Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 01 07

Prezidentūra: D.Kreivys arba Vyriausybė turi užtikrinti, kad dėl jo interesų abejonių nebūtų

Svarbiausia, kad visuomenei nekiltų abejonių dėl energetikos ministro Dainiaus Kreivio interesų konflikto ar tokios regimybės, o kaip tai užtikrinti, turi spręsti pats ministras arba Vyriausybė, teigia prezidentas Gitanas Nausėda. Anksčiau D.Kreivys raštu šalies vadovui įsipareigojo pasisamdyti asmenį, vertinsiantį jo sprendimus per interesų derinimo prizmę. Ministras tokį asmenį rado įstaigos viduje.
Prezidentas susitiko su kandidatu į energetikos ministrus Dainiumi Kreiviu
Prezidentas susitiko su kandidatu į energetikos ministrus Dainiumi Kreiviu / LR Prezidento kanceliarijos/R.Dačkaus nuotr.

15min anksčiau pasidomėjo, kaip energetikos ministru tapusiam D.Kreiviui sekasi ieškoti pareigūno, besirūpinančio jo interesų derinimo klausimais.

Jo patarėja Vita Ramanauskaitė tikino, kad tokio asmens specialiai neieškoma, nors ministro interesus jau ir dabar, pasak jos, prižiūri ministerijoje dirbantis Teisės ir personalo skyriaus vedėjas.

„Įgyvendinant Viešųjų privačių interesų derinimo įstatymą, už rekomendacijų teikimą Viešuosius ir privačius interesus deklaruojantiems asmenims Energetikos ministerijoje atsakingas Teisės ir personalo skyriaus vedėjas, taigi, tokia funkcija yra ir ji vykdoma“, – patikino V.Ramanauskaitė.

Visgi patarėja taip pat pabrėžė, kad į interesų derinimo klausimą sistemiškai pažiūrės ir Vyriausybė: „Kad sprendimas atlieptų visų ministerijų poreikius, todėl šiuo metu ir ieškoma, kaip efektyviausiai tai įgyvendinti.“

Pagal Viešųjų ir privačių interesų derinimo įstatymą, institucijų ir įstaigų vadovai ar jų įgalioti asmenys deklaruojantiems asmenims šių prašymu arba savo iniciatyva teikia rekomendacijas dėl įstatymo nuostatų laikymosi.

Kai prezidentas sprendė dėl Ingridos Šimonytės vadovaujamo ministrų kabineto sudėties, jis dėl D.Kreivio interesų ir sąsajų su verslu reiškė abejones.

Tačiau po to, kai D.Kreivys pažadėjo pasisamdyti žmogų ir naudotis „nuolatinėmis atitikties specialisto konsultacijomis“, G.Nausėda tuo patikėjo ir paskyrė D.Kreivį į ministrus.

Veiksmų laukia artimiausiu metu

Prezidento įsitikinimu, pats ministras arba Vyriausybė jau artimiausiu metu turi sistemiškai išspręsti interesų derinimo klausimus.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Antanas Bubnelis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Antanas Bubnelis

„Prezidento nuomone, svarbiausia, jog visuomenei nekiltų jokių abejonių dėl galimų energetikos ministro privačių ir tarnybinių interesų konflikto ar net tokios regimybės.

Skaidrų ir veiksmingą būdą tai užtikrinti turėtų rasti pats ministras arba Vyriausybė, nes premjerė jau prisiėmė tokią atsakomybę pasirinkdama ministrą. Šiuos sisteminius veiksmus reikia atlikti artimiausiu metu, nes Energetikos ministerijoje jau priimami svarbūs ir ministro tiesioginio dalyvavimo reikalaujantys sprendimai“, – prezidento atsakymą 15min perdavė jo atstovas žiniasklaidai Antanas Bubnelis.

D.Kreivys, Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) vertinimu, 2011 metais pažeidė įstatymą dėl interesų derinimo.

Po šio sprendimo ūkio ministro pareigas ėjęs D.Kreivys iš jų pasitraukė.

VTEK duomenimis, 2010 metais ministras pasirašė įsakymą dėl Europos Sąjungos lėšų skyrimo mokyklų renovavimui, kai konkursų dėl dviejų tokių mokyklų renovavimo laimėtoja buvo pripažinta su juo susijusi statybų bendrovė.

Nuo verslo D.Kreivys neatsiribojo iki šiol – politikas turi 40 proc. bendrovės „Catus“, valdančios dar šešias įmones, akcijų, bet tikina, kad pats įmonių veikloje niekaip nedalyvauja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius