-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2020 02 11 /17:26

Prezidentūra: ministras turi prisiimti atsakomybę dėl situacijos Švietimo agentūroje

Švietimo, mokslo ir sporto ministras Algirdas Monkevičius dėl situacijos Nacionalinėje švietimo agentūroje privalo imtis realių veiksmų ir asmeninės atsakomybės, sako Prezidentūra.
Algirdas Monkevičius
Algirdas Monkevičius / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Negalima leisti, kad naujai įkurtoje Nacionalinėje švietimo agentūroje kartotųsi ydingos praeities praktikos. Po nauju pavadinimu – senos problemos. Galų gale reikia imtis realių, o ne apsimestinių veiksmų. Ministras neturi dangstytis ir privalo prisiimti asmeninę atsakomybę“, – BNS perduotame komentare teigė prezidento patarėja švietimo klausimais Sonata Šulcė.

Švietimo ministras aiškina į informaciją apie galimus pirkimų pažeidimus reagavęs iškart ir teigia, jog ateityje agentūra išvis neorganizuos viešųjų pirkimų.

Kaltina neįgyvendinant STT rekomendacijų

Kaip pirmadienį pranešė LRT, vienam darbuotojui prakalbus apie esą neskaidrius viešuosius pirkimus įstaigoje, švietimo ministras A.Monkevičius pranešė inicijavęs auditą Nacionalinėje švietimo agentūroje.

Ši agentūra darbą pradėjo pernai rugsėjį apjungus ministerijai pavaldžias penkias įstaigas.

Anot patarėjos S.Šulcės, prezidentas Gitanas Nausėda dar praėjusių metų gruodį atkreipė dėmesį, kad ministerija tinkamai nereaguoja į Specialiųjų tyrimų tarnybos, Valstybės kontrolės ir kitus auditus dėl skaidrumo ir efektyvumo užtikrinimo švietimo sistemoje.

„Nėra įgyvendintos rekomendacijos dėl antikorupcijos sistemos sukūrimo Švietimo, mokslo ir sporto ministerijai pavaldžiose įstaigose. Kyla pagrįstas klausimas, ar dabar inicijuotas vidaus auditas bus dar vienas patikrinimas, į kurio išvadas ministerija neatsižvelgs arba atsižvelgs selektyviai“, – teigė S.Šulcė.

Prezidento patarėjai antradienį susitiko su Nacionalinės švietimo agentūros Projektų valdymo ir viešųjų pirkimų skyriaus vedėju Rimu Stankevičiumi bei Specialiųjų tyrimų tarnybos atstovais.

„Po pertvarkos – dar blogiau“

R.Stankevičius LRT teigė per pastaruosius kelis mėnesius pastebėjęs, kad agentūroje pirkimai gali būti vykdomi neskaidriai. Anot jo, kaip ir prieš Švietimo ministerijos pavaldžių įstaigų auditą pavasarį, taip ir dabar – per viešuosius pirkimus paslaugos perkamos iš savų – egzaminams, užduotims rengti vienas asmuo pasamdytas mokykloms konsultuoti.

„Prieš porą dienų teko pačiam pasirašyti vieną sutartį, dėti vizą ant jos, kur perkamas dabartinis įstaigos darbuotojas ir visą kitą, ką principe daryti kaip ir nelabai išeitų ir galima, nes turim darbuotoją ir jis gali tas paslaugas suteikti ir šiaip, o ne už pinigus dar papildomus“, – teigė Švietimo agentūros skyriaus vedėjas R.Stankevičius.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Algirdas Monkevičius
Arno Strumilos / 15min nuotr./Algirdas Monkevičius

Ministras A.Monkevičius aiškino signalus matęs, tačiau tai vertino kaip darbuotojų nepasitenkinimą dėl vykstančių pertvarkų. Pasak jo, dabartiniai departamentų vadovai keisis, kai agentūra ras vadovą.

„Pavedžiau auditoriams tuoj pat įsikišti, patikrinti visus faktus ir tikiuosi, kad antradienį ar trečiadienį aš turėsiu patikrinimo medžiagą, galėsiu priimti sprendimus. Jeigu iš tikrųjų tokie faktai būtų, reakcija bus labai rimta“, – LRT sakė A.Monkevičius.

Tuo metu R.Stankevičius teigė, kad ministerija nepajėgi atlikti rimtos Nacionalinės švietimo agentūros kontrolės, nes pati nesugeba atlikti savų viešųjų pirkimų.

„Ministras prisižadėjo kažkokių dalykų dėl auditų, tik aš nežinau, ar jie padaryti, nes ministras labai dažnai linkęs pripasakoti dalykų. Toje pačioje Prezidentūroje stovėdamas melavo, kad ministerijos padaliniai kontroliuoja viešuosius pirkimus ir visa kita. Tai klausimas, kur ta jų kontrolė, nes tas padalinys (ministerijos – BNS) nesugeba pirkimų padaryti, tai mums paveda jų vardu daryti pirkimus. Aš dariau ne vieną“, – BNS antradienį kalbėjo R.Stankevičius.

Anot jo, agentūra kurta dirbtinai steigiant departamentų vadovų pozicijas naikinamų įstaigų darbuotojams, o atskiri departamentai yra tapę „atskiromis respublikomis“.

„Penki departamentai nė nebando glaudžiau bendradarbiauti, bet atsiskyrė visiškai sienomis ir daro, ką nori, kaip nori, pareiškus pretenzijas, jų nepriima. Vienu pavadinimu vadinasi, bet kiekvienas direktorius turi savo respubliką ir daro, ką jis nori“, – kalbėjo už viešuosius pirkimus įstaigoje atsakingas R.Stankevičius.

Jo teigimu, situacija po pavaldžių įstaigų pertvarkos tapo dar blogesnė nei anksčiau.

„Kaip buvo blogai, taip ir yra. Nė per žingsnį nepasikeitė. Tokia, kokia buvo situacija prieš reorganizaciją, (...) net pablogėjo, o ne pagerėjo. (...) Pradžioje reikėtų ministerijoje reformos, pajudinti tą visą užpelkėjusį liūną“, – sakė R.Stankevičius.

Laikinasis vadovas: laukiame komisijos

Laikinasis Nacionalinės švietimo agentūros vadovas Vainas Brazdeikis BNS antradienį teigė išsamesnių komentarų neturintis ir laukiantis ministerijos patikrinimo.

„Ministras sudarė audito komisiją. Laukiame. Atvažiuos patikrins. Tų komentarų didelių neturiu, nes ką aš galiu pakomentuoti. Faktas, kad žmogus skundžiasi, tai aš suprantu, kad tai turėtų ištirti. Ištirs ir pasakys – ar yra, ar nėra. O dabar man pasakyti, kad yra – tikrai taip nėra...“ – sakė V.Brazdeikis.

Klausiamas apie minimą viešąjį pirkimą, laikinasis vadovas tikino apie tai nebuvęs informuotas. Tuo pačiu jis stebėjosi, kad minėtą pirkimą kritikuojantis įstaigos viešųjų pirkimų skyriaus vedėjas jį vizavo.

Faktas, kad žmogus skundžiasi, tai aš suprantu, kad tai turėtų ištirti. Ištirs ir pasakys – ar yra, ar nėra.

„Ten buvo preliminarioji sutartis, ne pirkimo. (...) Jei jis (R.Stankevičius – BNS) žinojo, kad yra negerai, kodėl jis vizavo? Tada jis mane apgavo. Nes jis turėjo ateiti pranešti, kad jis žino tą faktą ir aš būčiau nesirašęs tos sutarties“, – aiškino V.Brazdeikis.

Anot jo, šiuo metu Nacionalinėje švietimo agentūroje dirba beveik pusė tūkstančio darbuotojų, etatų įstaigoje – dar daugiau.

„Sodros“ duomenimis, šiuo metu agentūroje dirba apie 480 darbuotojų. Čia tie, kurie dirba. Etatų daugiau yra. Pas mus 24 projektai, tai daug etatų, kurie pusiniai, bet siekia virš 500“, – kalbėjo V.Brazdeikis.

Ministerija: agentūra pirkimų neorganizuos

Švietimo ministro atstovas Kęstutis Butvydas BNS antradienį teigė, kad patikrinus informaciją apie galimus pirkimus iš savų darbuotojų, ji pasitvirtino.

„Paaiškėjo, kad buvo sudarytos sutartys su asmenimis iki agentūros įsteigimo, kurie vėliau tapo agentūros darbuotojais. Ministras nedelsiant įpareigojo šias sutartis nutraukti. (...) Ministras pabrėžia, kad yra parengtas naujas įstaigos struktūros projektas, laukiama naujojo vadovo. Numatoma, kad viešųjų pirkimų pati agentūra nebeorganizuos“, – teigė K.Butvydas.

Pasak jo, švietimo ministras „tokių atvejų netoleruos, ir tik paaiškėjus jiems, imsis griežtų sprendimų".

„Tai buvo daroma ir po ankstesnių auditų, tai bus daroma ir ateityje – realiais, o ne imitaciniais ar apsimestiniais veiksmais“, – teigiama komentare.

Nacionalinė švietimo agentūra įsteigta praėjusių metų rugsėjo mėnesį, sujungus šešias ministerijai pavaldžias įstaigas: Ugdymo plėtotės, Specialiosios pedagogikos ir psichologijos, Švietimo aprūpinimo, Nacionalinį egzaminų, Švietimo informacinių technologijų centrus ir Nacionalinę mokyklų vertinimo agentūrą.

Pavaldžių įstaigų pertvarkos imtasi po kelių auditų. Jie atskleidė, kad dalį Švietimo ministerijai pavaldžių įstaigų pirkimų laimėdavo jų pačių darbuotojai, kai kurie įsigijimai vykdomi neefektyviai.

Ministerija nuo praėjusių metų rudens neranda vadovo naujai įkurtai įstaigai. Pirmasis konkursas paskelbtas pernai vasarą, antrasis – rugsėjį, trečiasis – gruodį. Du kartus nesulaukta nė viena norinčiojo vadovauti agentūrai. Dabar kandidatų laukiama iki kovo vidurio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius