Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 09 24 /08:57

Prezidentūra pripažino pageidavusi, kad „Liublino ketverto“ nemoderuotų V.Bruveris ir R.Valatka: pateikė savo siūlymus

Prezidento Gitano Nausėdos patarėjas Antanas Bubnelis nepaneigė, kad būtent prezidentūros pageidavimu ketvirtadienį vyksiančio forumo „Liublino ketvertas: idėja ir tikrovė“ nemoderuos žurnalistai Rimvydas Valatka ir Vytautas Bruveris. Pasak jo, renginys vyks prezidentūroje, todėl prezidentūros atstovai pateikė savo siūlymus dėl moderatorių. Ketvirtadienį žurnalistė Rita Miliūtė pranešė, kad ir ji nebuvo pageidaujama kaip renginio moderatorė.
Vytautas Bruveris ir Rimvydas Valatka
Vytautas Bruveris ir Rimvydas Valatka / 15min montažas

Apie tai, kad forumo, kuriame planuojami Lietuvos, Lenkijos, Ukrainos ir Baltarusijos intelektualų susitikimai bei diskusijos, moderatorius rinkosi prezidentūra, 15min patvirtino vienas iš renginio organizatorių, istorikas prof. Alvydas Nikžentaitis.

„Prezidentūra turėjo būti savotiškas signalas, kad šiuo atveju čia yra politikų ir visuomeninių iniciatyvų bendrumas. Bet neslėpsime, kad rengdami šitą forumą sulaukėme tam tikrų staigmenų, ir mes matome, kad kai kada politikams yra labai sunku suvokti, jog tam tikrų tikslų galima pasiekti tik į šituos procesus įjungiant pačius geriausius, labiausiai tinkančius žmones, juolab kad jie į procesą jungiasi neatlygintinai. Ir nebandyti įvesti tam tikros cenzūros. Šita prasme manau, kad mes turime daug ko mokytis ir visų pirma – išmokti vieni su kitais bendrauti necenzūruodami“, – diplomatiškai kalbėjo A.Nikžentaitis.

Taip, kalbame apie Rimvydo Valatkos nedalyvavimą. Į šitą „juodąjį žmonių sąrašą“ taip pat pateko Vytautas Bruveris.

Paprašytas patikslinti, ar turi omeny, kad prezidentūra nepageidavo, jog vieną iš forumo sesijų moderuotų žurnalistas, politikos apžvalgininkas Rimvydas Valatka, jis tai patvirtino.

„Taip, kalbame apie Rimvydo Valatkos nedalyvavimą. Į šitą „juodąjį žmonių sąrašą“ taip pat pateko Vytautas Bruveris, kuris dirbo su šita idėja nuo pat pradžių ir, nepaisydamas visų tokių netinkančių veiksmų, jis ir toliau aktyviai dirba ir padeda praktiškai realizuoti forumo tikslus.

Mes apie tokius dalykus, matyt, daugiau kalbėsime pasibaigus forumui, bet kadangi šie neigiami aspektai išaiškėjo forumo organizavimo baigiamojoje fazėje, negalėjome tiesiog pavesti mūsų kolegų užsienyje lūkesčių ir nesiėmėme kažkokių kardinalių žingsnių.

Bet apie aktyvių piliečių bendrąja prasme ir valdžios santykį mums Lietuvoje dar yra labai daug peno diskusijoms ir apmąstymams“, – teigė profesorius.

Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Gitanas Nausėda
Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Gitanas Nausėda

Prezidento Gitano Nausėdos patarėjas Antanas Bubnelis nepaneigė, kad R.Valatka ir V.Bruveris iš moderatorių išbraukti prezidentūros pageidavimu.

„Lietuvos, Lenkijos, Ukrainos ir Baltarusijos intelektualų forumas „Liublino ketvertas: idėja ir tikrovė“ ketvirtadienį vyksta Prezidentūroje ir Prezidentūra yra vieni iš šio renginio organizatorių. Kaip ir organizuojant daugelį kitų renginių Prezidentūroje, Prezidento patarėjai kartu su renginio organizatoriais tariasi dėl renginio turinio, jo pranešėjų, vedėjų, moderatorių ir įvairiais kitais organizaciniais klausimais.

Lygiai taip buvo ir šiuo atveju – diskutuojant dėl renginio pranešėjų ir diskusijų moderatorių, buvo svarstomi keli kandidatai ir prezidentūros atstovai pateikė savo siūlymus dėl jų“, – komentare 15min nurodė A.Bubnelis.

Priežasčių, kuo neįtiko šie du moderatoriai, prezidento atstovas nenurodė.

Abu žurnalistai dar pernai buvo kviesti ir dalyvavo prezidento G.Nausėdos inauguracijos priėmime prezidentūroje.

Ketvirtadienį apie tai, kad buvo nepageidaujama kaip forumo moderatorė, pranešė ir žurnalistė Rita Miliūtė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rita Miliūtė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rita Miliūtė

„Signataras Rimvydas Valatka, Vytautas Bruveris ir aš šiandieną turėjom moderuoti sesijas LT, PL, UA ir BY intelektualų forume. Gitanas Nausėda – Jerzy Giedroyco atminties renginį įleidęs į prezidentūrą – pabuvo nekerštingai rūpestingas ir dovanojo laisvą pusdienį.

Saulius Skvernelis tenkinasi, jei kritiką išsakę žurnalistai negali jam užduoti klausimų. Gitano Nausėdos prezidentūra dėl tokių pataiso tarptautinių dalykų programas.

Tuo LRP įrodė, kad minimum pusmetriu yra aukštesnis už premjerą. Saulius Skvernelis tenkinasi, jei kritiką išsakę žurnalistai negali jam užduoti klausimų. Gitano Nausėdos prezidentūra dėl tokių pataiso tarptautinių dalykų programas.

Ne aš pasirinkau neviešinti šito iki konferencijos dienos, organizatoriai. Bet man nebuvo sunku kelias savaites patylėti, jei Baltarusija po šito renginio sulauks daugiau pasaulio dėmesio, negu jei renginys būtų sužlugęs dėl perpūsto orumo arba nesusitvardymo.

Ne mano. LR Prezidento. Geriau jau būtų mano, jeigu atvirai“, – feisbuke parašė R.Miliūtė.

Signataras Rimvydas Valatka, Vytautas Bruveris ir aš šiandieną turėjom moderuoti sesijas LT, PL, UA ir BY intelektualų...

Posted by Rita Miliute on 2020 m. rugsėjo 23 d., trečiadienis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius