio į paežerę nepasikviesi“, – pridūrė ji.

Jos teigimu, kur kas svarbiau būtų diskutuoti apie situaciją dėl Vokietijos karių dislokavimo problemų nei apie prezidento pasisakymą.

Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Agnė Širinskienė
Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Agnė Širinskienė

„Aš tikrai nedramatizuoju situacijos dėl šito pasakymo, aš galbūt daugiau dramatizuočiau situaciją dėl pačių karių nebuvimo ir paskutinių ministro pareiškimų dėl dešimties dienų reagavimo. Tas jau kelia didesnę grėsmę, bet tokie sparnuoti pasakymai... Bet kuris politikas turbūt kartą pasakęs paskui jau pagalvoja, ką jis sako, bet aš tikrai nematau kažkokio pagrindo iš to daryti kažką, nes daug didesnė problema yra Vokietijos kariuomenės nebuvimas“, – teigė A.Širinskienė.

Prie kritikų chorų neprisijungė ir žinomas atlikėjas Marijonas Mikutavičius.

„Mano galva, bet kuriam vykusiam ar nelabai bajeryje įžvelgiantieji seksizmą yra tokie patys perdegę radikalai, kaip ir visur įžvelgiantys leftizmą ir driežus“, – feisbuke parašė jis.

Pastaruoju metu Lietuvos politinėje arenoje atsirado įtampos dėl aplinkybių, kaip Lietuvoje būtų dislokuojama vokiečių šalių brigada.

Dėl nepakankamų pastangų gauti Vokietijos įsipareigojimą dėl pilnos brigados dislokavimo kritikos tiek iš bendražygių, tiek iš opozicijos sulaukė krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas.

Į Lietuvą atvykusi Vokietijos gynybos ministrė šeštadienį pareiškė, kad Vokietijos brigada būtų pasirengusi atvykti į šalį per 10 dienų.

Brigados dislokavimui svarbu ne tik politinė valia, bet ir tinkamos infrastruktūros įrengimas Lietuvoje.

Vokietijos ambasada teigė, kad brigada bus pilnai dislokuota tada, kai Lietuvoje bus paruošta tam tinkama infrastruktūra.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius