2021 07 20

Prezidentūra: institucijos turi siekti, kad D.Grybauskaitė vadovautų NATO

Lietuvos institucijos turi siekti, kad buvusi prezidentė Dalia Grybauskaitė vadovautų NATO, tai būtų didžiulis laimėjimas Lietuvai, teigia prezidento vyriausiasis patarėjas vidaus politikai Povilas Mačiulis.
Dalia Grybauskaitė
Dalia Grybauskaitė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Kuo daugiau lietuviškų pavardžių mes girdėsime panašiuose kontekstuose, tuo Lietuvai bus geriau. Jau nekalbant apie tai, kad jei prezidentė Dalia Grybauskaitė užimtų tokią poziciją, tai būtų didžiulis laimėjimas Lietuvai ir visos institucijos Lietuvoje yra suinteresuotos ir turi dėti pastangas, kad toks pasiūlymas ir būtų realizuotas“, – antradienį Žinių radijui sakė patarėjas.

Vienas įtakingiausių politikos leidinių Europoje „Politico“ šią savaitę pranešė, kad D. Grybauskaitė yra viena iš trijų realiausių kandidačių tapti naująja NATO generaline sekretore.

Taip pat tarp kandidačių – buvusi Kroatijos prezidentė Kolinda Grabar-Kitarovič bei dabartinė Estijos prezidentė Kersti Kaljulaid.

Vis dėlto, tekste nurodoma, kad Aljanso vadovą iš Baltijos šalių greičiausiai neigiamai įvertintų Rusija. Be to, JAV prezidento Joe Bideno administracija šiuo metu kaip tik bando stabilizuoti Vakarų ir Rusijos santykius.

Leidinys įvardino ir kitus galimus kandidatus į NATO vadovo postą, tarp jų – buvusi Jungtinės Karalystės premjerė Theresa May, Nyderlandų premjeras Markas Rutte ir buvusi Europos Sąjungos diplomatijos vadovė bei Italijos užsienio reikalų ministrė Federica Mogherini.

Dabartinis NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas Aljansui vadovauja nuo 2014-ųjų spalio, jis šias pareigas eis dar kiek daugiau nei metus – iki 2022-ųjų spalio.

Briuselyje formalios diskusijos dėl jo įpėdinio dar tik prasidėjo. Tikimasi, jog J.Stoltenbergą pakeisiantis kandidatas bus pristatytas per kitų metų pavasarį vyksiantį NATO viršūnių susitikimą Madride.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius