-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 10 22

Prezidentūra aiškina, kas ir kaip dirbtinai sulėtino skiepijimą

Ketvirtadienį šalies vadovas Gitanas Nausėda sukritikavo Vyriausybę teigdamas, jog pirmoje vasaros pusėje „buvo dirbtinai sulėtinti skiepijimosi tempai“. Prezidentūra jo pasisakymą paaiškino išsamiau.
Gitanas Nausėda
Gitanas Nausėda / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Pasak prezidentūros, vasaros pradžioje Lietuvos vakcinavimo tempai pradėjo atsilikti nuo Europos Sąjungos skiepijimo tempų vidurkio, vėliau situacija esą tik prastėjo.

Į tai reaguodama valdžia, prezidentūros vertinimu, ėmėsi ne pozityvaus motyvavimo, o grasinimo priemonių.

O jos visuomenę esą suskaldė ir padidino nepasitikėjimą valdžia, kas, pasak prezidentūros, tebedaro esminę įtaką šiandienos kovai su pandemija.

Gegužę masinė visų gyventojų vakcinacija prasidėjo tam neužtikrinus reikalingų sąlygų, nurodė prezidentūra.

„Prezidentas dar sausio mėnesį iškėlė tikslą, kad vasaros viduryje būtų pasiskiepiję 70 proc. suaugusių Lietuvos gyventojų. Šalies vadovas nuolat ragino imtis visų veiksmų efektyviam vakcinavimo procesui užtikrinti.

Kartu su Sveikatos ekspertų taryba sistemingai buvo teikiamos rekomendacijos parengti aiškią ir skaidrią gyventojų vakcinavimo strategiją, efektyviai veikiančius vakcinavimo procesus, visuomenės informavimo ir konsultavimo kampaniją.

Masinė vakcinacija buvo pradėta iš esmės neturint šių rezultatyviai vakcinacijai būtinų sąlygų.

Tačiau gegužės mėnesį masinė vakcinacija buvo pradėta iš esmės neturint šių rezultatyviai vakcinacijai būtinų sąlygų, kai tuo tarpu ES vakcinų tiekimas buvo sklandus – planingas ir prognozuojamas“, – atsakyme15min nurodė prezidentūros Komunikacijos grupė.

Pasigedo proaktyvių veiksmų

Tuo metu valdžia, pasak jos, veikė chaotiškai ir dažnai reaktyviai.

„Deja, tuo tarpu atsakingieji už pandemijos valdymą ir vakcinaciją kėlė sau neapibrėžtus „paskiepyti kiek įmanoma“ tikslus, buvo skiriama daug dėmesio aiškinant, kodėl 70 proc. tikslas nėra svarbus, ar per ambicingas.

Centrinės valdžios veikimas buvo chaotiškas, dažniausiai reaktyvus, o ne proaktyvus kaip tikėtasi“, – toliau dėstoma atsakyme.

Dar gegužę Lietuvos vakcinavimo tempai ėmė atsilikti nuo ES skiepijimo tempo vidurkio, teigė prezidentūra.

Ir pasidalijo tą įrodančiu grafiku.

Iliustraciją, ant jos paspaudus, galima pasididinti:

Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro inf./Vakcinacijos tempai Lietuvoje ir ES
Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro inf./Vakcinacijos tempai Lietuvoje ir ES

„O birželį ir liepą šis atsilikimas tik augo ir siekė net beveik 12 proc., – komentavo prezidentūra.

– Birželio pabaigoje sandėliuose jau turėjome apie 0,5 mln. nepanaudotų vakcinų, vėliau nepanaudotų vakcinų skaičius tik augo.“

Įvertindamas situaciją, G.Nausėda, pasak jo komandos, sureagavo griežtai ir pareikalavo veikti:

Šalies vadovas <...> išsakė savo situacijos vertinimą ir griežtą reikalavimą veikti.

„Šalies vadovas, matydamas ženklų Lietuvos skiepijimo tempų atsilikimą nuo kitų ES šalių, didelius sandėliuojamų vakcinų skaičius bei centrinės valdžios neveikimą, liepos viduryje, apžvelgdamas metus, išsakė savo situacijos vertinimą ir griežtą reikalavimą veikti.“

Teigia, kad valdžia išgąsdino gyventojus

Valdžia, pasak prezidentūros, į tai atsiliepė, bet esą netinkamai.

„Po šios kritikos buvo bandoma imtis aktyvesnių veiksmų, tačiau pasirinkta centrinės valdžios strategija nukrypo ne į gyventojų motyvavimą skiepytis bei pozityvių paskatų kūrimą, o į grasinimo priemones, gąsdinant žmones netekti galimybės gauti būtinąsias viešąsias paslaugas, tokias kaip sveikatos priežiūra ar viešasis transportas.

Tai suskaldė visuomenę ir padidino nepasitikėjimą valdžia“, – komentuojama atsakyme.

Neigiamos pasekmės tebedaro esminę įtaką šiandienos kovai su pandemija.

„Šios neigiamos pasekmės tebedaro esminę įtaką šiandienos kovai su pandemija, kur kasdien prarandame dešimtis žmonių gyvybių“, – pridūrė prezidentūra.

Šalies vadovas centrinę valdžią ragina pasitaisyti.

„Prezidentas ragina gerai įsivertinti, kas padaryta, pasimokyti iš klaidų ir siekti išmintingo pandemijos valdymo aktyviai skatinant gyventojus skiepytis“, – teigė šalies vadovo komanda.

TAIP PAT SKAITYKITE: Prezidento retoriką įvertino Seimo nariai: vieni kviečia neskleisti sąmokslo teorijų, kiti pritaria

Kad vakcinacija buvo lėtinama dirbtinai, prezidentas G.Nausėda pareiškė ketvirtadienį viešėdamas Briuselyje.

„Mes praktiškai pražiopsojome, pramiegojome pirmą vasaros pusę, kai, nežinau dėl kokių sumetimų, buvo dirbtinai sulėtinti skiepijimosi tempai. Galbūt dėl to, kad nebūtų pasiektas prezidento tikslas 70 proc. iki liepos vidurio.

O po to, kai jau buvo pamatyta, kad susikaupė didelės vakcinos atsargos ir kad gali būti kritika iš visuomenės pusės, tada buvo verčiamasi per galvą“, – teigė šalies vadovas, kurio pasisakymą cituoja BNS.

A.Dulkys: sparčiausiai skiepijame Rytų Europoje

Į jį sureagavo sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.

Pasak jo, vasarą žmonės vangiau skiepijosi didžiojoje Europos Sąjungos dalyje, o iki pat liepos pradžios Lietuvoje esą skiepijomės sparčiau nei ES vidurkis.

„Jų pastangomis nuo pačios vakcinacijos pradžios buvome ir šiandien tebesame sparčiausiai besiskiepijanti valstybė visoje Rytų Europoje“, – teigė ministras.

 LRVK/Laimos Penek nuotr./Arūnas Dulkys
LRVK/Laimos Penek nuotr./Arūnas Dulkys

Prezidento pasisakymą įvertino ir duomenų mokslininkas Vaidotas Zemlys-Balevičius.

Jis paprieštaravo šalies vadovui ir teigė, kad vasaros pradžioje, lyginant su ankstesniu periodu, turėjome vakcinacijos piką.

Apie tai daugiau – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius