-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 09 30

Prezidentūra rengs naują nacionalinės žvalgybos koncepciją

Prezidentė patvirtino – VSD laukia reforma, o visos dabartinės kalbos bei apkalbos apie pavardes, personalijas bei nepristatytas pažymas nėra pagrindinis klausimas, o tiesiog visos nacionalinės žvalgybos sistemos trūkumų pasekmė.
Valstybės saugumo departamentas
Valstybės saugumo departamentas / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Tokią Dalios Grybauskaitės poziciją po susitikimo su Seimo Nacionalinės gynybos ir saugumo komitetu (NSGK) žiniasklaidai perdavė jos atstovas spaudai Linas Balsys. Taip jis leido suprasti, kad artimiausiu metu VSD vadovo Povilo Malakausko atstatydinimo klausimas nebus svarstomas.

Nepateikė 12 pažymų

Politikų nepasitikėjimas virš VSD ėmė tvenktis po 2006 metais atlikto parlamentinio tyrimo, kurio metu rasta darbo tvarkos bei koordinavimo spragų, atskleista kai kurių pareigūnų ir verslo struktūrų daroma įtaka departamento vadovybei. Po šio tyrimo išvadų atsistatydino tuometinis VSD vadovas Arvydas Pocius.

Atlikdami tyrimą parlamentarai pareikalavo, kad VSD vadovas jiems pateiktų 12 analitinių pažymų, neva atskleidžiančių verslo, interesų grupių daromą įtaką politikams ir valstybės tarnautojams.

A.Pociui atsisakius tai padaryti, Seimas šiuo klausimu priėmė atskirą nutarimą. Tačiau iki šiol šis nutarimas nėra įvykdytas. VSD vadovai tikina politikams negalį pateikti nepatikrintos operatyvinės informacijos, teisindamiesi, kad įstatymai to nenumato.

Rengs naują žvalgybos koncepciją

D.Grybauskaitės nuomone, dabartiniai įstatymai dėl operatyvinės medžiagos pateikimo gali būti interpretuojami įvairiai, todėl būtina juos kuo greičiau keisti.

Prezidentūra apsiims rengti nacionalinės žvalgybos koncepciją ir pagrindines reformos gaires, į šį darbą taip pat bus įtrauktas ir Seimas.

Pasak prezidentės, svarbiausias uždavinys šiuo metu depolitizuoti VSD ir tuo pačiu įtvirtinti parlamentinę šios insitucijos kontrolę tobulinant įstatyminę bei poįstatyminių aktų bazę.

Kiek laiko reformuos – nežinia

Vyriausybė raginama artimiausiu metu priimti teisės aktus reglamentuojančius VSD pažymų pateikimą valdžios institucijoms. Premjeras Andrius Kubilius trečiadienio rytą teigė, kad tokių taisyklių projektas Vyriausybėje guli jau nuo 2004 metų.

Seimo NSGK pirmininkas Arvydas Anušauskas patvirtino, kad reformos eigoje bus sprendžiamas ir personalijų klausimas, tačiau ar dabartinis VSD vadovas Povilas Malakauskas bus atstatydintas, teigė negalintis pasakyti. Taip pat jis nenurodė, nei kada prasidės ši reforma, nei kiek laiko ji truksianti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius