Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 02 08

Prezidentūra: smulkiajam verslui karantinas jau galėtų būti švelninamas

Padėtis dėl COVID-19 Lietuvoje trapi, bet gerėjanti, teigia prezidento vyriausiasis patarėjas Simonas Krėpšta. Dėl to, užtikrinant saugumo priemonių naudojimą, pasak jo, būtų galima laisvinti tam tikrus ribojimus, pradedant nuo smulkiojo verslo.

Prezidento Gitano Nausėdos nuomonę apie COVID-19 valdymą ir karantino režimą jo patarėjas perdavė pirmadienį vykusios nuotolinės spaudos konferencijos metu.

G.Nausėda šiuos klausimus praėjusią savaitę aptarė su prekybininkų atstovais, pirmadienį – su premjere Ingrida Šimonyte.

„Situacija yra trapi, mes matome, kad kitose šalyse siaučia koronaviruso atmainos, tačiau situacija Lietuvoje yra gerėjanti – gana akivaizdžiai gerėjanti jau kelintą savaitę, ir toje aplinkoje būtina ieškoti naujo saugaus balanso tarp karantino švelninimo, ir be abejo, užkardymo papildomų užsikrėtimų augimo“, – komentavo S.Krėpšta.

Pasak jo, švelninti karantino ribojimus reikėtų tose srityse, kurios to „reikalauja labiausiai“.

O tai esą yra smulkusis verslas – prekyba, grožio paslaugos ir panašios veiklos.

„Šiuo metu smulkusis verslas sugeria pagrindinį karantino smūgį ir tuo laikotarpiu, kai karantinas yra ypač ilgas. Tas smūgis, be abejo, tiek finansinis, tiek socialinis ekonominis, taip pat yra labai didelis“, – dėstė S.Krėpšta.

Jis pabrėžė, kad ribojimus švelninti derėtų atsakingai ir tai, pasak patarėjo, galėtų būti daroma dviem būdais: ribojimus laisvinant savivaldybėse, kuriose COVID-19 sergamumas žymiai mažesnis nei apskritai Lietuvoje, arba nacionaliniu mastu, bet imantis ypatingų apsaugos priemonių.

Paklaustas, kada, prezidento nuomone, smulkusis verslas galėtų atnaujinti savo veiklą, patarėjas teigė, kad jau dabar.

Dabartinė pandeminė situacija jau leidžia ieškoti kelių, sričių, kad karantinas būtų saugiai švelninamas tam tikram smulkiam verslui.

„Konkretūs rodikliai bus sutarti atitinkamuose formatuose – Vyriausybėje, bet, prezidento nuomone, dabartinė pandeminė situacija jau leidžia ieškoti kelių, sričių, kad karantinas būtų saugiai švelninamas tam tikram smulkiam verslui“, – atsakė S.Krėpšta.

VIDEO: Prezidentūra: situacija leidžia švelninti karantiną, atsižvelgti į smulkųjį verslą

Būtinybė atverti ir švietimo įstaigas

Imantis karantino švelninimo, pasak jo, Vyriausybei reikėtų remtis ne tik ekspertų rekomendacijomis, bet ir gerąja užsienio valstybių patirtimi.

„Turime ne vienos Europos Sąjungos šalies pavyzdį, kai tam tikras, dalinis atlaisvinimas, tiek smulkioje prekyboje, pavyzdžiui, su įėjimu iš lauko ir nustatant tam tikrus ploto reikalavimus, tiek ir dėvint labai aukšto lygmens apsaugos priemones teikiant grožio paslaugas, užtikrinant maksimalią trukmę, leidžia veikti saugiai šioje trapioje situacijoje“, – kalbėjo vyriausiasis šalies vadovo patarėjas.

Anot jo, būtina ieškoti būdų, kaip saugiai galėtų veikti ir švietimo įstaigos.

O vienas iš jo įvardytų – sprendimas atverti švietimo įstaigas ten, kur situacija su COVID-19 yra geresnė.

„Ketvirtadalyje savivaldybių užsikrėtimo rodiklis yra mažesnis nei 200 per 14 dienų. Kitose – situacija blogesnė. Tai vėlgi galimas kelias – teritorinis atlaisvinimas ir veikimas pakankamai saugiai“, – teigė S.Krėpšta.

Taip pat, jo teigimu, reikia nuo COVID-19 skiepyti mokytojus.

Spaudos konferencija:

Pirmadienį į posėdį susirinkusi Vyriausybės ekstremaliųjų situacijų komisija (VESK) Vyriausybėi pasiūlė laisvinti karantino ribojimus atsižvelgiant į sergamumą,

Taip pat – priimti sprendimus dėl dvejų lygių karantino, nacionalinio ir savivaldos, kai atskirai savivaldybei pasiekus geresnius rezultatus būtų galimas lengvesnis režimas, apsispręsti „dėl galimybių, sąlygų atlaisvinti ribojimus prekybai ir paslaugoms“.

Daugiau apie tai – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius